Menu
in

Alegeri locale 2013/ 16 aprilie: data limită pentru înscrierea pe listele electorale

Duminică 26 şi luni 27 mai se va vota pentru schimbarea administraţiilor a peste 650 de localităţi italiene, în care locuiesc peste nouă milioane de persoane. Printre localităţile care îşi vor alege primarul se numără oraşe mari precum Roma, cu două milioane şi şase sute de mii de rezidenţi, dar şi centre mici precum Bergolo, un sătuc din provincia Como, cu doar  şaizeci şi şapte de locuitori.

Românii se pot înscrie online pe listele electorale suplimentare, pentru a alege Primarul Romei

La urne sunt chemaţi, ca întotdeauna, şi cetăţenii români, polonezi sau din alte ţări ale Uniunii Europene, care locuiesc în acele localităţi. Comunitarii nu numai că pot vota pentru a alege primarii şi consiliile locale şi de circumscripţie, ci pot şi candida la funcţia de consilier. Însă cu o singură condiţie: să fie înscrişi pe o listă electorală suplimentară.

Comunitarii din Italia, neinteresaţi de vot

Cum se pot înscrie cetăţenii români pe listele electorale?

Pentru a intra pe listă este suficient să se prezinte o cerere la biroul electoral din localitatea de rezidenţă. Formularele şi procedurile pot să difere de la un loc la altul, însă legea prevede ca administraţiile să facă publicitate în mod adecvat acestei posibilităţi. La Roma, de exemplu, Primăria a scris tuturor rezidenţilor comunitari, dar a şi activat mai multe canale pentru înscriere: personal, prin poştă, prin fax sau prin internet.

Cei care s-au înscris pentru a vota la ultimele alegeri administrative (pentru alegerile europene lista este diferită) trebuie doar să aştepte ziua alegerilor şi să meargă la secţia electorală de care aparţin, cu buletinul de vot.

Ceilalţi au timp să prezinte cererea de înscriere până cu patruzeci de zile înainte de alegeri, adică până pe 16 aprilie 2013.

Federicco Rocca, consilierul lui Alemanno: "Aştept de la comunitate propuneri de candidaţi români"

Doar 600 de români înscrişi pe listele de alegători la Roma. Bădescu: “Degeaba suntem mulţi”

În anii trecuţi, datorită unei proceduri de urgenţă, au fost salvaţi şi "întârziaţii", ei fiind admişi la vot chiar dacă cereau înscrierea după data limită.

Procedura de urgenţă a fost respinsă însă, recent, de o sentinţă a Consiliului de Stat, astfel că, de acum înainte, cei care nu vor prezenta cerere până pe 16 aprilie, vor rămâne pe dinafară.

Până acum, participarea cetăţenilor comunitari la alegerile administrative a fost puţin spus marginală. Mulţi sunt frânaţi de procedura de înscriere pe liste (şi în Parlament au fost prezentate în van propuneri pentru a o face automată), însă de vină sunt şi dezinformarea şi dezinteresul, precum şi slaba atenţie a lumii politice locale faţă de această parte a electoratului.

Vor reuşi alegerile locale din această primăvară să marcheze o schimbare de tendinţă?

Elvio Pasca

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version