in

37% dintre italieni nu ar accepta un ginere român

Majoritatea italienilor consideră că imigranţii sunt discriminaţi, condamnă rasismul şi ar acorda cetăţenia fiilor lor născuţi în Italia. Dar în majoritate sunt şi cei care cred că străinii sunt prea mulţi şi ar vrea să stea "la coadă" pentru locuinţele sociale şi pentru locurile de muncă.

Un sfert dintre italieni nu vor vecini români, iar 37% nu şi-ar mărita fata cu un conaţional de-al nostru. Acestea sunt câteva dintre concluziile unui studiu Istat "Migranţii văzuţi de cetăţeni", promovat şi finanţat de Departamentul pentru Şanse Egale, prezentat pe 11 iulie la Roma.

Iată rezultatele principale:

– 59% dintre intervievaţi afirmă că imigranţii sunt trataţi mai puţin bine decât italienii. În particular, mare parte a intervievaţilor consideră dificilă pentru un imigrant inserarea în societatea italiană (80,8%). 2,4% o consideră imposibilă.

– Condamnarea comportamentelor discriminatorii este generală: majoritatea consideră că nu este deloc justificat să se ia în bătaie de joc un student (89,6%) sau să se trateze mai puţin bine un lucrător (88,7%) "pentru că este imigrant".

– Cu toate acestea, 55,3% consideră că "la atribuirea locuinţelor sociale, la egalitate de cerinţe, imigranţii ar trebui să fie inseraţi pe listele de aşteptare după italieni", iar 48,7% sunt de acord ca "în situaţia de locuri puţine de muncă, angajatorii ar trebui să dea prioritate italienilor" în faţa imigranţilor.

 – 60% dintre respondenţi sunt de acord cu faptul că "prezenţa imigranţilor este pozitivă pentru că permite confruntarea cu alte culturi". Tot 60% sunt de acord cu afirmaţia că "imigranţii sunt necesari pentru a face munca pe care italienii nu vor să o facă". Doar 35% consideră că imigranţii le iau italienilor locurile de muncă.

– 65,2% dintre intervievaţi consideră că imigranţii sunt prea mulţi.

– Creşterea numărului de căsătorii şi uniuni mixte este cosiderat un fapt pozitiv de 30,4% dintre respondenţi, în faţa a circa unei cincimi (20,4%) care consideră negativ acest fenomen. Dacă însă este propria fiică cea care se căsătoreşte cu un imigrant situaţia se schimbă. De exemplu, 59,2% dintre intervievaţi ar avea multe probleme şi 25,4% ceva probleme dacă viitorul soţ ar fi un rom/sinti. Procentele se plasează la 37,2% şi respectiv 31,7% în cazul unui român.

– Pentru majoritatea nu este o problemă să aibă un străin ca vecin. Cu toate acestea, 68,4% nu ar vrea să aibă ca vecin un rom/sinti: pe locul al doilea şi al treilea dintre vecinii cei mai neagreaţi se plasează românii (indicaţi de 25,6%) şi albanezii (24,8%).

– 72,1% sunt în favoarea recunoaşterii la naştere a cetăţeniei italiene fiilor de imigranţi născuţi în ţara noastră.

– 91,4% consideră just ca imigranţii care fac cerere să obţină cetăţenia italiană după un anumit număr de ani de rezidenţă regulară: sunt suficienţi 5 ani pentru 38,2% dintre respondenţi, sunt necesari 10 pentru 42,3%.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Schengen, mai departe ca oricând

Două tramvaie s-au ciocnit în Capitală: cel puţin 13 răniţi