in

Crima de la Perugia, Brînză cere scuze în numele comunităţii

Preşedintele Comisiei pentru românii din străinătate, deputatul William Brînză, a organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, trei spectacole, cu ocazia sărbătorii de Florii. Pe lângă aceste manifestări culturale, deputatul s-a întâlnit cu autorităţile locale, cu care a discutat despre ancheta în cazul crimei de la Ramazzano, din martie, pentru care au fost arestaţi patru români. Cu această ocazie, William Brânză a cerut scuze în numele întregii comunităţi româneşti din zona Perugiei.

La întâlnirea cu autorităţile, organizată de Cristian Nuc, preşedintele Asociaţiei Românilor din Italia – filiala Umbria, au participat deputatul William Brînză, preşedintele PDL Italia, Ion Săvoiu, membri PDL Diaspora şi reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Perugia. Din partea italiană au participat viceprimarul Perugiei, Nilo Arcudi, vicepreşedintele provinciei Perugia Aviano Rossi, comandantul provincial de carabinieri, colonelul Angelo Cuneo, precum şi secretarul general al sindicatului CISL Perugia, Antonio Cascianelli.

Principalul punct de discuţie a fost relaţia dintre autorităţile italiene şi comunitatea românească din Perugia. În discursul său de început, deputatul William Brînză, în calitatea de preşedinte al Comisiei pentru românii din străinătate a cerut oficialităţilor italiene să menţină o strânsă legătură cu autorităţile române. „Vă invit să mă informaţi de fiecare dată când există probleme create de românii din zona dumneavoastră.

Voi fi primul care va încerca o rezolvare imediată şi vă pun la dispoziţie toată disponibilitatea mea. Acelaşi lucru îl voi face şi eu în cazul în care am informaţii care v-ar putea interesa. Important este ca relaţiile cu comunitatea românească să ducă la proiecte necesare ambelor părţi, iar elementele negative sau evenimentele care pot denatura imaginea românilor să fie atenuate din faşă. Deschiderea dumneavoastră pentru dialog e o garanţie pentru o colaborare viitoare.”

Referindu-se la crima de la Ramazzano, lângă Perugia, Brînză a spus: „Îmi cer scuze în numele românilor din Provincia Perugia, pentru tot ce s-a întâmplat în acel nefericit moment. Cer scuze familiei şi cetăţenilor şi vreau să-i asigur că asemenea elemente nu caracterizează comunitatea românească. Adresez condoleanţe familiei victimei.

„Caz izolat”

Viceprimarul Perugiei, Aviano Rossi, a subliniat faptul că numărul românilor prezenţi în provincia Perugia este mult peste media din Italia iar asta dovedeşte faptul că românii sunt acceptaţi şi recunoscuţi ca o comunitate necesară. „Ceea ce m-a bucurat mereu a fost faptul că românii se adaptează uşor societăţii noastre, sunt oameni harnici şi doresc să se integreze. La fel şi localnicii, italienii, care i-au primit foarte bine dintotdeauna pe români iar numărul lor mult peste media italiană demonstrează din plin deschiderea care există.”

Punctul culminant al întâlnirii l-a constituit dialogul dintre deputatul român şi comandantul forţelor de carabinieri din provincia Perugia, colonelul Angelo Cuneo (foto). „Vreau să-mi încep discursul spunând că deşi românii constituie comunitatea cea mai numeroasă, la diferenţă mare de următoarele, nu sunt pe primul loc şi la numărul de infracţiuni sau evenimente negative. Iar asta spune totul despre voi românii. Ceea ce s-a întâmplat la mijlocul lunii trecute e un caz izolat, care a aruncat asupra comunităţii voastre o imagine negativă. Am colaborat excelent cu forţele de poliţie din România, infractorii au fost prinşi şi vor fi judecaţi. Aşadar, nu e nevoie să vă cereţi scuze, domnule deputat„, s-a adresat colonelul Cuneo deputatului Brînză.

„Ceea ce cred că este necesar ar fi transferul deţinuţilor de naţionalitate română, în România, să-şi ispăşească pedeapsa acolo”, a mai adăugat şeful carabinierilor din Perugia. „Sunt de acord cu propunerea dumneavoastră şi cred că rezolvarea acestei chestiuni i-ar mai opri pe unii să facă nelegiuiri. În Italia închisoarea e mult mai uşoară decât în România şi poate de asta unii nu gândesc de două ori înainte de a face o nelegiuire„, a spus Brînză.

Andi Rădiu


Crima de la Ramazzano

Patru români au fost arestaţi în cadrul anchetei pentru uciderea lui Luca Rosi, 38 de ani, în timpul unui jaf într-o vilă de la Ramazzano, lângă Perugia, pe 2 martie. Banda este acuzată şi de jaful de pe 3 februarie, din Pietramelina, în aceeaşi zonă, în timpul căruia au violat o femeie.

Pe 2 martie, la Ramazzano, trei bandiţi cu cagule, înarmaţi, au intrat în vila familiei Rosi în jurul orei 23.00, după ce au escaladat gardul, au deschis uşa cu un picior şi au tras două focuri în aer. În casă se aflau în acel moment Luca Rosi, mama lui, logodnica de 35 de ani, şi un nepot de 8 ani. Prada jefuitorilor a fost de câteva sute de euro şi câteva bijuterii. Înainte de a pleca, toţi cei prezenţi au fost legaţi cu mâinile la spate. În ultimul moment, când au cerut cheia de la poarta vilei, unul dintre bandiţi i-a spus prietenei lui Luca: „Tu vii cu noi”. În acel moment Luca a încercat să reacţioneze şi a fost împuşcat mortal.

Pe 3 februarie, la Pietramelina, lângă Perugia, doi hoţi înarmaţi au intrat într- o vilă, reuşind să plece cu o pradă de 20.000 de euro. Pe timpul jafului unul dintre cei doi a violat o ecuadoriană de 54 de ani, mama partenerei de viaţă a proprietarului vilei. În acea seară femeia se afla încasă împreună cu nepoata de 14 ani. Hoţii au luat de acolo şi un pistol de calibrul 9, acelaşi pistol folosit apoi pentru uciderea lui Luca Rosi, la Ramazzano, o lună mai târziu. Au fost arestaţi Cătălin Simionescu, 27 de ani, Aurel Roşu (20), Iulian Gheorghiţă (31) şi Dorel Gheorghiţă (23), toţi din zona Galaţi.

Citeşte şi:

VIDEO/ Crima de la Perugia: arestat în România al treilea bărbat acuzat de uciderea lui Luca Rosi

VIDEO Perugia/ Ucis pentru că s-a opus bandiţilor, se caută agresorii “români sau albanezi”

Crima de la Perugia/ Stiffoni (Lega Nord) către români: «Ceauşescu ţinea criminalii sub supraveghere!»

VIDEO/ Crima de la Perugia: doi români arestaţi pentru uciderea lui Luca Rosi

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Camelia Rădiu, candidată PD la Jesi, promite cursuri pentru badante

Verbania / Catolicii şi ortodocşii, mai aproape de Paşte