in

Atenție la intermediarii de muncă. Iată ce trebuie urmărit la semnarea unui contract individual în străinătate

Biroul pe Probleme de Muncă și Sociale din cadrul Ambasadei României la Roma avertizează cetățenii români cu privire la problemele care pot apărea atunci când apelăm la un intermediar de forță de muncă, în România și în Italia, pentru a obține un loc de muncă în Italia.

În România

Inspecția Muncii atrage atenția persoanelor care vor să lucreze în străinătate asupra următoarelor aspecte:

Înainte de a apela la serviciile unei societăți comerciale ce are ca activitate principală „selecția și plasarea forței de muncă”, solicitanții locurilor de muncă din străinătate trebuie să se adreseze inspectoratului teritorial de muncă în raza căruia societatea își are sediul și în vederea solicitării de informații referitoare la:

  • – înregistrarea firmei la inspectoratul teritorial de muncă;
  • – sancțiunile aplicate, dacă a fost cazul.

Dezavantajele muncii fără forme legale. Iată ce riscați dacă munciți la negru în Italia

De asemenea, trebuie să verifice dacă la semnarea unui contract individual de muncă în străinătate acesta cuprinde cel puțin următoarele elemente:

  • țara de reședință,
  • denumirea angajatorului cu toate datele de identificare: adresă, număr de telefon/fax, descrierea muncii și a condițiilor de muncă,
  • durata timpului de muncă și de repaus,
  • durata contractului individual de muncă,
  • condițiile de salarizare, condițiile de transport, de locuit,
  • condițiile de protecție socială.

Persoanele fizice nu au dreptul să exercite activități de mediere a angajării cetățenilor români în străinătate. Fiecare inspectorat teritorial de muncă prezintă pe website-ul său lista societăților comerciale înregistrate având ca obiect de activitate plasarea forței de muncă în străinătate.

Birocraţie europeană: Certificatele de stare civilă sunt recunoscute fără traducere, DAR însoţite de un EXTRAS MULTILINGV.

Conform legii, agentul de ocupare a forței de muncă trebuie:

  • să fie o societate românească ce are ca activitate principală selecția si plasarea forței de muncă în străinătate,
  • să dispună de spațiul și de dotările necesare pentru buna desfășurare a activității,
  • să aibă încadrat în muncă personal cu experiență în domeniul forței de muncă,
  • să organizeze o bancă de date care să cuprindă ofertele și solicitările de locuri de muncă în străinătate,
  • informații referitoare la condițiile de ocupare a acestora și la calificările și aptitudinile solicitanților aflați în evidența lor,
  • să încheie cu persoane juridice, persoane fizice și organizații patronale din străinătate, după caz, contracte care conțin oferte ferme de locuri de muncă și
  • să fie înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază își are sediul.

Agenții de ocupare a forței de muncă au obligația de a încheia cu cetățenii români contracte de mediere. Aceste contracte trebuie să conțină, printre altele, elementele principale privind tariful de mediere, durata contractului și modul de soluționare a eventualelor litigii. De asemenea, agenții au obligația de a asigura încheierea contractelor de muncă dintre cetățenii români și angajatorii străini și în limba română.

Badante, al doilea contract național de muncă. Vezi diferențele față de celălalt contract

„Societățile de intermediere din Italia nu au dreptul să perceapă comisioane de la lucrătorii intermediați”

În Italia

Potrivit legii, firmele de intermediere din Italia trebuie să se înscrie în mod obligatoriu în Registrul informatic al Ministerului Muncii și Politicilor Sociale, după ce au fost autorizate să desfășoare acest tip de activitate. Accesând portalul public de ocupare www.cliclavoro.gov.it/Operatori/Pagine/Albo-Informatico.aspx, puteți verifica online dacă o societate este înregistrată în Registrul informatic menționat anterior și, în consecință dacă funcționează legal.

De regulă, societățile de intermediere din Italia, nu au dreptul să perceapă comisioane de intermediere de la lucrătorii intermediați. Înainte de a începe o colaborare cu o firmă de intermediere din Italia, este important să vă asigurați că aceasta există și funcționează legal, pentru a evita să deveniți victima unei înșelăciuni.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Omorul Aversano, 20 de ani pentru ”salvamarul-gigolo”

Român de 27 de ani, scăpat ca prin miracol după ce distrus o mașină și trei case lângă Bergamo