in

Alegeri locale, 4.500 de români înscrişi pe liste la Roma

La Roma, din 70.000 de potenţiali electori, numai 8.000 s-au înscris pe liste pentru a vota pe 26 şi 27 mai. Situaţia nu este mai bună în celelalte localităţi.

Viitoarele alegeri locale nu au încă câştigători, dar într-un anumit sens se pot considera învinse zecile de mii de persoane care, deşi au posibilitatea de a-şi alege adminstratorii, nu se vor bucura de acest drept.

Vorbim de români, de polonezi şi de alţi cetăţeni din ţările Uniunii Europene rezidenţi în una dintre localităţile în care pe 26 şi 27 mai se va merge la urne pentru a se alege primarii şi consilierii.

Emilia Precup, candidată în circumscripția XV Roma: ”Sper într-o mobilizare a comunității din Cesano”

Potrivit legii, pot vota şi pot fi aleşi, dar numai dacă se înscriu din timp pe o listă electorală suplimentară. şi de data aceasta au făcut-o în număr mic.

Confirmă acest lucru datele furnizate la Stranieriinitalia.it de biroul electoral din Roma, care prin dimensiune este piaţa cea mai importantă a acestor alegeri.

Singurul candidat străin pe listele PD, Sibi Mani Kumaramangalam: “Eu sunt roman”

Cetăţenii comunitari majori care trăiesc în Capitală sunt în jur de 70.000, cei care sunt astăzi înscrişi pe lista suplimentară sunt numai 8.113, 11% din cei cu drept de vot.

Puţin peste jumătate, 4.416 de persoane, sunt cetăţeni români.

Valerica Țarcă, singura româncă pentru Primăria Romei

Situaţia nu e mai bună în alte părţi. La Brescia s-au înscris pentru vot 360 de cetăţeni europeni, deşi numărul celor rezidenţi în oraş este de peste 3.600, la Vicenza raportul este de 180 din 2.800, la Ancona 219 din 2.600.

Un bilanţ dezamăgitor care este sortit să se agraveze: nu toţi înscrişii se prezintă la urne. Fără a-i lua în calcul pe cei care se înscriu şi apoi nu ridică legitimaţia electorală: “Multe plicuri se întorc”, confirmă cei de la Primăria din Roma.

Monica Mitrică, pe listele dreptei la Fiumicino

“Ne aşteptam la o mai mare participare, situaţia s-a îmbunătăţit faţă de alegerile trecute, dar patru mii de înscrişi români sunt încă puţini. Noi am distribuit peste 3.500 de fluturaşi la Roma pentru a ne informa conaţionalii şi am utilizat şi canale precum Facebook şi Twitter”, comentează Miruna Căjvăneanu, ziaristă şi preşedintă a asociaţiei Europaeus, care a participat în aceste luni în Capitală la o campanie de sensibilizare privind dreptul de vot al comunitarilor promovată de Cospe.

“Înscrierea pe lista suplimentară rămâne un obstacol, ar trebui să fie automată când se ia rezidenţa. Apoi contează dezinteresul notabil al comunităţii noastre pentru politică, o deziluzie legată de experienţele cu politica românească.

A devenit CONSILIER in Italia cu 49 de voturi!

Însă e vremea să se întoarcă roata. Aşa cum spune o prietenă de-a mea: avem aceleaşi probleme, plătim aceleaşi taxe, trebuie să participăm împreună, pentru că suntem în aceeaşi barcă”.

Elvio Pasca

Cum au sărbătorit românii Învierea Domnului

Mădălina Ghenea a sărbătorit Paştele în România