in

100.000 de români în Regiunea Veneto: „Trebuie să înveţe dialectul venet!”

Numărul străinilor creşte în Regiunea Veneto. Confirmarea vine de la Raportul 2011 privind Imigraţia, prezentat recent la Veneţia, îngrijit de Observatorul regional în colaborare cu Veneto Lavoro. La finele anului trecut numărul străinilor prezenţi în Veneto era de circa 600.000, cu o creştere de 25.000 de unităţi faţă de 2009. Dintre aceştia, circa 100.000 sunt români, pe primul loc în toate provinciile.

De la mai puţin de 30.000 la începutul anilor ’90, numărul străinilor regulari a ajuns la 600.000 şi ar putea depăşi cifra de două milioane – de origine străină acum naturalizaţi şi nou-sosiţi – înainte de 2030. Raportul a fost ilustrat de consilierul regional pentru fluxurile migratorii Daniele Stival şi de directorul Veneto Lavoro şi responsabilul Observatorului Regional privind Imigraţie, Bruno Anastasia.

„Datele rezultate şi strategiile care le urmează – a declarat Stival – demonstrează ceea ce am susţinut mereu: imigrantul regulamentar, care are un proiect de viaţă serios pe meleagurile noastre, este o resursă căreia trebuie să-i acordăm atenţie şi sprijin. Lucrurile stau diferit pentru cei în clandestinitate, pe care nu putem în niciun fel să-i tolerăm”.

Consilierul Stival a fost cel care a citat datele cele mai semnificative. In ce priveşte munca, numărul străinilor angajaţi este de 230.000 (echivalentul a 11% din total), iar numărul şomerilor afectaţi de criza economică este de circa 30.000, echivalentul a circa 20% din total. Din 45.000 de copii născuţi în 2010, 15.000 au cel puţin un părinte străin. Grupurile cele mai numeroase, în continuitate cu rapoartele precedente, sunt cele provenite din România (97.000), Maroc (56.700), Albania (42.000), Moldova (29.000) şi China (27.000).

Dialectul venet

În faţa acestei multitudini de popoare şi de limbi, consilierul Stival a vorbit despre intervenţii pentru ocuparea forţei de muncă şi integrare şcolară. Destul de singulară propunerea de predare a dialectului venet, care pentru Stival este ridicat la rang de adevărată „limbă”.

„Este necesară realizarea de momente dedicate limbii venete. Este limba care se vorbeşte cel mai mult pe şantierele unde lucrează cei mai mulţi lucrători străini, şi în familii, unde este frecventă prezenţa de îngrijitoare sau colaboratoare casnice în special din Europa de Est. Si este just şi foarte util şi pentru siguranţă ca aceşti lucrători să o poată cunoaşte”.

Având în vedere criza, este în curs de dezvoltare şi sprijinul pentru repatrierea voluntare „a membrilor familiei pe care lucrătorul se chinuie să-i întreţină aici, fiind cuprins de criză. Insă răspunsuri trebuie date şi celor care, învăţând o meserie sau o activitate, decid să le valorizeze în ţara de origine. Nu este vorba doar de plata unui bilet, ci de punerea în mişcare a unor adevărate proiecte, în colaborare cu autorităţile din ţările de origine”.

Peste 8.000 de străini au obţinut cetăţenia italiană, echivalentul a mai puţin de 2% dintre străinii rezidenţi.

Documentul este compus din peste 200 de pagini şi conţine şi 272 de interviuri luate imigranţilor români şi marocani, pentru a înţelege cum s- au descurcat cu criza.

Citeşte şi

180.000 de români în Lazio, o treime dintre străinii din Regiune

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Butcovan: „În Italia mai puţină integrare faţă de acum 20 de ani”

Ovidiu Marian, un “om bun la toate” plătit cu 20 de euro pe zi