in

Vor să lase Italia și să se întoarcă acasă: „E greu să lucrezi în străinătate, mai ales dacă ai copii. Suferința este prea mare de ambele părți”

Nicu Butnaru și soția se numără printre ieșenii plecați în străinătate, dar pentru care este și mai greu să lucreze în afară pentru că au o familie în țară, o fiică, pe care încearcă să o vadă cât mai des.

Pentru că aceasta a fost crescută în Iași, iar acum este studentă, cei doi părinți vor să o ajute cât mai mult, dar și să petreacă cât mai mult timp cu ea, iar acest lucru ar fi posibil dacă s-ar stabili definitiv în țară. Din cauza pandemiei au fost nevoiți să vină mai rar acasă, scrie bzi.ro.

Soții Butnaru, din comuna Țigănași, Iași, au plecat în Italia în urmă cu 14 ani. S-au angajat la o fabrică de dulciuri din Udine. După ani de muncă în străinătate, au decis să încerce să încerce să facă ceva acasă. În anul 2016 au înființat o plantație cu cătină, investind 55.000 euro în comuna natală, sperând că vor rămâne definitiv în țară

 „Ne gândim la întoarcerea acasă tot mai mult, mai ales că și fiica noastră este în țară, a crescut în Iași. Nu a vrut să rămână în Italia, nu vrea să audă de Italia. A stat 4 ani aici, dar a crescut în Iași. Are 21 de ani, e la medicină dentară și vrea să își deschidă cabinet după ce termină facultatea. În anul 2019 veneam în fiecare lună în Iași, să ne vedem mai des cu fiica noastră. În 2020 am fost de 4 ori în țară. Veneam din Veneția. S-a schimbat totul cu pandemia, venim mai rar. E greu să lucrezi în străinătate, mai ales dacă ai copii. Suferința este prea mare de ambele părți”, a declarat Nicu Butnaru.

Din păcate, afacerea nu este încă profitabilă și mai are nevoie de investiții. Ieșeanul susține că s-ar întoarce și anul acesta dacă ar primi ajutor din partea statului. Acest lucru s-ar întâmpla și cu miile de ieșeni plecați să muncească în străinătate care așteaptă un motiv suficient de bun să revină în țară definitiv.

„La noi și statul ar trebui să facă ceva să ne aducă în țară. Dacă ne-ar da guvernanții o oportunitate, să ne ajute puțin, și anul acesta aș veni în țară să continuăm ce am început cu cătina.

Noi am făcut plantația pe motiv că ne întoarcem, dar am fost nevoiți să muncim încă câțiva ani la fabrică, să strângem bani pentru ce mai aveam nevoie, pentru plantație.

M-am apucat de proiecte și nu am putut să iau nimic pentru că am văzut că nu suntem impulsionați, ajutați, nici măcar de autoritățile locale.

Eu nu spun că așa e peste tot, dar vorbesc de situația mea. Este greu să vin din afară, să nu știu multe lucruri pentru că am stat atâția ani acolo, dar nici să mă ajute cineva măcar cu primii pași pe care să-i parcurg, să pot accesa fonduri pe proiecte.

Măcar 1.000 de euro dacă ar fi salariul în România, mulți s-ar întoarce.

Eu m-am format aici, am învățat să fiu punctual, să fiu serios.

Aici, în Italia, ești respectat la fel ca toți ceilalți, înveți să fii om de cuvânt pentru că așa au încredere în tine patronul, statul, cei cu care lucrezi. În România te mint în față”, mai spune Nicu Butnaru.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ramona Bădescu face dezvăluirea anului: Tatăl copilului ei este un BANCHER italian faimos

iohannis alerta

Starea de alertă, prelungită în România! Ce spune preşedintele Iohannis depre posibilitatea unui lockdown de Paşti