in

Cu ce documente pot vota cetăţenii români din Italia la alegerile din 9 decembrie

 

La alegerile parlamentare din 9 decembrie, cetăţenii români aflaţi în străinătate vor putea vota în cadrul secţiilor de votare din străinătate doar dacă au domiciliul sau reşedinţa în statul gazdă, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Bucureşti.

Astfel, românii se vor putea prezenta la urne cu act de identitate românesc valabil – paşaportul simplu sau carte de identitate, însoţit de unul dintre următoarele documente emise de autorităţile italiene, care să dovedească reşedinţa:

 

1.    carte de identitate italiană pentru străini eliberată de primăria locală (carta d'identità italiana rilasciata dal Comune);

2.    atestat de înregistrare în registrul de populaţie rezidentă de la primăria locală (attestazione di soggiorno permanente per i cittadini dell’ Unione Europea rilasciato dal Comune / Ufficio Anagrafe);

3.    certificat de reşedinţă emis de primăria locală (certificato di residenza rilasciato dal Comune).

Cetăţenii români cu reşedinţa în Malta pot vota pe baza unui act de identitate românesc valabil – paşaportul simplu sau carte de identitate, însoţit de unul dintre următoarele documente emise de autorităţile malteze, care să dovedească reşedinţa:

1. certificat de înregistrare

2. carte de reşedinţă emisă pentru membrii de familie ai unui cetăţean UE

Cetăţenii români cu reşedinţa în San Marino pot vota pe baza unui act de identitate românesc valabil – paşaportul simplu sau carte de identitate, însoţit de unul dintre următoarele documente emise de autorităţile din San Marino, care să dovedească reşedinţa:

1. permis de reşedinţă

2. permis de şedere special şi obişnuit

Cetăţenii români cu domiciliul în Italia/ Malta/ San Marino pot vota pe baza paşaportului simplu valabil cu menţiunea privind stabilirea domiciliului în străinătate.

Cetăţenii români care, în ziua alegerilor, se vor afla în Italia/ Malta/ San Marino, în scop turistic sau de afaceri, nu vor putea vota.

Nu se va putea vota pe baza actelor temporare de identitate, ceea ce înseamnă că nu se va putea vota pe baza titlului de călătorie.

Pentru a-şi putea exercita dreptul la vot, cetăţenii români trebuie să deţină acte de identitate valabile. Cei care au actele expirate sau pierdute şi vor să voteze trebuie să obţină documente permanente de identitate. În acest scop, recomandăm tuturor cetăţenilor români cu documente româneşti expirate sau pierdute să facă din timp demersurile necesare pentru preschimbarea lor sau eliberarea altora noi.

Pentru asigurarea unei informări corespunzătoare a cetăţenilor români aflaţi în străinătate care doresc să îşi exercite dreptul de vot, Ministerul Afacerilor Externe va derula o amplă acţiune de informare, atât la nivelul Centralei MAE, prin presă şi online, cât şi prin intermediul misiunilor diplomatice şi al partenerilor instituţionali, pentru a asigura o diseminare cât mai largă a informaţiei privind modul în care se va putea vota, adresele secţiilor de votare, programul de vot şi alte informaţii utile.

Informaţii actualizate privind atribuţiile MAE în cadrul alegerilor parlamentare din 9 decembrie, legislaţia aferentă, procedura de acreditare a mass-media şi a observatorilor externi, lista şi adresele secţiilor de votare, precum şi alte elemente utile pentru votantul din străinătate se regăsesc pe site-ul MAE, în secţiunea „Alegeri parlamentare 2012”, la adresa: http://www.mae.ro/alegeri-parlamentare-2012, precum şi pe site-ul Ambasadei României în Italia la adresa: roma.mae.ro

Aspecte legate de desfăşurarea alegerilor parlamentare în străinătate, care nu ţin de atribuţiile MAE, pot fi clarificate de către Biroul electoral al circumscripţiei nr. 43, constituit pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor la nivelul circumscripţiei electorale pentru românii cu domiciliul sau reşedinţa în afară ţării.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Paula Seling şi Cristi Minculescu, un duet excepţional/ VIDEO

Italiencele revin la meseria de menajeră