in

Atentate incendiare în toată Italia. Românii, luaţi în vizor

În ultimele săptămâni, s-au înregistrat nu mai puţin de cinci episoade în urma cărora tot atâtea maşini ale unor români au fost incendiate de persoane necunoscute. În cel puţin două dintre aceste cazuri, anchetatorii consideră că ar putea fi vorba despre atentate cu caracter xenofob.

Imperia (Liguria) Un autoturism din proprietatea unei tinere românce de 22 de ani a fost cuprins de flăcări, în noaptea de 22 martie, pe via Porta Rossa la Santo Stefano al Mare (provincia Imperia, în regiunea Liguria).

Incendiul, care a distrus maşina Peugeot 207, a fost semnalat de câţiva trecători în jurul orei 2.30 şi la faţa locului au intervenit pompierii din Sanremo, care au stins flăcările în mai puţin de o oră.

Vehiculul a fost distrus în totalitate. Sunt în curs verificări pentru a se stabili cauzele incendiului care se pare că a fost provocat intenţionat. Militarii fac anchete privind viaţa privată a femeii: se caută foşti iubiţi, amici sau cunoscuţi, pentru a înţelege dacă focul a fost pus de unul dintre ei. Nu este exclusă nici pista xenofobă.

FOTO: Dacia Logan a lui Costică Preluca, distrusă de flăcări

Orosei (Sardegna) În urmă cu două luni i-au spart un geam, dar duminică 18 martie i-au stropit maşina cu benzină şi apoi i-au dat foc. Dacia Logan a lui Costică Preluca, 31 de ani, rezident la Orosei (privincia Nuoro, Sardegna), s-a făcut scrum, scrie La Nuova Sardegna.

Maşina era folosită de Costică şi de mama lui, Marinela, de 61 de ani, de cinci rezidentă la Orosei. Incendiul a izbucnit în jurul orei 4.30 duminică, pe via San Giorgio, în centrul istoric al localităţii Orosei, la câţiva metri de locuinţa familiei de români.

La faţa locului au intervenit mai întâi pompierii care au limitat în parte daunele şi au izolat incendiul (maşina este oricum inutilizabilă), şi apoi o patrulă de carabinieri. Maşina, pe care tânărul o adusese în Sardegna în urmă cu şase luni din România, a fost incendiată de doi indivizi cu feţele acoperite cu glugi, înregistraţi de camerele de supraveghere instalate la câteva case din apropiere în timp ce vărsau lichid inflamabil pe capota maşinii. Imagini care ar putea facilita sarcina carabinierilor din Orosei angajaţi în depistarea atentatorilor.

"Nu ştiu cu adevărat cine poate avea ceva cu mine – a comenta întristat Costică Preluca care lucrează ca muncitor la o crescătorie de animale – locuiesc de cinci ani la Orosei şi nu am avut niciodată neînţelegeri cu nimeni. Acum două luni am găsit un geam al maşinii spart şi acum mi-au distrus-o. Nouă mii de euro risipiţi fără să ştiu de ce". Din păcate nu este prima dată când numeroasa comunitate românească care locuieşte şi lucrează la Orosei are parte de distrugeri şi de acte de intimidare. Descinderi xenofobe care în mod ciclic se reacutizează.

În urmă cu câteva luni câteva inscripţii împotriva "românilor care ne fură locurile de muncă" aspăruseră pe străzile şi pe zidurile localităţii. "Un semn rău, precum incediul de noaptea trecută", mai scrie La Nuova Sardegna.

Partinico (Sicilia)  O altă maşină, tot a unui cetăţean român, a fost incendiată în noaptea de sâmbătă spre duminică, 1 aprilie, la Partinico, lângă Palermo. Românul, care s-a stabilit de câteva luni în localitate, şi-a parcat maşina- Fiat Stilo-, ca de obicei, în faţa casei.

În jurul orei 2 noaptea, vecinii au dat alarma, dar pompierii nu au reuşit decât să evite ca flăcările să nu se propage la celelalte maşini din apropiere. Partea anterioară a Fiatului a fost distrusă complet. Autorităţile au deschis o anchetă pentru a-i identifica pe autorii incendiului.

Avellino Un alt episod a avut loc la Avellino, în regiunea Campania: victima, şi de această dată, este un cetăţean român. Incendiul a fost provocat de nişte necunoscuţi, care au acţionat noaptea. Lângă maşină, pompierii au găsit urme de lichid inflamabil, precum şi doi saci de pânză, îmbibaţi cu benzină.

Vehicolul a fost pus sub sechestru de către carabinieri, care au deschis o anchetă. Ei sunt convinşi că responsabilii atentatului au vrut ca, prin gestul lor, să-l intimideze sau să-l pedepsească pe proprietar

Viariggi D’Asti (Piemonte) : Miercuri 28 martie, o româncă din localitate a fost victima unui episod similar. După ce s-a întors de la locul de muncă, tânăra a parcat maşina lângă propria locuinţă. La puţin timp, vehicolul a fost cuprins de flăcări. Poliţiştii au găsit înăuntru o sticlă incendiară şi au demarat o anchetă pentru a-l găsi pe vinovat.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Presa străină acuză: Copiii români mor pentru că doctorii nu lucrează fără mită

Cum se face declaraţia de venituri în Italia/ Certificatul CUD