in

Coronavirus, primele două cazuri în Italia: doi chinezi veniți în vacanță la Roma. Toate zborurile spre și din China au fost suspendate

Primele două cazuri de coronavirus au fost confirmate în Italia, a anunțat primul ministru Giuseppe Conte joi seara, în cadrul unei conferințe de presă. Sunt doi turiști chinezi aflați la Roma în prezent internați la izolare la spitalul Spallanzani din Capitală: sunt considerați ca fiind „în stare de sănătate bună”.

În același timp, guvernul a decis să suspende zborurile aeriene către și dinspre China.

Cuplul de turiști, soț și soție de 67 și 66 de ani, a locuit la Grand Hotel Palatino din via Cavour la Roma. Camera în care se aflau aceștia a fost sigilată pentru a permite ASL să le decontamineze. Ceilalți membri ai grupului turistic au fost însoțiți la spital cu un autobuz escortat de poliție.

Cuplul chinez internat la Spallanzani este originar din provincia Wuhan. Au ajuns pe 23 ianuarie, la Milano Malpensa. După câteva vizite în alte orașe, au ajuns la Roma. Joi seara s-au simțit rău și, având în vedere simptomele pe care le-au prezentat, au fost preluați de personalul 118 și spitalizați la Spallanzani.

„Ne așteptam să avem cazuri în Italia”, a declarat ministrul Sănătății, Roberto Speranza, în conferința de presă, anunțând alte măsuri preventive, care vor fi definitivate într-o ședință specială a Consiliului de Miniștri, vineri dimineață.

„Situația este gravă, dar nu este necesar să ne alarmăm, situația este sub control total”, a adăugat Speranza.

Cei doi turiști chinezi sunt „spitalizați izolat, sunt în stare bună, credem că nu există persoane expuse”, a declarat directorul științific al spitalului Spallanzani din Roma, Giuseppe Ippolito, în cadrul unei conferințe de presă de la Palazzo Chigi.

„Supravegherea stării de sănătate a fost deja activată la persoanele care au intrat în contact cu cuplul internat la institutul național de boli infecțioase Spallanzani. Toate măsurile prevăzute de protocoale au fost luate atât pentru unii angajați ai hotelului, cât și pentru ceilalți membri ai grupului de turiști. În prezent, toate persoanele sunt asimptomatice și nu provoacă îngrijorare ».

OMS: stare de urgență globală pentru sănătate

OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a declarat stare de urgență de sănătate „globală” pentru coronavirus, care, începând din China, se răspândește în alte țări de pe planetă. „China – a declarat directorul general OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus – a luat măsuri extraordinare pentru a face față cu situația de urgență virusuluiui nCoV 2019, a izolat virusul, l-a secvențiat și a distribuit date tuturor. Trebuie să le mulțumim tuturor celor care au lucrat continuu în tot acest timp ».

„Singura modalitate de a învinge această epidemie este ca toate țările să colaboreze în spirit de solidaritate și cooperare. Suntem cu toții împreună și nu putem decât să-l oprim împreună ”. OMS a specificat apoi că există 98 de cazuri de infecție cu coronavirus în 18 țări în afară de China.

A fost între timp ridicată interdicția de a debarca pentru pasagerii de pe o navă de croazieră cu 7.000 de oameni la bord, oprită la Civitavecchia, cazurile suspecte de coronavirus nu au fost confirmate.

Cele două persoane care au fost puse în izolare în spital la bordul navei Costa Smeralda, oprite în portul Civitavecchia, sunt un cuplu din Macao. Femeia în vârstă de 54 de ani a apărut la spital aseară la bord cu febră și simptome ușoare de gripă. Imediat atât ea, cât și partenerul ei (care nu avea simptome) au fost plasați în izolare, Cuplul se îmbarcase din Savona și ajunsese din Hong Kong la Malpensa pe 25 ianuarie. Pe Costa Smeralda există un total de 751 de cetățeni chinezi, inclusiv din Hong Kong.

99% din cazurile de contagiune, relatează agenția de știri AP, au avut loc în China, unde există 7.711 bolnavi, inclusiv 1370 în condiții grave (date de la Comisia Națională Chineză de Sănătate). Au fost cazuri de coronavirusuri în alte țări asiatice (India, Filipine, Coreea de Sud), dar și în Statele Unite, Germania și Franța. Bilanțul morților a ajuns la 213, toți în China.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Montesilvano, româncă agresată sexual de un funcționar chiar în primărie, carabinierii l-au găsit cu pantalonii descheiați

”De ce nu se întorc acasă românii din Italia: nu vor să renunţe la calitatea serviciilor medicale din Italia”, susține șeful întreprinzătorilor italieni din România