in

Avocatul Poporului: Sute de copii din Prahova au părinţii plecaţi din ţară sau suferă de boli grave

Sute de copii din Prahova se află în situaţii dificile, având părinţi plecaţi la muncă în străinătate sau suferind de sindromul Down, HIV/SIDA sau alte boli din cauza cărora sunt încadraţi în grad de handicap, potrivit unei statistici prezentate de biroul teritorial Ploieşti al Avocatului Poporului, publicată de Mediafax.

Peste o mie de copii din judeţul Prahova au părinţii plecaţi la muncă în străinătate, aproape 900 de copii sunt încadraţi în grad de handicap şi peste 350 de copii au abandonat şcoala, conform unei statistici realizate de Biroul Teritorial Ploieşti al instituţiei Avocatului Poporului şi prezentate, miercuri, în şedinţa Colegiului Prefectural Prahova.

Astfel, în baza datelor colectate de la primăriile din mediul rural din judeţul Prahova, Biroul Teritorial Ploieşti al instituţiei Avocatului Poporului a realizat o statistică, potrivit căreia, până în luna aprilie a acestui an, 83 de copii au fost abandonaţi, 1.031 de minori au părinţii plecaţi la muncă în străinătate, 364 de copii au abandonat şcoala în anul şcolar trecut şi 107 figurează ca fiind delincvenţi.

În plus, în localităţile rurale din Prahova 18 copii au fost diagnosticaţi cu HIV/SIDA, 43 suferă de sindromul Down, 82 de copii sunt autişti şi alţi 887 suferă de alte forme de handicap, arată statisticile prezentate de Ioana Enache expert coordonator în cadrul Biroului Teritorial Ploieşti al instituţiei Avocatului Poporului. În contextul în care a prezentat aceste statistici, care însă nu includ şi cazurile copiilor din cele două municipii şi 12 oraşe din Prahova, expertul coordonator Ioana Enche a afirmat că instituţia Avocatului Poporului poate interveni pentru soluţionarea problemelor unora dintre copii aflaţi în astfel de situaţii.

Astfel, reprezentantul Avocatului Poporului a cerut, în şedinţa Colegiului Prefectural, ca în situaţiile în care cadrele didactice constată încălcări ale drepturilor copilului sau situaţii care afectează copilul să sesizeze Avocatul Poporului sau să îndrume familia către această instituţie, care poate interveni în favoarea soluţionării problemelor. Datele statistice pe care primăriile de comună le-au transmis instituţiei Avocatul Poporului au fost solicitate pentru fundamentarea unui raport special care va fi elaborat de instituţia centrală Avocatul Poporului, cu privire la copiii aflaţi în dificultate din întreaga ţară.

Potrivit competenţelor sale legale, Avocatul Poporului poate realiza astfel de rapoarte pe care le prezintă Parlamentului în vederea îmbunătăţirii cadrului legislativ. Reprezentantul biroului Teritorial Ploieşti a precizat că datele centralizate pentru judeţul Prahova şi prezentate în şedinta Colegiului Prafectural „au fost aduse în atenţie pentru a fi avute în vedere de Inspectoratul Şcolar Prahova în noul an şcolar, dar şi de către celelalte autorităţi cu competenţe în domeniu”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Expoziţii, spectacole şi concerte, organizate de ICR la Roma cu ocazia Zilei Limbii Române

Servicii consulare proaste și taxe mari, asociațiile se pregătesc de pichetarea consulatelor României din Italia