Menu
in

Alarmă în Italia: 380.000 de străini au rămas şomeri

În cei cinci ani de criză şomajul în rândul străinilor din Italia a crescut cu peste 220.000 de unităţi, atingând astfel cota de 383.000 de cetăţeni străini fără un loc de muncă.

Este ceea ce reiese din al treilea Raport anual „Imigranţii pe piaţa muncii din Italia”, prezentat recent la sediul Cnel în Roma şi îngrijit de Ministerul Muncii.

Potrivit raportului, în 2008 numărul străinilor în căutarea unui loc de muncă era de 162.000, dintre care 94.000 de femei şi 67.000 de bărbaţi.

În 2012, în schimb, numărul şomerilor străini a fost de 383.000, dintre care 193.000 de femei şi 190.000 de bărbaţi.

„Creşterea se datorează în mare măsură excluderii lucrătorilor străini din departamentele de producţie manufacturieră – explică raportul – cărora li se adaugă o componentă de „tineri” foşti inactivi în fază de tranziţie de la şcoală la viaţa adultă şi profesională generând, astfel, un impact diferit asupra comunităţilor străine, mai mare pentru cele inserate în sectorul industrial, mai mic pentru comunităţile cele mai caracterizate de munca în servicile adresate familiilor”.

Creşte şomajul în rândul românilor, confirmă sindicalistul Gheorghe Ciungara din Roma

„Fenomenul şomajului străin în lunga fază de criză – se citeşte în raport – asumă caracteristici în mod clar alarmante„.

Cu toate acestea, în ciuda ratei de şomaj de 14%, datele privind ocuparea continuă să aibă un caracter pozitiv: în 2008 numărul lucrătorilor străini ocupaţi era de 1,75 de milioane, în 2012 de circa 2,3 milioane la o populaţie străină totală formată din 1,2 milioane de cetăţeni din ţările UE şi din 2,7 de milioane cu provenienţă extracomunitară. O creştere a ocupării care între 2011 şi 2012 a însemnat un plus de 82.000 de angajaţi străini, însoţită însă de o diminuare cu 151.000 a numărului de ocupaţi italieni.

În cazul străinilor este mai frecvent contractul pe perioadă nedeterminată

Analizând noile angajări din 2012, reiese că în cazul străinilor este mai frecvent contractul pe perioadă nedeterminată decât în cazul italienilor.

„La angajările din ultimul an, în rândul lucrătorilor comunitari cota de contracte pe perioadă nedeterminată din total este de 21% şi în rândul lucrătorilor extracomunitari cota sare la 39%. La italieni cota nu depăşeşte 17%„.

Cu toate acestea, retribuţia netă lunară a lucrătorilor imigranţi este mai mică decât cea a italienilor cu circa 300 de euro.

Italienii vor începe să emigreze din nou

Problema şomajului, însă, priveşte atât cetăţenii italieni cât şi străinii.

Ministrul Muncii şi Politicilor Sociale, Enrico Giovannini, a explicat: „Dacă nu se reface economia nu există dezvoltare. Dacă nu regăsim o rată de creştere adecvată a producţiei, nu vom absorbi niciodată oferta de muncă pe care o avem. Oferta de muncă actuală care produce circa 3 milioane de şomeri şi în total şase milioane de persoane nesatisfăcute pentru că nu reuşesc să-şi realizeze propriul obiectiv de muncă”.

Alarma lansată de ministru se referă şi la italieni, care vor începe să emigreze din nou: „Ori economia italiană creşte cu o optică pe termen mediu, ori emigraţia nu va privi numai imigranţii, ci şi persoanele născute în Italia. Lucru care deja se întâmplă în parte”.

Lavoratori stranieri. La crisi morde: 385 mila disoccupati

Descarcă

III Rapporto annuale sul mercato del lavoro degli immigrati (Sintesi)

III Rapporto annuale sul mercato del lavoro degli immigrati (Integrale)

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version