in

Bersani promite cetăţenie pentru toţi copiii imigranţilor născuţi în Italia

cetatenie-italiana-romani“Prima normă a noului guvern, dacă vom câştiga alegerile, va fi ca toţi copiii care astăzi nu sunt nici imigranţi, nici italieni, să primească cetăţenia italiană”, a declarat secretarul PD, Pierluigi Bersani în cadrul “Forumului pentru imigraţie”, organizat pe 4 iulie la Roma, în Piazza Montecitorio din faţa Parlamentului. El a promis că, imediat ce Partidul Democrat, pe care îl conduce,  va ajunge la guvernare, va aproba legea cetăţeniei pe baza principiului “ius soli”.

La Forum au participat, alături de politicieni de stânga şi simpatizanţi ai PD-ului,  fii de imigranţi născuţi şi crescuţi în Italia, dar care nu au în prezent cetăţenie.

“Toate aceste lucruri le facem pentru drepturile voastre negate, pentru că, dacă noi toţi credem că cine e născut şi crescut aici nu nici italian, nici imigrat, atunci înseamnă că nu ştim pe ce lume trăim. Tomai acest lucru trebuie să fie bine înţeles de un Stat important, care vrea să aibă un viitor”- le-a spus Bersani fiilor de imigranţi prezenţi.

La scurt timp a sosit şi reacţia reprezentanţilor partidului “Popolo della Liberta”. Maurizio Gasparri l-a criticat pe Bersani, susţinând că legea actuală a cetăţeniei este în conformitate cu cea în vigoare în cele mai multe ţări europene şi că, în acest moment, Italia are “alte probleme presante de rezolvat”, decât acordarea cetăţeniei fiilor de imigranţi.

Ignazio Marino (PD): “Să facem acum reforma cetăţeniei, nu când ajungem la guvernare”

Ignazio Marino, senator PD, susţine însă că nu trebuie să se aştepte viitoarea guvernare pentru schimbarea legii. “Am citit cu satisfacţie declaraţiile lui Pierluigi Bersani privind recunoaşterea cetăţeniei fiilor de imigranţi. Sunt fericit că a luat acea poziţie pe această temă, şi pe altele, de la centralele nucleare până la testamentul biologic, la drepturile cuplurilor de homosexuali. Bersani exprimă punctul de vedere pe care împreună cu alţi colegi,  l-am apărat de mult timp în partid”. Însă privind cetăţenia pentru aşa-numitele G2“generaţii secunde” Ignazio Marino se întreabă “de ce să se aştepte legislatura viitoare?”.

“Privind chestiunea “ius soli” – aminteşte Marino – există în Senat un proiect de lege prezentat de mine şi semnat de cel puţin 115 senatori, peste o treime dintre aleşii de la Palatul Madama. E un text cu un singur articol în care se afirmă că un copil care se naşte în Italia este italian. Aceasta înseamnă că există un amplu consens politic, care merge dincolo de Partidul Democrat”. “Ar fi cu adevărat util şi semnificativ – adaugă el – să putem aproba în termen scurt acest proiect şi textul împotriva homofobiei înainte de viitoarele alegeri, în loc să ne limităm la ratificarea prevederilor guvernului cu continue voturi de încredere”.

Cetăţenie pentru cei un milion de “Balotelli”

“Recunoaşterea cetăţeniei copiilor născuţi în Italia şi care şi-au petrecut viaţa în ţara noastră este cu siguranţă un act de civilizaţie care, după părerea noastră, trebuie să fie o prioritate a guvernului actual. Cu atât mai mult va trebui să fie pentru viitorul guvern care, sperăm, va fi de centru-stânga”, a declarat într-o notă şi preşedintele grupului Idv din Senat, după ce Mario Balotelli a marcat două goluri la Campionatul Eurpean, în semifinala cu Germania de pe 28 iunie. Mai mulţi politicieni care suţin reforma legii cetăţeniei au speculat momentul.

“Povestea lui Balotelli ne face să înţelegem că Italia s-a schimbat şi este necesar să deschidem ochii în legătură cu cei un milion de Balotelli care trăiesc în şcolile noastre, în familiile noastre, în oraşele noastre. O poveste care îi ia în râs pe toţi cei care continuă să susţină inutilitatea unei reforme a legii privind cetăţenia”, a declarat pe 29 iunie Livia Turco, deputat şi preşedinte al Forumului imigraţie al Partidului Democrat. Ea susţine necesitatea de a se revedea legea pentru a deveni cetăţeni italieni. “O lege pe care noi democraţii am denunţat-o în toate modurile pentru că este învechită, injustă şi nedemnă pentru o ţară civilizată”.

Citeşte şi:

Cetăţenie pentru copiii străinilor născuţi în Italia: apel semnat de Prodi, Saviano şi Rita Levi Montalcino

Monti: "Nu ne asumăm răspunderea pe modificarea legii cetăţeniei"

Reforma cetăţeniei pentru imigranţi, discuţie în Parlamentul italian

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Dezastru la consulate şi în Spania, scrisoare către ministrul Andrei Marga

Caniculă în Peninsulă- trei români înecaţi