in

Cristian Diaconescu, noul ministru de Externe, a depus jurământul

Noul ministru de externe Cristian Diaconescu a depus marţi seara, 24 ianuarie, jurământul la Cotroceni.

Cristian Diaconescu a mai fost ministru de Externe între decembrie 2008 şi octombrie 2009, pe vremea când era membru PSD. De asemenea, actualul senator UNPR a ocupat funcţia de ministru al Justiţiei în Guvernul Adrian Nastase, între martie şi decembrie 2004.

Fost judecator, apoi diplomat de carieră, Cristian Diaconescu a intrat în politică în anul 2003, când a semnat adeziunea la Partidul Social Democrat. Diaconescu şi-a dat demisia din această formaţiune imediat după congresul din 2010, în cadrul căruia a candidat la şefia PSD. Ulterior, el s-a alăturat nou-înfiinţatei Uniuni Naţionale pentru Progresul României, unde a primit funcţia de preşedinte de onoare.

Cristian Diaconescu a fost ales de două ori senator al României, la alegerile din 2004, când a devenit parlamentar de Constanţa şi în 2008, când a devenit senator de Bucureşti.

La ceremonia de la Cotroceni a participat şi fostul ministru de Externe, revocat luni din funcţie de Emil Boc, motivul invocat fiind aprecierile făcute de Baconschi la adresa protestatarilor din pieţe.

Cristian Diaconescu este singurul oficial român care a avut curajul să critice derapajele xenofobe din Italia contra românilor. În februarie 2009, pe când era ministru de Externe, Cristian Diaconescu a criticat dur guvernul italian, declanşând un val de proteste din partea politicienilor de la Roma. „Din partea unor exponenţi ai Guvernului italian există o retorică agresivă şi provocatoare care incită la xenofobie. Regret”, a declarat Diaconescu, în contextul prigoanei românilor din Italia, după violul de la Guidonia, când încă nu explodase cazul Caffarella.

Cristian Diaconescu a mai spus că guvernul italian „nu are un comportament european„, într-un interviu la Radio România Actualităţi. Diaconescu a definit „condamnabile” infracţiunile comise de conaţionali, dar a precizat: „Fiecare stat are dreptul să-i sancţioneze pe cei vinovaţi cu duritatea pe care o consideră necesară, dar nu este just să se lanseze o anatemă împotriva întregii comunităţi”.

Franco Frattini, ministrul de atunci de Externe, informat despre interviu şi-a „exprimat stupoarea profundă„. O notă de la Farnesina a susţinut că „guvernul italian condamnă orice violenţă, indiferent de naţionalitatea celui care o comite”.

Mulţi politicieni italieni au luat drept „atac” cuvintele lui Cristian Diaconescu. „Atacurile care sosesc de la ministrul român de Externe Cristian Diaconescu le înapoiem expeditorului. Nu cred ca România să fie ţara cea mai indicată să ne dea lecţii de europenitate” a replicat Lorenzo Bodega, vice-preşedinte al senatorilor de la Lega Nord.

Ultimă oră: Teodor Baconschi a fost revocat din funcţie

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ziua Unirii, sub semnul protestelor: „24 Ianuarie 1859 – Unirea năzuinţelor, 24 Ianuarie 2012 – Unirea suferinţelor”

Şi-a bătut cu bâta copilul de 3 ani: “Aşa se educă fiii în România”