in

Alegeri locale Italia – 2015, votează şi românii

Venezia, Salerno, Trento, Bolzano şi Andria sunt cele mai populate dintre cele peste o mie de localităţi italiene unde în luna mai se va merge la urne pentru alegerea noilor primari şi consilieri.

La alegeri sunt chemaţi, ca electori şi posibili aleşi, şi cetăţenii UE care au reşedinţa în acele localităţi, dar românii, polonezi şi ceilalţi cetăţeni comunitari trebuie să se supună unui supliment de birocraţie spre deosebire de italieni. Pentru a participa la alegeri vor trebui să se înscrie pe o listă electorală suplimentară.

Înscrierea e gratuită, este suficient să prezentaţi la biroul electoral al Primăriei o cerere cu propriile date şi declaraţia care arată că vă bucuraţi şi în patrie de dreptul de vot. Câteva Primării permit prezentarea cererii şi prin poştă, fax sau via internet, nu numai personal.

Odată înscrişi pe listă, rămâneţi acolo şi pentru ulterioarele alegeri locale. Cererea poate fi prezentată cu până 40 de zile înainte de data fixată pentru alegeri. Data viitoarelor alegeri locale nu a fost încă decisă în mod oficial, dar având în vedere că cea mai acreditată este 10 mai este convenabil să vă grăbiţi până la finele acestei luni (martie).

În anii trecuţi, participarea cetăţenilor comunitari la alegerile locale a fost mereu foarte slabă. Vina şi a înscrierii pe lista suplimentară, dar mai ales a dezinformării şi dezinteresului, plăgi împotriva cărora instituţiile şi lumea politică încă nu s-au angajat îndeajuns.

Iată câteva dintre localităţile unde se va vota în acest an: Venezia, Salerno, Trento, Bolzano, Andria, Arezzo, Lamezia Terme, Viareggio, Vigevano, Moncalieri, Chieti, Rovigo, Mantova, Lecco, Macerata, Albano Laziale, Voghera, Fondi, Licata, Fermo, Nuoro, Colleferro, Zagarolo, Campodarsego, Palombara Sabina, Avigliano, Amalfi.

Lista completă AICI


Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

“Mărțișor din suflet de copil”, inițiativă a elevilor români din Grecia

Petrean Emanuela Cristina, o maramureșeancă, tânără speranță a gimnasticii italiene