in

Viorel Igna, promotor al istoriei și culturii românești în Italia

În cadrul Festivalului „Marsciano, Arte Giovanni, 1 – 8 sept. 2013”, ziua interculturală a fost dedicată României și românilor care trăiesc în Italia. Organizatorul principal a fost prof. dr. Viorel Igna, român rezident la Perugia de peste 20 de ani, care ne-a vorbit despre semnificația evenimentului și rolul activităților culturale din afara țării.

La Marsciano (Perugia) au fost prezenți Ambasadorul României în Italia, Dana Manuela Constantinescu, primarul din Marsciano, Alfio Todini, precum și reprezentanți ai asociațiilor românești din Umbria.

Viorel Igna a prezentat conferința „Uno sguardo sulla Transilvania: Marsillio Ficino e la Transilvania del Re illuminato Matei Corvin.”


 

Poet italian îndrăgostit de România: „Sunteți un popor splendid!”

Expoziție itinerantă

Profesorul Viorel Igna ne-a prezentat una dintre expozițiile din cadrul manifestării interculturale de la Marsciano. „Una dintre ele, Expoziția fotoetnografică „Oriente europeo: la terra sospesa”, cu fotografii realizate de Felician Săteanu, a fost una itinerantă și a poposind și în Ponte San Giovanni și Bastia. Este rodul colaborării dintra Asociația culturală a cărui președinte sunt și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș (director dr. Ștefan Maris)”

„Organizarea unei asemenea expoziții este o continuare a atenției majore pe care instituția de cultură maramureșeană o are în păstrarea culturii și spiritualității maramureșene, prin faptul că a înțeles șansa paradoxală pe care o avem în lipsa unei dezvoltări de felul celei di vest și pe care majoritatea națiunilor occidentale au pierdut-o: sacrul, viața rurală, existența unor forme de cultura populară și de viață arhaice.

Fotografiile lui Felician Săteanu, care surprind locuri, obiceiuri și tradiții străvechi dar și peisaje, sunt de o valoare artistică extraordinare.” a completat Viorel Igna.

Ambasadoarea Dana Constantinescu împreună cu primarul Alfio Todini (Marsciano)


 

Icoanele care ne privesc pe noi

Corvin și Medici

Un alt moment important al Zilei Interculturale de la Marsciano a fost conferința susținută chiar de către prof. dr. Viorel Igna: „Uno sguardo sulla Transilvania: Marsillio Ficino e la Transilvania del Re illuminato Matei Corvin.”

„Matei Corvin numit și Matei cel Drept este fiul lui Iancu de Hunedoara, fapt puțin cunoscut în Italia, care a fost un Mecena al artelor de nivel european și creatorul Bibliotecii Corvina, autentic paradis al oricărui bibliofil din timpul Renașterii italiene.” ne-a explicat autorul.

„Și aceasta datorită legăturii speciale pe care Matei Corvin o avea cu familia De Medici din Florența Renașterii italiene. Biblioteca Corviniana conținea mai mult de 3000 volume sau Codici, care includeau și 4000 – 5000 de opere ale principalilor autori clasici greci și latini, una din cele mai faimoase din lumea Renașterii. Motivele cele mai des folosite în Corvine erau: clepsidra roiul de albine, butoiul, inelul cu pietre prețioase, dragonul, fântâna și care au devenit și simboluri ale Coroanei lui Matei Corvin.” a completat profesorul Igna.

Criticul Vittorio Sgarbi despre o sculptură a unui artist român: „Îmi place”

O manifestare reușită

„Prezența unui numeros public și a Ambasadoarei României în Italia, doamna Dana Constantinescu, a unui dialog profitabil pentru cei prezenți privind problemele comunității românești de la Marsciano, cu o prezență de 1000 de conaționali de-ai noștri și speranța că la viitoarele alegeri vor avea un reprezentant în administrația locală s-au adăugat evenimentului de la Marsciano. Pot afirma că a fost o manifestare foarte reusită din toate punctele de vedere” a încheiat Viorel Igna.

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Senatorul Viorel Badea, întrevedere cu Arhiepiscopul emerit de Milano, Cardinalul Dionigi Tettamanzi

Datori vânduţi la bănci, românii nu mai au bani sa îşi achite ratele. Statul le dă o mână de ajutor