in

Birocraţie absurdă: Primăria din Vicenza interzice crucea de pe mormântul unui român

Românul Lucian Neculai Orăşanu a murit ȋnecat pe 25 aprilie, ȋn timp ce era la pescuit. Familia l-a ȋnmormântat ȋn cimitirul din localitate, ȋngropându-l ȋn pământ, conform tradiţiei ortodoxe. Un prieten tâmplar i-a făcut lui Lucian o cruce mică, de lemn, pentru a fi pusă deasupra mormântului. Insă administraţia cimitirului a luat crucea de pe mormânt, susţinând că legea interzice poziţionarea “oricărei structuri” peste un mormânt, ȋn primele şase luni de la data ȋngropării.

Rudele lui Lucian Neculai Orăşanu au făcut un apel disperat către primăria din Vicenza:

Cazul de birocraţie absurdă a fost relatat de “Il Giornale di Vicenza”. „Lăsaţi crucea pe acel mormânt” este apelul lui Cristiano Zerbinati, care locuieşte de 15 ani la Vicenza, şi care ȋnchide ȋn sine drama unei familii româneşti şi dificultatea administraţiei publice de a conjuga normele cu spiritul şi regulile religioase.

Căsătorit cu Claudia, Cristiano este cumnatul lui Lucian Neculai Orăşanu, pescarul român care s-a ȋnecat după Paşte ȋn lacul Fimon şi a fost ȋngropat ȋn cimitir pe terenul G, alături de mormintele preoţilor şi sorelor catolice.

“Pentru ortodocşi crucea este un simbol de protecţie ȋmpotriva răului”

„Lucian a fost ȋnmormântat ȋn pământ – explică cumnatul – potrivit tradiţiei ortodoxe. Care prevede, ȋnsă, şi prezenţa unei cruci deasupra gropii, cruce pe care un amic tâmplar a făcut-o, de dimensiuni mai mici, din lemn”.

Montarea crucii pe mormânt este cerută şi de mama Elena, venită ȋn Italia de la Iaşi, pentru a-şi petrece sărbătorile de Paşte cu rudele şi care a rămas aici după pentru a-şi ȋngropa fiul. „Pentru ortodocşi crucea este un simbol de protecţie ȋmpotriva răului, care se refuză numai celor care nu sunt botezaţi sau delincvenţilor. Este necesar ca pe mormânt să fie una”.

Sunt convingeri şi reguli religioase necunoscute angajaţilor Primăriei din Vicenza. Cu regulamentul ȋn mână, funcţionarii le-au invitat pe rude să ȋndepărteze crucea. Potrivit regulamentului cimitirului vicentin, este necesar să se aşteptate şase luni de aşezare a pământului ȋnainte ca terenul să poată suporta greutatea oricărei alte structuri.

“Au luat crucea fără a anunţa familia”

„La primărie – continuă Cristiano Zerbinati – ne-au sfătuit să ne dăm ȋntâlnire cu directorul cimitirului. Zis şi făcut. Din păcate, ȋnsă, soţia şi soacra mea au reuşit să meargă numai ȋn după-amiaza zilei prevăzute şi acolo şi-au dat seama că nu mai era crucea. A fost luată fără a fi anunţaţi. Erau disperate”.

Massimo Pecori, consilier local la serviciile pentru cimitire, interpelat pe această temă, declară: „Am primit o semnalare, astfel că am dispus o verificare pentru a ȋncerca să ajungem la o soluţie pozitivă cât mai curând”. Intre timp, cineva a lipit pe mormânt o mică cruce, ȋnsă nu e acelaşi lucru pentru familia ortodoxă: „Sper ȋntr-un gest de bunăvoinţă – ȋncheie Cristiano. Pentru mama lui Lucian această situaţie este un bolovan pe inimă. Să i-l ia cineva, repunând simbolul lui Cristos pe mormântul fiului”.

Mort la pescuit, ȋn a doua zi de Paşte

Inecat ȋn apele lacului Fimon ȋn ziua de Pasquetta. Lucian Neculai Orăşanu, de 40 de ani, de origine română şi de ani de zile rezident ȋn oraş cu soţia şi trei copii, a murit pe 25 aprilie.

Ieşise pe la 19.30 pentru o excursie ȋmpreună cu un amic, folosind o mică canoe gonflabilă. După o oră, când urma să se ȋntoarcă la mal, tragedia. Bărbatul a căzut ȋn lacul Fimon, a ȋncercat să se agaţe de ambarcaţiune, cerând ajutor, dispărând apoi dintr-o dată ȋn apele ȋngheţate.

La scenă au asistat neputincioşi câţiva pescari care au chemat imediat salvatorii. Căutările, din partea pompierilor din Vicenza şi a echipei de scafandrii din Mestre, au durat până seara târziu şi au fost reluate ȋn zorii celei de-a doua zile. Lucian Neculai Orăşanu a fost găsit la 13 ore după dispariţie. A doua zi dimineaţa, la ora 1, pompierii au observat o strălucire, la mică distanţă de locul ȋn care căzuse: ceasul său era cel care reflecta razele soarelui. Lucian Neculai era sub apă, ȋnvăluit de alge.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Expoziţie la Accademia di Romania – 8 – 21 iunie

VIDEO/ Solduri la Bucureşti: te dezbraci, ai două haine gratis