in

Copiii diasporei, mai mulți decât în România? Ministrul comunică date false, Eurostat nu are aceste informații

Copiii diasporei, mai mulți decât în România? Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, comunică date false. Marţi, 2 mai, cu ocazia Zilei Tineretului, la o dezbatere privind problemele elevilor şi studenţilor de la București, ea a declarat că anul trecut, pentru prima dată, conform datelor Eurostat, s-au născut mai mulţi copii în diaspora decât în România, ceea ce ”ridică extrem de multe semne de întrebare”. Ministrul a încurcat datele.

Radio France International a luat legătura imediat cu Eurostat, aflând că Oficiul european de statistică NU ARE DATE legate de numărul de copii români născuţi în străinătate în anul 2016.

Eurostat, contactat la Luxembourg de RFI, a precizat că cele mai noi date pe care le deţine în ce priveşte natalitatea sunt cele pentru 2015, neavând deocamdată date pentru anul 2016.

În plus, metodologia realizării statisticilor aduce informaţii doar despre numărul de copii străini născuţi într-o ţară şi câţi dintre ei provin din alte state ale Uniunii Europene în funcţie de originea mamei, nu despre naţionalitatea fiecărui copil.

Eurostat a precizat că modul în care sunt realizate statisticile permite doar cunoașterea numărului de copii născuți într-o țară într-un anumit an.

Din aceștia, Eurostat , bazându-se pe naționalitatea mamei, poate spune câți sunt străini, dar nu și naționalitate au.

Baza de date a Eurostat îi va înregistra pur si simplu ca „străini”, fără a putea spune dacă sunt și români printre ei. Ce se poate spune despre „străini” este doar dacă mama are sau nu are naționalitatea unui stat membru al UE.

Referitor la declarațiile ministrului Andreea Păstîrnac, Eurostat spune că „astfel de concluzii nu pot fi trase din datele furnizate și expuse aici”.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a declarat:

”Astăzi avem peste 4,4 milioane de cetăţeni români în aceste comunităţi (din diaspora – n.r.) şi anul trecut pentru prima dată, conform statisticilor Eurostat, s-au născut mai mulţi copii în diaspora decât în România. Sunt nişte cifre care ne ridică extrem de multe semne de întrebare în ceea ce priveşte modul în care tânăra generaţie îşi vede dreptul la mobilitate, dreptul la a studia în Europa, de a lucra şi unde se regăseşte în acest ciclu şi România – ţara de origine, care este echilibrul exact între dorinţa normală de perfecţionare, de continuare a unei cariere atât în România cât şi în celelalte state membre ale Uniunii Europene”, a declarat ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac.

Datele de care vorbește ministrul nu pot fi corecte. Potrivit datelor Instititului Național de Statistică, în România se nasc în fiecare an circa 190.000 de copii. Cele mai noi date sunt din 2014, când în România s-au născut 195.000 de copii, în scădere cu 37% faţă de anul 1990. Date pubicate în decembrie 2016.

Putem face o analiză logică a datelor având în vedere date disponibile. De exemplu, potrivit ISTAT, institutului național de statistică din Italia, în această țară cu cea mai mare comunitate românească de peste hotare se nasc anual sub 20.000 de copii români. Ultimele date sunt pentru 2015, când femeile românce au avut 19.123 de nașteri.

Pentru ca numărul copiiilor din străinătate să fie comparabil cu cel din România, ar trebui să se nască peste granițe 190.000 de copii.

Ministrul diasporei a încurcat cifrele și ar trebui să dea explicații.

UPDATE: Ministerul a precizat că, de fapt, e vorba de rata natalității, care e mai mare în comunitățile din diaspora, față de România. Iată comunicatul ministerului:

Clarificări cu privire la declaraţia din 2 mai 2017 / MRP – Ministrul pentru românii de pretutindeni

Din datele statistice procentuale, puse la dispoziţie de instituţii europene specializate, la data de 1 ianuarie 2016, fenomenul de mobilitate a cetăţenilor români în Uniunea Europeană şi cel al creşterii demografice, este prezentat comparativ şi în raport cu numărul total al comunităţilor rezidente.

În valoare absolută, raportat la întreaga populaţie a României şi nu procentual, sunt mai mulţi copii născuţi pe teritoriul ţării. Rata de natalitate este indicele luat în vedere în declaraţia ministrului pentru românii de pretutindeni în data de 2 mai, a.c.

Pentru mai buna înţelegere a acestor date, MRP va organiza un grup de lucru privind prelucrarea datelor statistice.

Link-uri de avut în vedere:

  1. http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Foreign-born_population_by_country_of_birth,_1_January_2016_(%C2%B9).png
  2. http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Migration_and_migrant_population_statistics
  3. http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Migration_and_migrant_population_statistics/ro

Statistici șocante: Anul trecut s-au născut mai mulți copii în Diaspora decât în România

În Italia se nasc tot mai puțini copii. Româncele rămân campioane: 19.000 de copii născuți în 2015

20.000 de copii români născuţi în Italia anul trecut

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Statistici șocante: Anul trecut s-au născut mai mulți copii în Diaspora decât în România

Dragona, româncă de 29 de ani, cu fiul de doi ani în brațe, lovită cu mașina pe trecerea de pietoni