Menu
in

Berlusconi: “Imi plac românii”

Berlusconi: “Imi plac românii”

Premierul italian Silvio Berlusconi a făcut luni şi marţi, 30 – 31 mai, o vizită oficială în România, chiar la încheierea dificilei perioade electorale. Berlusconi a condus împreună cu Emil Boc a doua reuniune inter-guvernamentală România în Italia. Pe ordinea de zi a acesteia s-au aflat, printre altele, situaţia comunităţii româneşti din Italia şi aderarea României la Spaţiul Schengen. Berlusconi s-a mai întâlnit la Bucureşti cu preşedintele României, Traian Băsescu şi cu Sorin Oprescu- primarul capitalei.

Silvio Berlusconi a fost aşteptat la Palatul Victoria cu Garda de Onoare şi fanfara militară. Au fost intonate imnurile naţionale ale Italiei şi României, apoi a fost prezentat salutul gărzii. După ce a rostit soldaţilor un "Bună ziua!" în limba română, premierul Berlusconi a adăugat în italiană: "Muţumesc pentru primire".

După reuniune, Berlusconi şi Boc au făcut declaraţii de presă. Premierul italian ne-a asigurat de întregul sprijin al Italiei, în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen: "Pe plan european, Italia a sprijinit România pentru aderarea la Uniunea Europeană. Cu acelaşi angajament, noi sprijinim intrarea României în Spaţiul Schengen şi cu obiectivul ca acest lucru să se întâmple în cursul acestui an". Silvio Berlusconi a apreciat nivelul schimburilor comerciale bilaterale, care se ridică la peste 10 miliarde de euro şi a declarat că în România există 16.000 de societăţi comerciale italiene, unde lucrează peste 800.000 de români. De asemenea, Silvio Berlusconi a declarat că în Italia, trăiesc şi lucrează peste 1,2-1,3 milioane de cetăţeni români.

Premierul italian a ţinut să îl felicite, în mod public, pe omologul român, Emil Boc, pentru măsurile dure pe care acesta le-a luat în ultima perioadă. "Am ţinut să îl felicit pe domnul premier astăzi pentru modul în care Guvernul român a adoptat nişte măsuri foarte dificile, dure. Fireşte, unele dintre aceste măsuri nu sunt deloc populare. Am apreciat această măsură de reducere a personalului bugetar, de reducere cu 25% a salariilor în instituţiile publice, de a mări vârsta de pensionare, de a majora TVA la 24%. Sunt absolut nepopulare, dar ele au fost necesare şi din cauza cererilor provenite din partea FMI şi a UE", a adăugat el, recunoscând: "Trebuie să vă mărturisesc că în Italia nu am avut curajul să fac acelaşi lucru."

Ieri, în ultima zi a vizitei oficiale în România, premierul Berlusconi s-a întâlnit şi cu preşedintele Traian Băsescu, la palatul Cotroceni. După ce a vizitat biserica din curtea rezidenţei preşedintelui, Berlusconi a fost întrebat de  către jurnalişti, dacă îi place România: “Da, îmi place România. Şi românii!”- a replicat premierul italian, râzând.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version