in

Zeci de români declarați dispăruți în Italia, îi caută cineva? Se ocupă vreo autoritate de anchetarea acestor dispariții? Ce spune Poliția Română

Crina Suceveanu

Zeci de români dispăruți în Italia

Zeci de români declarați dispăruți în Italia – «Dispărut în Italia? Dă un semn că trăiești! Îl cunoști? O cunoști? Știi unde se află?» Anul trecut au dispărut din Italia 25.000 de persoane, conform statisticilor din această țară. Între acestea, mulți români. Pe de altă parte, în România sunt de asemenea declarați dispăruți în Italia mulți români. Ce se întâmplă cu aceste semnalări? Îi caută cineva?
>>> Tânăr român dispărut în Italia, apelul disperat al mamei sale: „Ajutați-mă să-l găsesc pe Ionel”

Anul trecut în Italia au fost înregistrate aproape 25.000 de sesizări de dispariție persoane. În medie sunt reclamate 67 de cazuri de dispariție în fiecare zi. O jumătate dintre cei pierduți sunt găsiți în cel mult trei zile, alții într-o săptămână, o lună, un an; o foarte mică parte sunt identificați post mortem, iar unii pare că s-au evaporat pur și simplu, nefiind găsite nici măcar urme, oricâte căutări s-au făcut.
>>> Româncă din Italia dispărută de un an: Cine a văzut-o pe Mihaela?

Cel de-al XXVIII-lea „Raport cu privire la persoanele dispărute” prezentat de Prefectul Antonino Bella, Comisarul extraordinar al Guvernului pentru persoanele dispărute, conține toate datele și analizele acestui fenomen. Raportul publică și o cifră șocantă: aproape 5.000 de minori români au fost declarați dispăruți.
>>> Italia, adolescentă de 16 ani dispărută de acasă din 21 iulie. Apelul disperat al mamei: ”Ilona, nu mai pot închide ochii. Mama te iubește”

Majoritatea dispăruților sunt străini

Raportul a fost elaborat cu sprijinul Sistemului de Urmărire al Centrului elaborării datelor al Ministerului de Interne precum și cu alte instituții partenere.
Majoritatea persoanele dispărute în Italia sunt străini, 62,18%. Sunt găsiți doar 32,35% dintre ei. Sunt căutate încă 10.250 de persoane străine , adică 67, 65%.

Categoria cea mai mare de dispariții se referă la minori, anul trecut fiind înregistrate 17.130 de denunțuri, adică 70, 29% din totalul înregistrat.
Cea de/a doua categorie include persoanele între 18 și 64 de ani, cu 6912 plângeri înregistrate, adică 26% din totalul înregistrat.

Persoanele cu vârstă mai mare de 65 de ani sunt cea de-a treia categorie, cu 942 de cazuri, adică 3,87% din totalul înregistrat.
Persoanele căutate au fost regăsite în ordine exact inversă: 80,47% dintre persoanele peste 65 de ani; majori doar 70,99% iar din ultima categorie doar 40,53%.

Analiza cauzelor dispariției oferă diverse interpretări: plecările voluntare sunt 82,85%, nedeterminate sunt 8,20%, posibile afecțiuni psihologice în 4,28%, fugiți din structuri speciale sau organizații specifice în 4,19%, răpirea de la soț/soție sau alte rude sunt 0,27% și posibile victime ale infracțiunilor -adică 0,22%. Majoritatea cazurilor copiilor dispăruți au câteva caracteristici: sunt băieți, sunt de origine marocană, tunisiană, iraniană.

Străinii dispar mai mulți din regiunile: Sicilia (6230), Lombardia(1253), Friuli Venezia Giulia 1086), Puglia (974 ), Campania (872 ), Calabria (785), majoritatea bărbați.

Raportul prezintă o dată statistică interesantă: din 2012 pana în 2022, minorii români declarați dispăruți erau 4292; au fost găsiți 3.695 și 597 sunt căutați în continuare.

Gazeta Românească dorește să sprijine familiile celor care nu reușesc să își găsească persoana dragă dispărută. Vom publica datele persoanelor dispărute chiar și cu mai mulți ani în urmă și oricine poate oferi detalii ne poate contacta.

Multe persoane dispărute erau venite la muncă în Italia. După câteva luni sau câtiva ani de la stabilirea lor în peninsulă nu au mai dat nici un semn de viață și nu au putut fi contactate.
>>> Autocar cu copii din România jefuit la ieșire din Torino, pagubă de 20.000 de euro: ”Faimoșii carabinieri vin după 3 ore”

Zeci de români declarați dispăruți în Italia – Care sunt procedurile aplicate de Poliția Română

Pe site-ul Poliției Române sunt multe semnalări de persoane dispărute în Italia, peste 50. Majoritatea sunt persoane care au plecat la muncă, și-au sunat familiile o perioada, apoi nu au mai dat niciun semn. Ce se întâmplă cu aceste dispariții, sunt anchetate în vreun fel?

