in

Decizie importantă pentru zeci de mii de mame de origine română din Italia: Copiii pot primi numele de familie al mamei

A fost declarată neconstituțională atribuirea automată a numelui de familie patern prevăzută de actualul sistem normativ.

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională atribuirea automată a numelui de familie patern prevăzută de actualul sistem normativ, când părinții intenționează să facă o alegere diferită.

Acum va trebui să se aștepte depunerea sentinței, a cărei raportor va fi judecătorul Giuliano Amato, pentru a se înțelege care sunt motivațiile Curții de la baza deciziei luată pe 8 noiembrie. Deja în 2006 Curtea Constituțională tratase un caz similar, în care se cerea înlocuirea numelui de familie patern cu cel matern: în acea ocazie judecătorii legilor deși definind automată atribuirea numelui de familie al tatălui o «moștenire a unei concepții patriarhale a familiei», a declarat inadmisibilă chestiunea subliniind că revenea legiuitorului să găsească soluția rezolutivă, dar până astăzi nu a fost încă emisă nicio lege pe această temă.

Curtea de Apel din Genova a revenit ridicând chestiunea legitimității considerând că există noi condiții pentru o pronunțare a Curții Constituționale, printre care sentința Curții Europene de la Strasburg care a condamnat Italia tocmai privind chestiunea numelui de familie matern. Cazul în examinare în fața judecătorilor din Genova se referă la un copil, născut în 2012, care are cetățenie italo-braziliană și care, așadar, până acum a fost identificat cu nume diferite în cele două state.

Pe 24 septembrie 2014 Italia a sărbătorit finele patriarhatului. Cu 239 de voturi pentru, 92 împotrivă și 69 abțineri, Camera a aprobat propunerea de lege care anula obligația numelui patern pentru copii, lăsând în această privință libertate de alegere părinților. Din acea zi au trecut peste doi ani și ce s-a întâmplat cu legea? Acumulează praf în sertarele Comisiei de Justiție din Senat în așteptarea de a urma procedura pentru aprobare. Până una alta, în timp ce Parlamentul lâncezește, cuvântul a trecut la Curtea Constituțională, care s-a pronunțat privind recursul prezentat de Curtea de Apel din Genova pentru cazul unui cuplu care și-a văzut negată posibilitatea de a atribui fiului ambele numele de familie ale părinților.

Judecătorul a considerat că legislația în vigoare, prin impunerea numelui de familie al tatălui, încalcă principiul egalității de drepturi decretat de Constituție.

Decizia este foarte importantă și pentru mamele de altă naționalitate decât cea italiană. În Italia sunt peste 100.000 de familii mixte, în care unul dintre soți este de origine română. Astfel zeci de mii de mame pot cere ca numele românesc să îl poarte și copiii rezultați în urma căsătoriei cu un cetățean italian.


”Nasc eu și spuneți că-i copilul vostru”, o romă din Arezzo, prinsă în timp ce își vindea copilul unor români

5 milioane de străini rezidenți în Italia. De cinci ori mai mulți față de 1998

Românii din Italia în Dosarul Statistic: O comunitate în contratendință, 1,15 milioane de români în Peninsulă

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Primarul din Torino, profund indignat de gestul unui român: «Este înfiorător nivelul de lipsă de civilizație la care am ajuns»

5.000 de copii în minus la Roma