Menu
in

Denunțurile unor lucrători disperați: 15 euro pe zi, salariu în Sicilia

Muncesc toată ziua la câmp, plata fiind de 20-25 de euro zilnic, din care se scad cei 10 euro de plătit caporalului.

Caporalat, muncă la negru și subplătită, șomaj în creștere, forță de muncă străină la preț scăzut. Sunt temele principale discutate pe timpul unei aglomerate adunări sindicale organizată de Cgil, Csil și Uil la Paternò (Catania), unde sunt foarte mulți români. Anii trec, însă problemele pentru muncitorii agricoli nu se schimbă, rămân mereu aceleași şi chiar se înrăutățesc. Războiul săracilor este în curs, în ciuda numeroaselor măsuri anunțate: lupta împotriva muncii ilegale, a caporalatului, nu dă rezultatele sperate, scrie La Sicilia.

Sindicatele strâng denunțurile unor lucrători disperați, însă vocea lor pare că rămâne neascultată. Și iată datele referitoare la situația de pe câmpuri pentru acest an. Pentru muncitorul agricol aproape a dispărut plata cu ziua (care este de circa 68-70 de euro zilnic) fiind înlocuită cu o plată la bucată (cu cât culegi mai mult cu atât ești plătit mai mult). În acest ultim caz, lucrătorul reușește să ducă acasă până la un maxim de 42-45 de euro zilnic.

Dacă locul de muncă ți-a fost semnalat de un caporal care te și duce pe câmp, din sumele indicate trebuie să scazi 10 euro pe zi, un fel de ”rambursare” extra-luxoasă căreia nu-i poți spune nu, altfel îți pierzi locul de muncă. Bineînțeles într-o asemenea situație să vorbești de plata orelor suplimentare sau a zilelor libere este pură nebunie. Și nu s-a terminat, fiindcă la ceea ce s-a spus până în acest moment trebuie să se adauge cazurile în care angajatorul indică lucrătorului agricol unde să se ducă să facă cumpărături sau, mai mult, indică chiar și cărui patronat să se adreseze pentru efectuarea procedurilor.

Ceea ce a fost descris până în acest moment, chiar dacă este dezastruos, se referă la lucrătorii norocoși, ”privilegiații” forței de muncă agricole. Există însă situații mai rele, cu exploatări și degradare greu de crezut în 2017, într-un stat care se definește avansat din punct de vedere economic.

Exploatații în acest caz sunt ”oamenii-fantomă”, străinii, extracomunitari și nu numai, cazați în locuințe improvizate, deseori sub cerul liber. La Paternò prezența lor este mai mult decât evidentă de câteva zile.

Mulți mănâncă o masă caldă pe zi, seara, la cantina socială; sunt ajutați de câțiva voluntari care le furnizează haine și pături pentru o adăpostire nocturnă. Aproape întreaga zi și-o petrec muncind pe câmp, plata fiind de 20-25 de euro zilnic, din care se scad cei 10 euro de plătit caporalului. Rezultatul? Rămân 15 euro pe zi, pentru care lucrătorul lucrează 10-15 ore. Printre lucrători se pare că sunt și minori.

O situație dramatică care nu se referă numai la Paternò ci este fotografia, amară, a aproape tuturor localităților cu terenuri cultivate. Sindicatele au denunțat de mai multe ori situația, adresându-se instituțiilor, promovând întâlniri chiar și cu comercianții agricoli. Rezultatele nu sunt cele sperate. Economia unor întregi teritorii care își bazau bogăția pe agricultură, principală sursă de venit familial și ocupațional, este în criză.

Schimbările nu sunt dificil de efectuat, afirmă sindicaliștii. S-ar putea începe cu o verificare în evidența populației de la primărie și a rezidențelor, având în vedere că sunt cazuri în care un grup numeros de persoane străine (români mai exact) rezultă a trăi în același imobil; sau chiar s-ar putea vedea furgonetele plecând de pe via Giovanni Verga sau din piazza Vittorio Veneto, în fiecare dimineață. ”Lucrătorii sunt dezamăgiți – subliniază Roberto Prestigiacomo, de la Uil provincial și secretar al secției paterneze a sindicatului. Cer răspunsuri la aceste probleme”.

 

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version