in

Belluno, 17 muncitori români dau în judecată colosul Luxottica

Un proces colectiv împotriva colosului Luxottica şi a şase agenţii de muncă temporară: Adecco, Umana, Obiettivo lavoro, Manpower, Metis şi Randstad. Cauza a fost prezentată pe 27 februarie judecătorului pentru muncă de la Tribunalul din Belluno de cabinetul de avocatură Ponticiello şi prima şedinţă este fixată pe 24 aprilie, scrie Corriere delle Alpi.

Procesul a fost intentat de 19 foşti angajaţi ai Luxottica, 9 angajaţi la Agordo şi 10 la Pederobba prin intermediul societăţilor de plasare a forţei de muncă, cu excepţia unui angajat direct de întreprindere. Este vorba de doi lucrători italieni şi 17 români.

Cabinetul de avocatură acuză „un uz nediscriminat al contractelor pe perioadă determinată cu scopul de a se servi de lucrător până la limitele contractuale, împiedicând ca acesta să ajungă să acumuleze o perioadă de peste trei ani, lucru care ar fi dus la o angajare pe perioadă nedeterminată. Luxottica a procedat la continue reînnoiri prin intermediul unor prelungiri, folosindu-se şi de mai multe agenţii de plasare a forţei de muncă pentru acelaşi angajat”.

Aceste persoane au lucrat la Luxottica pentru perioada maximă de 36 de luni, termen la care ar fi intervenit, aşa cum prevede legea, obligaţia de angajare pe perioadă nedeterminată. Însă la finalul celor trei ani, toţi au fost trimişi acasă. Angajarea temporară era justificată de întreprindere „prin necesitatea de a amplifica în mod temporar volumele productive pentru a face faţă creşterii comenzilor din partea sectorului ochelarilor”, se spune în plângerea prezentată.

Însă această motivaţie, potrivit cabinetului de avocatură, „ar fi lipsită de fundament, întrucât acestor lucrători, trimişi acasă pentru că nu mai existau vârfuri de muncă, le-ar fi succedat alţii, angajaţi tot cu aceeaşi motivare, adică pentru a face faţă amplificării comenzilor”, spune avocatul, care subliniază: „Toţi recurenţii s-au comportat foarte bine şi nu au primit niciodată niciun reproş”.

În plângere se evidenţiază că Luxottica şi-a asumat acest comportament din 2007 „mergând dincolo de cotele legale şi în contrast cu contractul colectiv naţional de muncă, care indică în mod categoric cazurile în care o întreprindere de dimensiunile Luxottica poate angaja personal pe perioadă determinată, şi servindu-se de persoane angajate prin agenţii de plasare a forţei de muncă sau cu contracte directe. Aceşti lucrători cărora nu li s-au reînnoit contractele au fost ulterior excluşi de la orice altă solicitare la colosul din industria ochelarilor”.

În ianuarie 2014, înainte de a prezenta plângerea, cabinetul de avocatură Ponticiello a demarat o negociere de conciliere cu avocaţii de la Luxottica. Aceştia au propus o indemnizaţie de 3.500 de euro brut de lucrător, ofertă refuzată fiindcă nu a fost considerată adecvată. A fost propus un contract anual reînnoibil, respins însă de societate.

În plângere, acum, se cere să fie reintegraţi în muncă sau să primească o despăgubire adecvată. „Normativa nu se poate şi nu trebuie folosită după bunul plac pentru a atinge limitele instabilităţii în muncă până la capăt în favoarea angajatorului”, încheie Mina Ponticiello. „Flexibilitatea trebuie să fie legată de unele necesităţi menite să acopere sarcini neprevăzute de muncă şi comenzi productive superioare mediei”.

Drama unei familii de români din Scandriglia, Rieti: ”Fără contract de muncă ne repatriază sau asistența socială ne ia copiii”

Scandal la fabrica de avioane Alenia: „Românii muncesc, italienii sunt concediaţi”

Il Giornale: Vrei să fii șofer? Trebuie să te dai drept român

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

VIDEO/Gianni Morandi a petrecut Paștele ortodox împreună cu românii din Bologna

Român de 53 de ani, găsit carbonizat lângă Vercelli