Menu
in

Declaraţie bombă a ministrului Cristian David: «Ne pregătim să introducem VOTUL ELECTRONIC în diaspora”

Guvernul României a adoptat miercuri o ordonanţă de urgenţă privind operaţionalizarea Registrului electoral şi modificarea Legii 33/2007 referitoare la alegerile europarlamentare. Potrivit Gândul, proiectul ordonanţei ar fi prevăzut obligativitatea românilor din diaspora de a se înscrie în Registrul Electoral, pentru a putea vota.

L-am întrebat pe Cristian David ce prevede, de fapt, ordonanţa de urgenţă în privinţa la votului din străinătate. Şi am cerut detalii despre modalitatea de vot şi Registrul Electoral. În acest interviu, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni ne-a dezvăluit adevărata bombă: Guvernul se pregăteşte să introducă VOTUL ELECTRONIC, iar înscrierea, deocamdata opţională, în Registrul Electoral, face parte din pregătirile acestei mari schimbări.

Domnule ministru, ce prevede ordonanţa de urgenţă adoptată miercuri cu privire la votul românilor din străinătate?

«Prevederile ordonanţei de urgenţă a guvernului emisă miercuri nu aduc nicio atingere sau îngrădire a exercitării dreptului de vot a cetăţenilor români din străinătate, înscrierea în Registrul electoral necondiţiondu-le exercitarea acestui drept.

Orice modificare adusă acum sau pe viitor listelor electorale nu va îngrădi sau restrânge în vreun fel dreptul la vot al românilor din străinătate.

Ordonanţa de urgenţă nu prevede modificări legate de votul în străinătate.

Cristian David: Ordonanţa guvernului privind Registrul Electoral NU AFECTEAZĂ dreptul de vot al românilor din diaspora

Cetăţenii români cu reşedinţa în străinătate trebuie să ştie că au opţiunea de a notifica locul în care doresc să îşi exercite dreptul constituţional de a vota, prevenind astfel posibilitatea ca persoane rău intenţionate să voteze în numele lor la secţia de votare unde sunt arondaţi, conform domiciliului din România.»

Aţi declarat că informaţia pusă în circulaţie a fost eronată, ea referindu-se la un proiect din 2012. Până la urmă, românii din străinătate trebuie sau nu să se înscrie în aceste Registre Electorale, pentru a putea vota?

«Înscrierea în Registrul electoral, chiar dacă nu este o condiţie pentru exercitarea dreptului la vot, poate reprezenta un pas necesar în vederea viitoarei introduceri a votului electronic. Repet, prevederile ordonanţei de urgenţă a Guvernului, emisă miercuri, nu aduce nicio atingere, sau îngrădire, nu face nicio modificare legată de modul în care au fost desfăşurate până în prezent procesele electorale.

Dintr-o eroare pe care nu o înţeleg, şi pentru că, din păcate, o spun cu regret, mai mulţi oameni politici au vehiculat ideea modificării legislaţiei electorale în detrimentul cetăţenilor români din străinătate pornind de la un proiect din debutul anului 2012, preluat de pe site-ul AEP. Acest lucru dovedeşte, dacă nu rea credinţă, cel puţin ignoranţă, pentru care aceşti politicieni trebuie să dea socoteală.

Isterie generală cu votul diasporei

Este incorect să te joci cu soarta oamenilor şi să pretinzi că eşti om politic serios şi responsabil, dar aduci în discuţii lucruri neverificate, care nu corespund adevărului. Cetăţenii români aflaţi în străinătate care se vor prezenta la secţiile de votare, vor fi înregistraţi, ca şi până acum, pe listele suplimentare.»

Cei care au carte de identitate românească, dar nu au domiciliul sau rezidenţa în străinătate, vor putea vota dacă în ziua alegerilor nu se află în România?

«Cetăţenii români cu domiciliul în România vor putea vota în străinătate, fiind înscrişi pe listele electorale suplimentare existente în secţiile de votare organizate în sediile misiunilor diplomatice ale României. Românii aflaţi în străinătate vor putea vota, asa cum au votat şi la alegerile anterioare. Nu a fost introdusă nicio restricţie sau interdicţie în privinţa dreptului de vot. »

De ani de zile se vorbeşte de votul prin corespondenţă sau votul electronic pentru românii din străinătate. În ce stadiu sunt aceste proiecte legislative? USL şi, în particular, PNL, acordă susţinere acestor proiecte?

