in

Băsescu la telefon cu Berlusconi: “România, dispusă să primească 200 de tunisieni”

Roma – 14 aprilie 2011- Preşedintele României, Traian Băsescu, i-a telefonat ieri premierului italian Silvio Berlusconi, pentru a-şi exprima solidaritatea faţă de criza imigranţilor cu care se confruntă Italia, în urma conflictelor din Africa de nord, se arată într-o notă emisă de guvernul de la Roma.

Traian Băsescu s-a oferit ca să primească în România 200 din cei peste 20 000 imigranţi tunisieni sosiţi în Italia, ca “un gest simbolic de solidaritate concretă cu ţara noastră”- se arată în comunicatul italian.
Berlusconi şi-a exprimat “aprecierea faţă de gestul simbolic al României, semn de prietenie şi solidaritate europeană din partea guvernului şi a poporului român”.

In Italia, criza imigranţilor sosiţi din Nord Africa, în special din Tunisia, a dus la crearea unei tensiuni între guvernul italian şi reprezentanţii celorlalte ţări UE, în frunte cu Francia şi Belgia. După o întâlnire la nivel înalt a miniştrilor de interne ai Uniunii Europene, Roberto Maroni a criticat poziţia europeană şi a deplâns tomai lipsa de solidaritate a celorlalţi membri, întrebându-se dacă “în aceste condiţii, dacă Italia este lăsată singură să înfrunte criza, mai are sens ca Italia să rămână în UE”.

Guvernul italian a introdus un permis de şedere temporar pentru imigranţii nord africani, care ar permite – în teorie – tranzitarea posesorilor în spaţiul Schengen. Franţa s-a opus măsurii luate de Italia, iar ministrul Maroni a ameninţat: “ori se recunoaşte valididatea permiselor de şedere, ori se suspendă tratatul Schengen”.

In contradicţie cu ministrul său de interne, Berlusconi a afirmat, însă, ulterior, că în Uniunea Europeană există o “deplină colaborare” între state în ceea ce priveşte funcţionarea permiselor temporare.

Miruna Cajvaneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Boc vrea să îngheţe preţul benzinei

O româncă prinsă furând de carabinieri: “Sunt poliţistă, lăsaţi-mă în pace!”