in

Vlad Ţepeş, aparătorul creştinismului, nu vampir

Preşedintele Asociaţiei Decebal, domnul Ervino Curtis, a organizat la Trieste o expoziţie dedicată lui Vlad Ţepeş, intitulată "Dracula între istorie şi legendă". Ervino Curtis ne-a declarat la Palazzo Costanzi din Trieste, în primele 4 săptămâni, expoziţia a avut peste 3.000 de vizitatori.

"Hărţile geografice din 1400 până la 1700 ale Balcanilor sunt printre cele mai interesante exponate, împreună cu obiectele şi cărţile care se ocupă de Dracula. Expoziţia a atins obiectivul de a plasa figura Principelui valah Vlad Ţepeş Dracula în contextul şi corecta poziţie istorică din 1400, un secol plin de fapte şi momente care au marcat şi istoria actuală a Europei. De amintit că există doar două muzee în lume care îl tratează pe Dracula atât din punct de vedere istoric cât şi literar, unul la Dublin, în Irlanda şi un altul în USA, la Philadelphia."

 

De ce aţi organizat la Trieste această expoziţie şi cum o percep occidentalii?

«Curiosul destin care uneşte regiunile periferice, dar punte, aşa cum sunt România şi Friuli Venezia Giulia, este acela de a avea o bogată istorie întotdeauna marcată de o puternică prezenţă a mai multor culturi şi popoare.

Adeseori acest pământ de tranzit şi de frontiere este supus, pentru acest motiv, la o puternică instabilitate politică şi economică. O ulterioară afinitate este reprezentată de faptul de multe ori istoria acestor regiuni a marcat destinul Europei, fără ca istoriografia europeană ia în consideraţie acest lucru.

 

Cred că aprofundarea istoriei acestor două regiuni în cheie europeană şi internaţională ar îmbogăţi istoria europeană. Sistemul operandi este acela al difuzării cunoştinţelor unor precise capitole ale istoriei.

Prin această iniţiativă se doreşte acest lucru. Vederea ca informaţie şi imagine poate determina viziuni alterate ale realităţii istorice dacă ne referim la Dracula Vampirul.

Pentru mulţi occidentali Valahia şi Transilvania sunt într-o parte a lumii acolo unde trăia Dracula şi folosea împotriva vampirilor usturoiul. Puţini cunosc istoria Principelui Vlad Ţepeş sau a romanităţii orientale, a românilor, în fapt.

În realitate, istoria lui Dracula, vampirul, este derivată din romanul unui obscur romancier englez născut la Dublin în 1847, Bram Stoker, care a publicat cartea Dracula în 1897. Argumentul nu este nou, dar este mereu actual. Expoziţia găseşte chiar şi motivarea că anul 2012 a fost sărbătorit centenarul morţii scriitorului Bram Stoker.»

Ce conţine această expoziţie şi ce aşteptări aveţi?

«Caracteristicele expoziţiei, prin care se distinge de altele făcute cu acelaşi subiect, sunt varietatea subiectelor şi cantitatea materialelor expuse, multe dintre ele originale şi prin secţiunile dedicate.

Intenţia este aceea de a demonstra personajul istoric trebuie considerat atât unul dintre cei mai mari conducători ai secolului, cât şi un apărător al creştinismului în momentul când România devine una dintre cele mai calde frontiere ale Europei.

Importantele secţiuni istorice au hărţi originale din acea epocă, costume originale populare, cărţi, fotografii şi copii de documente şi de tipărituri. Sunt patru panouri cu istoria lui Vlad Ţepeş pe  benzi desenate, elaborate de o publicaţie a Editurii Humanitas.

Partea referitoare la romanul Dracula conţine şi diverse secţiuni cu tot ceea ce s- a fost produs în termeni comerciali pe acest subiect. Sunt reţete gastronomice, dulciuri, glume, poesii, jocuri, benzi desenate, muzică şi cântece pe discuri şi cd, băuturi, timbre, diverse amintiri, farfurii, tricouri, afişe, reviste şi cărţi din diferite ediţii ale lui Bram Stoker precum şi altele care s-au folosit de numele de Dracula.

Este expus un sarcofag cu figura schematizată a lui Dracula şi un kit antivampir! Totul este expus în circa 70 de panouri şi pe casete de expoziţie pentru obiectele mici, toate acoperite în sticlă. Este de subliniat că marea actualitate şi cunoaşterea personajului lui Dracula prin imensa difuzare a cărţii lui Bram Stoker care are constante şi continue reeditări în toate limbile şi care a inspirat foarte multe filme printre care unul de Dario Argento, se găseşte prezent şi în viaţa tinerilor, crescând în ultimii ani prin introducerea lui Dracula în propunerile comerciale de Halloween. Toate acestea se impun în necesitatea informării şi educării corecte în ceea ce priveşte personajul istoric împreună cu explicaţiile legăturii cu personajul literar.»

Expoziţia va rămâne deschisă până pe 17 martie.

Crina Suceveanu

Grupurile şi şcolarii pot cere o vizită cu ghid, telefonând la numărul 3355995056. 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Bomboane la consulat

Tatăl i-a interzis Facebook, a încercat să se sinucidă