in

Campi Bisenzio, ce spune cooperativa: „Angajaţii ar trebui să preţuiască lucrul pe care îl au”

„Muncitorii care au protestat la Mondo Convenienza au contracte full time. Câştigurile lor lunare sunt în medie între 2.000 şi 2.400 de euro net, inclus al 13-lea salariu şi TFR. Condiţii concordate cu angajaţii, inclusiv cu cei care protestează.

Eu nu ştiu câţi angajaţi din Italia au asemenea condiţii. În Italia e criză, anul trecut şi-au pierdut locul de muncă 500.000 de persoane, este cel mai mare şomaj din ultimii 35 de ani. Dar în ciuda crizei, la noi oamenii sunt toţi în regulă, nu au existat întârzieri la salarii, nu au fost perioade de şomaj tehnic. Cei care protestează ar trebui să preţuiască lucrul pe care îl au„, spune Beniamin Iakab (foto), administratorul cooperativei Tls la care lucrează o parte dintre cei circa 70 de lucrători care au protestat la Campi Bisenzio.

Campi Bisenzio, români BĂTUŢI de poliţie pentru că şi-au cerut drepturile la muncă: „Să intervină Ambasada, suntem într-o situaţie critică”

Din 25 februarie, mai mulţi români care fac parte ca asociaţi-lucrători la mai multe cooperative au început un protest la depozitul Mondo Convenienza (MC) din Campi Bisenzio (provincia Firenze). Săptămâna trecută protestatarii au blocat intrarea în depozit, determinând intervenţia forţelor de ordine.

Mai multe persoane au suferit contuzii. Joi, 6 martie a avut loc o primă rundă de negocieri între grevişti şi avocatul firmei MC. Mâine, marţi 11 martie, conducerea MC va veni cu propuneri pentru încheierea conflictului de muncă.

Războiul românilor cu Mondo Convenienza, ARMISTIŢIU până marţi / Consulul Şerbănescu: „O evoluţie pozitivă”

La MC lucrează peste 1000 de români în sectorul de transport şi montaj mobilă, cu statut de asociaţi-lucrători (soci lavoratori) în cooperative, care la rândul lor formează consorţii care au contractele de transport cu MC. La cooperativa Tls sunt 170 de lucrători, împărţiţi în 85 de echipe, care lucrează cu MC. NUmai 20 de echipe de la Tls au protestat la Campi Bisenzio, ceilalţi protestatari sunt de la alte cooperative.

În urma protestului, Tls a reziliat contractul cu MC. „Nemulţumiţii ar fi trebuit să vorbească cu noi, dar ei s-au dus direct la firma MC. Pe noi nu ne-au băgat în seamă. Am reziliat contractul cu MC şi datorită faptului că protestarii nu au garantat continuitatea serviciului, livrarea mărfurilor. Contractul a fost preluat de o altă cooperativă. Dacă nouă cooperativă care a preluat contractul cu MC le oferă de muncă, le urez mult succes. Noi am reziliat acest contract„, mai spune Beniamin Iakab.

Beniamin nu înţelege de ce munca atâtor oameni este acum împroşcată cu noroi. „Sunt foarte mulţi români care muncesc pentru MC, n-am auzit unul să fie de acord cu ce fac cei de la Campi Bisenzio.”. Administratorul Tls are 35 de ani, este din Timişoara şi a venit în Italia în 1994, la vârsta de 15 ani! A început ca simplu lucrător şi treptat şi-a extins activitatea. Acum a ajuns să coordoneze activitatea a 400 de oameni.

Sorin Cehan

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

„Iepurașul din Diaspora”, acţiune caritabilă pentru copii din România, aflaţi în dificultate

Români atacați cu bombe în Irlanda de Nord, autorităţile în alertă: „Este un atac motivat rasial”