in

Comemorarea lui Petru Bîrlădeanu, victimă a Cammorei la Napoli. ”Soțul meu a fost ucis de două ori, de Cammora și de indiferență”

Elevii liceelor Pansini și Sannazaro din Napoli au dorit să-l omagieze pe acordeonistul român, ucis într-un atac al Cammorei în 2009. Stația de metrou Montesanto din Napoli i-a fost dedicată lui Petru din 2016, într-o vitrină din sticlă din apropierea peronului fiind păstrat instrumentul românului.

La opt ani de la lașa asasinare a acordeonistului român Petru Bârlădeanu, memoria muzicianului ucis – la 33 de ani – pe timpul unui atac al Cammorei pe 26 mai 2009 e păstrată vie de elevii de la Liceul Pansini și de la Liceul Sannazaro, care au dorit să-l comemoreze pe Petru într-o manifestație organizată la stația Montesanto.

Circa cincizeci de tineri au parcurs în lung și-n lat stația, expunând pancarte care conțin cuvintele soției lui Petru, Mirela („Soțul meu a fost ucis de două ori, de Cammora și de indiferență”), înmânând fluturași pasagerilor.

Din 2016, stația Montesanto i-a fost dedicată lui Petru Bîrlădeanu. Comitetul Libera Vomero-Arenella îi păstrează de trei ani vie memoria, în contact constant cu familia acum reîntoarsă în România.

Într-o vitrină din apropierea turnicheților și barului este păstrat acordeonul lui Petru, instrumentul care îi permitea să câștige cu demnitate câțiva bani pentru a contribui la subzistența familiei sale.

Giulia Gentile de la asociația Libera a contribuit la manifestație și la organizarea unui scurt concert susținut de Roberto Ormanni, acompaniat la chitară de un elev de la Sannazaro. ”Anul viitor vrem să facem lucrurile și mai mărețe”, explică Giulia. ”Sperăm să putem poziționa în stație o mică statuie sau un bust al lui Petru. Ar fi o modalitate de a-l comemora, de a avea imaginea sa în mod constant printre noi”.

Război în Camorra

Tânărul muzicant român a fost asasinat pe timpul unei aşa-numite acţiuni camorristice numite «stesa» (când tineri înarmaţi pe motociclete îşi marchează supremaţia, trăgând în aer pe străzile controlate de clan). Tineri din clanul Ricci-Sarno au organizat o astfel de acţiune, pentru a-i intimida pe locuitori şi membrii clanului adversar Mariano. Persoane afiliate clanului Sarno şi aliaţi locali, pe 26 mai 2009, au tras focuri de armă în rafală.

Unul dintre gloanţe l-a lovit mortal pe Petru. Acordeonistul s-a stins în braţele soţiei sale, Mirela.

La Napoli era în curs un război între clanuri ale Camorrei. De-o parte clanurile Mariano-Elia-Lepre, de celaltă Ricci-Sarno. Potrivit presei, adevărata ţintă era unul din familia Mariano, familie veche din Quartieri Spagnoli. În piazza Montesanto, familia Mariani are o fabrică de brânzeturi. Acolo se aflau la ora opt seara Petru şi soţia sa, urmau să traverseze strada spre staţia Cumana. Au apărut opt asasini, pe patru motociclete. Opt bărbaţi înarmaţi care au început să tragă în faţa fabricii lui Mariano. Mesajul din partea clanului rival a fost clar.

Cei opt pistolari probabil îl căutau pe Marco Mariano şi pe nepotul Salvatore. Pentru raid au fost arestaţi doar trei camorrişti, deşi în total comandoul a fost format din opt persoane.

Marco Ricci, pe atunci de 29 de ani, mic boss camorrist în ascensiune, fiul boss-ului Enrico, zis “Giacomino”, exponent al Camorrei din Quartieri Spagnoli. Alţi doi killeri, verii Maurizio şi Salvatore Forte, legaţi de clanul Sarno din Quartieri Spagnoli, au fost arestaţi în Spania în octombrie 2009. Toţi trei au fost condamnaţi în 2012 la 30 de ani de închisoare fiecare, recunoscându-se caracterul camorristic al acţiunii. Condamnările au fost confirmate definitiv în 2015 de Curtea de Casaţie.

Acordeonul lui Petru

De pe 18 februarie 2010, acordeonul lui Petru, străpuns de glonţ, este expus într-o casetă la intrarea în staţia Cumana din Montesanto la Napoli.

Câteva cuvinte sunt gravate pe o placă aşezată sub tastele de sidef. Pe placă scrie: “Petru Bîrlădeanu îşi câştiga traiul cântând în vagoanele metroului. Pe 26 mai 2009 a fost ucis de un glonţ rătăcit, tras de un clan camorrist. Numai conştiinţa vigilentă a cetăţenilor poate opri barbaria umană. Să nu-l uităm pe Petru”.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Partidul Români Pentru România: ”Diaspora este scutul democrației”

Alcamo, român beat, își bate soția la sânge în fața copiilor, arestat de polițiști