in

UNAR: Se înmulțesc discriminările la MUNCĂ ÎN ITALIA. Cei mai afectați sunt marocanii și ROMÂNII

Datele UNAR. Din 252 de cazuri semnalate în 2014, 53,6% implică străini. 79,7% dintre episoade au legătură cu acccesul la locul de muncă. ”Unar intervine încercând să facă mediere între lucrător și firmă și deseori situația se rezolvă în mod pozitiv”.

Străin, de sex masculin, vârsta 35-54 de ani: persoanele cu aceste caracteristici riscă mai mult decât altele să fie discriminate privind munca. Este ceea ce reiese din datele Unar, Oficiul Național Antidiscriminări Rasiale, prezentat recent la Milano. Din 252 de cazuri semnalate în 2014, 53,6% aveau legătură cu discriminarea etnică. Aproape întotdeauna – 79,7% dintre episoade – discriminare la accesul la un loc de muncă.

”Se merge de la cazuri în care persoana nu a fost angajată, la egalitate de competențe cu altele, cu nume de familie de origine străină – explică Marco Buemi de la Unar – la cele în care la momentul interviului, în fața lucrătorului cu pielea închisă la culoare, angajatorul a spus că nu mai are nevoie de un nou subordonat”.

54,3% dintre victime sunt de sex masculin. În ceea ce privește vârsta, 12,8% au mai puțin de 35 de ani, 67,1% de la 35 la 54 de ani și 7,4% au peste 55. În rândul naționalităților cele mai discriminate sunt marocanii (19% dintre denunțuri) și românii (9,5%). ”Unar intervine încercând să facă mediere între lucrător și firmă – adaugă Buemi – și deseori situația se rezolvă în mod pozitiv.”

Din totalul denunțurilor pentru discriminare sosite la Unar, cele privind lumea muncii au fost în proporție de 18,8%, cu o creștere de 2,8% față de anul anterior. Pe primul loc rămân în orice caz discriminările cauzate de mass-media, echivalentul a 24,9%.

Vârsta este al doilea factor de discriminare în lumea muncii: în 2014 s-au înregistrat 34,9% cazuri, în timp ce pentru infirmitate 4,8% și pentru orientare sexuală 2,4%. Episoadele sunt semnalate cu precădere de victime (37,3%), chiar dacă în măsură mai mică față de trecut. În schimb, crește numărul semnalărilor provenite de la asociații (27,4%) și de la martori (26,6%).

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Mantova, beat la volan, a ucis două persoane: avea alcoolemia 1,93 la mie

Sclavie la o fabrică din Iaşi: muncitoare nevoite să poarte scutece pentru că nu au voie la toaletă