Am contactat Inspectoratul General al Poliției Române și asm primit mai multe detalii, despre cum sunt instrumentate aceste cazuri. Important este că toate persoanele dispărute sunt introduse în Sistemul de Informații Schengen, accesibil autorităților din toate țările europene. Iată care sunt procedurile.

În situația dispariției unei persoane, rudele sau aparținătorii se pot deplasa la cea mai apropiată unitate de poliție pentru a sesiza dispariția iar acolo vor primi toate informațiile necesare. Potrivit Legii nr. 76/2023, persoanele dispărute se introduc în Sistemul de Informații Schengen (SIS), astfel:

„(1) Semnalările prevăzute la art. 32 alin. (1), lit. a), pct. (i) şi lit. b) din Regulamentul SIS cooperare se introduc în SIS de către Poliţia Română, la sesizarea oricărei persoane, dacă în urma verificărilor efectuate de Poliţia Română se constată că sesizarea este întemeiată, sau la sesizarea oricărei instituţii sau unităţi sanitare.

(2) Semnalările prevăzute la art. 32 alin. (1) lit. a) pct. (ii) din Regulamentul SIS cooperare se introduc în SIS de către Poliţia Română, la sesizarea instituţiilor sau a unităţilor sanitare, după cum urmează:
a) în baza documentelor emise de acestea, prin care se dispune internarea nevoluntară, în cazul persoanelor cu tulburări psihice, în executarea hotărârii instanţei emise potrivit Legii sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002, republicată, cu completările ulterioare;
b) în baza hotărârii instanţei de judecată prin care s-a dispus internarea medicală, potrivit Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare.”
>>> Elena, adoptată în Italia, și-a găsit familia biologică în România. „Legăturile de sânge sunt supraevaluate”

Zeci de români declarați dispăruți în Italia – Persoanele găsite pot decide să nu intre în contact cu familia

Conform normelor interne în materie de dispariții persoane majore, în cazul în care persoana este găsită, aceasta poate opta ca organele de poliție să nu informeze rudele sau aparținătorii cu privire la adresa curentă sau orice alte date de contact, caz în care persoanei care a depus sesizarea i se va aduce la cunoștință că lucrarea de dispariție a fost soluționată, iar ulterior se va proceda la revocarea dispărutului din baza de date Dispăruți.

Ca exemplu, la 17.02.2015, Inspectoratul de Poliție Județean Bacău a fost sesizat cu privire la faptul ca o persoană de sex femeiesc a plecat la muncă în Italia, în cursul anului 2006, a ținut legătura cu părinții până în 2012, iar de atunci rudele nu mai știau nimic despre ea. La 18.05.2021, persoana dispărută a fost depistată în Italia, cu ocazia efectuării unui control polițienesc, reluând contactul cu rudele.

Câteva date statistice relevante:

În anul 2021 au fost depistate 32 de persoane adulte declarate dispărute în România, pe teritoriul Italiei, în anul 2022 au fost depistate 22 de persoane, iar în perioada 01.01.2023-31.05.2023 au fost depistate pe teritoriul Italiei 13 persoane adulte, declarate dispărute în România.
În vederea soluționării cazurilor de persoane dispărute majore, Poliția Română efectuează în mod curent comparații dactiloscopice, dar și compararea profilurilor ADN, în cazul cadavrelor cu identitate necunoscută sau a persoanelor cu identitate necunoscută.

Consulatele se ocupă de persoane dispărute?

Zeci de români declarați dispăruți în Italia – „Identificarea persoanelor dispărute se face prin instrumente polițienești specifice, pe canalele de cooperare internațională, situațiile fiind bine reglementate de lege și accesibile prin instrumentele operaționalizate la nivel european.

Sesizarea cu privire la dispariția unei persoane pe teritoriul italian se face la organele de poliție din România (ultimul domiciliu), care comunică pe canale dedicate, în mod direct, cu autoritățile italiene competente, respectând procedurile specifice. Ca urmare, Misiunile diplomatice – Oficiile consulare nu pot contoriza cazurile pentru că sesizările care ajung la misiunile diplomatice sunt puține.

Menționăm, de asemenea, faptul că în multe cazuri s-a observat că este vorba fie despre decizia persoanei declarate dispărute de a nu mai păstra contacte cu familia sau alți apropiați, fie despre pierderea datelor de contact ale acestora”, ne-a declarat doamna consul Liliana Iacob de la Catania.

Dacă aveți semnalări de persoane dispărute în Italia, vă rugăm să ne transmitetți detaliile la adresa [email protected]

>>> Un român a fost ales în consiliul local din Massa Carrarra, Toscana: ”Sunt mândru de comunitatea mea”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 5]
judecatorii au decis italia

Judecătorii italieni au decis: copiii nu pot fi obligați să-și vadă bunicii. ”O relație nedorită nu poate fi impusă”

bandă de români au furat o statuie de bronz

Italia, bandă de români dată în urmărire după ce a furat o statuie de bronz destinată unei piețe, cântărea 300 de kg