Menu
in

Antonescu: Românii din străinătate “Nu sunt în cvorum”/ CCR: Sunt incluşi

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, marţi seară, că Guvernul trebuie să răspundă solicitării plenului Curţii Constituţionale privind situaţia actualizată a listelor electorale permanente, cu precizarea că cetăţenii cu domiciliu în străinătate nu fac parte din cvorum, potrivit Mediafax şi România Liberă.

În aceeaşi zi, în Monitorul Oficial a apărut o rectificare a deciziei din 2 august a Curţii Constituţionale, prin care se stabileşte contrariul: includerea românilor din diaspora în cvorumul pentru referendum.

Iliescu despre românii din diaspora: „N-au ce căuta pe liste”

Iată declaraţia făcută de Crin Antonescu la postul de televiziune Antena 3:

„Guvernul trimite Curţii Constituţionale ceea ce i-a cerut Curtea prin decizia plenului acestei Curţi, ceea ce s-a explicat de ce şi cum prin motivare, care este la rândul ei publicată în Monitorul Oficial şi are forţă de lege, este hotărârea Curţii. Guvernul trimite, dă curs acestor solicitări a Curţii Constituţionale făcând nişte acţiuni prin MAI, prin MAE, care sunt foarte clare, pe acte oficiale.

Deci e simplu, pe care îi descrie hotărârea Curţii cu domiciliu, cu reşedinţa în străinătate, sunt atâţia, au drept de vot, unii dintre ei au şi votat, nu foarte mulţi din păcate, dar nu fac parte spune Curtea, spune legea din listele electorale permanente”, a spus Antonescu.

Victor Ponta: “Românii din străinătate trebuie eliminaţi de pe listele electorale”

De asemenea, preşedintele interimar a susţinut că Guvernul ar trebui să înainteze Curţii Constituţionale şi situaţia românilor cu domiciliu în străinătate, care nu ar face parte din cvorum:

„Îi numărăm şi îi trimitem Curţii, şi spunem: nu fac parte din cvorum. Pentru că spune Curtea, pentru că spune legea, Curtea nu adaugă aici la lege, Curtea explică şi face cât mai clar Guvernului ce vrea şi de ce vrea”, a mai explicat Antonescu.

Declaraţia a fost făcută în aceeaşi zi – 7 august- în care în Monitorul Oficial a fost publicată o “rectificare” a unei hotărâri  luate de Curtea Constituţională pe data de 2 august 2012, în care se explica stabilirea cvorumului pentru referendum.

Decizia Curţii Constituţionale, publicată în Monitorul Oficial FĂRĂ paragraful legat de votul diasporei

Rectificarea (Actul nr. 3 din 07 August 2012 Emitent: Curtea Constituțională a României, referitoare la Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 3 din 2 august 2012)  a fost publicată Monitorul Oficial nr. 0556 din 2012.

Iată paragraful în care Curtea precizează legea care se aplică în stabilirea cvorumului: „În speţă, însă, sunt aplicabile dispoziţiile legale ale art. 2 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României şi ale art. 17 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.“

Este vorba de un paragraf cheie, pentru că în Legea nr. 3/2000 se face referire la listele electorale permanente plus listele speciale şi toate celelalte liste prevăzute de lege. Iată articolul 17 la care face trimitere hotărârea Curţii, aşa cum a fost, ulterior, modificată:

Citeşte Legea nr. 3/2000

Art. 17.
(1) Operatiunile pentru desfasurarea referendumului au loc in circumscriptiile electorale si la sectiile de votare, organizate potrivit prevederilor Legii nr. 68/1992 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, respectiv ale Legii nr. 70/1991 privind alegerile locale, republicata, cu modificarile ulterioare, pe baza copiilor de pe listele electorale permanente, a listelor electorale speciale si a celorlalte liste electorale prevazute de lege
(2) Reactualizarea listelor electorale permanente se face de catre primari, potrivit prevederilor Legii nr. 68/1992, respectiv ale Legii nr. 70/1991, republicata, cu modificarile ulterioare, in termen de cel mult 5 zile de la data stabilirii zilei referendumului.

Potrivit portalului Juridice.ro, care analizează textul nou introdus, “Curtea arată că la referendumul pentru demiterea preşedintelui se folosesc listele permanente în care sunt cuprinşi inclusiv cetăţenii români cu domiciliul în străinătate”.

Miruna Căjvăneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version