«Înscrierea cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate în registrul electoral nu reprezintă o condiţie în îndeplinirea procesului de vot, ci reprezintă un pas necesar în vederea viitoarei introduceri a votului electronic. Votul electronic nu poate fi introdus în absenţa unui registru electoral în baza căruia să se poată comunica celor interesaţi informaţia, astfel încât să se creeze premisele adoptării acestui nou sistem de vot. Registrul reprezintă o etapă necesară în vederea introducerii procesului de vot electronic.»

După apariţia informaţiei (eronate) cu privire la „limitarea dreptului de vot” în străinătate, au apărut imediat reacţii ale unor reprezentanţi de asociaţii, care acuza USL că s-ar teme de votul românilor din străinătate. Aşa este?

«Speculaţiile cu privire la votul românilor din străinătate este un subiect care s-a tot discutat în ultimii ani în preajma alegerilor. Limitarea dreptului de vot este pur şi simplu o dezinformare, fie eronată fie intenţionată.

Daniel Ţecu (FADERE): USL se teme de votul românilor din Diaspora

Important este că, în acest moment, dreptul de vot al românilor nu este îngrădit sau limitat. Această informaţie nu a apărut numai în mediul asociativ. Ea a fost propagată de mai mulţi oameni politici români cu pretenţii. Este incorect să pui în discuţie chestiuni neadevărate. Politicienii de care amintesc au citit dintr-un proiect de lege aflat pe site-ul AEP din februarie 2012… »

Până acum, în străinatate partidele din USL nu au obţinut rezultate strălucite. Pe de alta parte, USL are majoritate absolută în România, mai are nevoie cineva de voturile din străinătate?

«Atunci când vorbim de românii din străinătate, nu cuantificam prezenţa acestora în voturi. Românii de peste hotare sunt parte integrantă a poporului şi spiritualităţii române, reprezentând o legătura valoroasă între ţara noastră şi statele de reşedinţă. Este binecunoscut faptul că cetăţenii români îşi aduc o contribuţie importantă în cadrul societăţilor ţărilor de reşedinţă, contribuie la consolidarea relaţiilor României cu statele respective şi la întărirea proiectului unei noi Europe.

Efortul permanent al autorităţilor statului român este de a menţine strânse legăturile cu românii din diaspora prin programele derulate în beneficiul acestora. De asemenea, comunităţile româneşti trebuie să fie implicate în promovarea imaginii şi intereselor României prin stabilirea unei relaţii de parteneriat, prin dialog şi comunicare orientate către susţinerea intereselor naţionale şi către consolidarea identitară a comunităţilor românilor de pretutindeni.»

Sorin Cehan


Miercuri, 5 februarie, o ştire lansată de publicaţia online Gândul, primul site de ştiri din România, a făcut înconjurul lumii: Guvernul Ponta ar fi fost pe cale să emită o ordonanţă de urgenţă prin care votul românilor din diaspora ar fi fost practic blocat. Potrivit Gândul, proiectul aflat pe masa guvernului la aprobat (miercurea e şedinţa săptămânală de guvern) prevedea obligativitatea românilor din străinătate de a se înscrie într-un fantomatic Registru Electoral, cu o cerere la ambasade sau consulate, cu 30 de zile înaintea datei alegerilor. Cine nu se înscrie, nu votează. Aşadar un drum în plus, pentru mulţi, de sute de km, pentru înscrierea în acest Registru. O blocare de fapt a votului din străinătate.

Guvernul aruncă în aer votul diasporei: vor putea vota numai cei înscriși la ambasadă

Bomba lansată de Gândul, preluată de numeroase publicaţii din ţară şi străinătate, a avut efecte devastatoare. Reprezentanţi şi lideri de asociaţii din diaspora au reacţionat, acuzând guvernul USL că „se teme” de votul diasporei. Surpriză, de la guvern, ordonanţa aprobată nu mai conţinea prevederea obligativităţii înscrierii românilor din diaspora cu 30 de zile înainte de scrutin.

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a declarat imediat pentru Mediafax că prevederile ordonanţei de urgenţă „nu aduc nicio atingere sau îngrădire a exercitării dreptului de vot al cetăţenilor români din străinătate”, înscrierea în Registrul electoral necondiţionându-le exercitarea acestui drept. Cristian David a adăugat că informaţia conform cărora românii din străinătate trebuie să se înscrie în Registrul Electoral cu 30 de zile înainte, la ambasade, este dintr-un proiect ce datează de la începutul anului 2012, fără legătură cu actul normativ emis miercuri.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version