Menu
in

Aventura ucrainencei Svitlana, de la Napoli până la granița cu România: ”Așa mi-am salvat părinții”

Aventura ucrainencei Svitlana, de la Napoli până la granița cu România: ”Așa mi-am salvat părinții”

Svitlana Hryhorchuk, o sindicalistă ucraineană, în vârstă de 40 de ani din Napoli, care a lucrat alături de imigranți timp de 22 de ani, a trebuit de data aceasta să-și salveze părinții și sora de 19 ani din război. Ea a povestit pentru la Repubblica drumul de la Napoli în România și înapoi pentru a-i salva pe părinți.

În timp ce bătălia se dezlănțuia în orașul ei natal, Chervinzi, Svitlana a decis sâmbătă seara să plece singură din Napoli. 

Nu s-a oprit deloc, singurii ei însoțitori de călătorie fiind cafeaua și sucurile energizante, pentru a nu adormi la volan.

Aventura ucrainencei Svitlana

Ea a ajuns în tabăra de refugiați români de la granița cu Ucraina după două zile de călătorie, fără să doarmă o clipă.

„Nu îmi permit să dorm, trebuie să-mi salvez părinții”, a repetat ea cu angoasă la telefon. A condus și a visat să-i revadă. 

Ajunsă la Padova, părinții Nicola și Daria erau încă în orașul lor, militarii au dat ordin să nu iasă din casă de la 8 seara. Între timp, ea își continuă cursa spre România. 

La granița cu România, 20 de kilometri coadă. După lungi suișuri și coborâșuri birocratice și o căutare istovitoare, Svitlana ajunge luni seara la 4.40 în tabăra de refugiați și se reîntâlnește cu părinții ei, doi lucrători pensionari care nu au vrut să-și părăsească locuința, nu au vrut să cum pacea dispare pentru totdeauna.

Sora Svitlanei a fost cea care i-a convins. 

„Sora mea a fost cea care i-a obligat să fugă. Duminică seara, văzând greutăţile de a scăpa, a vrut să se întoarcă acasă. A trăit cu speranţa că totul se va termina curând şi va putea rămâne în ţara lor”. 

Luni s-au întâlnit, dar din acel moment a început o nouă odisee. „Nu putem ieși din tabără, durează o săptămână, poate o lună să luăm actele și să venim în Italia”, au spus ei, dar trebuie să o fac, trebuie să-mi duc bunicii la copiii mei din Napoli. „, spune Svitlana distrusă. Încă o noapte nedormită, în frig și ger.

Românii au decis să grăbească procedurile la graniță pentru cei care veneau din Ucraina. A obținut permis de ședere de trei luni pentru toate țările în care are voie să solicite statutul de refugiat.

„Sosirea lângă Roma, aseară la scurt timp după apus. Apoi în sfârșit profilul Vezuviului. Cu moartea în ochi si teroare. Si certitudinea de a fi facut alegerea corectă.

”Sunt în bucăți după patru zile de călătorie neîntreruptă, am dormit doar câteva minute ca sa-mi odihnesc ochii – spune Svitlana – sacrificiile mele mi-au dat medalia. Sunt cu părinții mei și cu sora mea. Mai bine această oboseală decât bătălia care a avut loc aseară în orașul meu”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 20 In medie: 4.3]
Exit mobile version