in

Anton Duma, “William Wallace din Bacău”, schimbă imaginea românilor din Peninsulă

La temperaturi de 40 de grade, românul Anton Duma a pedalat timp de 46 de zile de la Bacău până la Torino, 4708 kilometri, în cadrul expediţiei cicloturistice "Descoperă-te în necunoscut". Presa italiană îl priveşte pe român ca pe "un fel de William Wallace român". Despre expediţiile ciclistului român a scris cotidianele din Peninsulă au relatat pe larg, accentuând ideea că "cetăţenii români nu sunt atât de răi, cum sunt descrişi în Peninsulă"

Bacău – Torino este prima etapă din a doua parte a expediţiei. Deşi a întâmpinat câteva probleme tehnice cu bicicleta şi s-a "luptat" cu temperaturile de peste 40 de grade în special pe coasta Croaţiei, Anton a reuşit să ajungă, vineri 9 septembrie, la Torino, după 46 de zile de mers pe bicicletă şi 4708 kilometri parcurşi pe două roţi.

Primul tur cicloturistic a fost realizat de Anton Duma în perioada 2009 – 2010, prin 23 de ţări, din sudul si centrul Europei, în total 18.000 de kilometri.

"Titlul expediţiei mi-a venit aşa spontan, în 2009. Pur şi simplu doream să descopăr lumea. Este visul meu din copilărie. Şi am zis: hai să mă descopăr. Dar unde? Să încerc să mă descopăr în necunoscut", îşi aminteşte ciclistul român.

"Acum am lăsat acelaşi titlu, ca fiind a doua expediţie, care va cuprinde centrul şi nordul Europei, aşa ca să iasă tot ocolul continentului european" completează Anton Duma, 45 de ani, originar din Bacău..

Până acum românul a folosit doar două biciclete: una, care a fost schimbată în Anglia, iar cea de-a doua e cea cu care circulă în prezent. Anton mai precizează că îşi păstrează vechea bicicletă şi alte obiecte din călătorii, deoarece intenţionează să îşi deschidă "un muzeu" cu toate articolele pe care le-a utilizat în călătoriile sale.

Torino- Roma

De la Torino, Anton vrea sa ajungă la Roma, să se întoarcă într-un loc care i-a plăcut foarte mult: la Colosseum. În capitala italiană, românul se va opri pentru câteva zile pentru a vizita centrul istoric şi pentru a-i cunoaşte pe reprezentanţii comunităţii de români.

Din capitala italiană, călătoria ciclistului continuă spre Franţa, unde are de transmis un mesaj de înfrăţire din partea unei primării italiene. Ideea i-a venit unui prieten italian de al lui Anton care s-a gândit că nu ar fi rău dacă ciclistul în drumul său ar lăsa şi un mesaj de prietenie.

Întâmpinat de reprezentanţii comunităţii de români din Torino

Mesager Italia- Franţa

"Astfel au ales ca eu să fiu mesagerul primăriei din Villa Vicentina din provincia Udine. Ei sunt înfrăţiţi cu o altă localitate din Franţa, Colpo, aflată la 450 de km de Paris. Eu voi fi mesagerul lor, un mesaj purtat pe bicicletă din Italia în Franţa. Este o idee inedită pe care încercăm să o aprofundăm mai mult, adică să ia amploare. Probabil că pe viitor voi încerca să fac şi din România acest gen de mesager", mărturiseşte Anton Duma.

După Franţa, ciclistul va traversa Canalul Mânecii, Anglia, Irlanda, Scoţia, după care revine în Anglia, Belgia Germania, Norvegia. "Intenţionez să fac a doua etapă spre Polul Nord, până la Capul Nord. Acolo mă odihnesc şi mă pregătesc pentru a treia etapă, care va cuprindde celealte ţări scandinavice cu întoarcere prin Ucraina, Moldova", mai explică românul.

Satisfacţii

Echipamentul cicloturistului cântăreşte câteva zeci de kilograme, la care se mai adaugă şi greutatea bicicletei. Chiar dacă nu sunt uşor de cărat în fiecare zi, Anton Duma este fericit că poate cunoaşte oameni diferiţi de fiecare dată.

"Satisfacţii sunt foarte multe. De multe ori în cuvinte nu le poţi descrie. îmi întăreşte foarte mult imunitatea fizică şi psihică, iar stările pe care le experimentez prin asemenea călătorii nu se pot descrie în cuvinte: sunt stări extaziante, sunt stări foarte profunde, de bucurie, fericire.

Şi în plus este călătoria lăuntrică, căutarea sinelui, căutarea să afli cine eşti", explică ciclistul român. Pe deasupra el subliniază că are o mare satisfacţie "când întâlneşti români care vin, te abordează la o discuţie, la o bere, la o cafea şi din discuţiile lor vezi românul din el, vezi omul-român care a plecat de acasă, s-a stabilit în altă ţară şi simte şi că e şi el român."

Viaţa ca o călătorie

Anton Duma face o pauză

În articolele apărute în Italia, Anton a mai mărturisit că această expediţie este realizată cu sprijinul unor sponsorizări şi că în oraşele în care ajunge nu doar se odihneşte, ci încearcă să lucreze câte ceva, pentru a mai avea nişte bani. Chiar dacă există zile în care cina este mai săracă, iar patul însemană o saltea într-un cort, pe o margine de drum, Anton Duma subliniază că viaţa înseamnă pentru el o călătorie pe două roţi şi că nu ştie când se va opri.

Cristiana Tudor

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Giancarlo Fisichella, la Bucureşti, pentru lansarea noului model Ferrari

Raport ISTAT: În Peninsulă se nasc din ce în ce mai puţini italieni/ Numărul nou-născuţilor români: peste 16.000