in

Din blogurile culinare ale româncelor din Italia: Reţetă de pască de la Iuliana Avram

Iuliana Florentina Avram (foto) are 39 de ani, este din Oltenia, jud Călăraşi şi acum, din 2002 este în Italia, într-un orăşel pitoresc de lângă Veneţia. Este subţirică, brunetă, mereu veselă şi luminoasă şi are mereu un zâmbet şi un cuvânt frumos pentru fiecare. Ne-a unit pasiunea pentru gătit, faptul că amândouă avem bloguri culinare şi ne plac manacarurile gustoase şi simple.

Lucrează part time, iar în restul timpului se ocupă de casă, îi place mult să gătească şi are un blog culinar, Reţete fel de fel, pe care postează cele mai dragi reţete. Are blogul din 2010, iar înainte a cochetat cu diverse reviste, siteuri şi forumuri culinare. Aşa că blogul a venit firesc şi a fost unul dintre cele mai frumoase cadouri, un vis devenit realitate. Îi place enorm să fie blogger culinar, să gătească, să fotografieze şi să scrie despre asta.

Găteşte de mică, întotdeauna i-a plăcut să se învârtă pe lângă fustele mamei şi bunicii în bucătărie. Când a mai crescut, prepara mereu dulciuri, aşa că era sarcina ei să pregătească prăjitura de duminică, atunci când mergeau la masă la bunici.

Acum găteşte des, pentru că sunt 3 persoane: ea, soţul şi fetiţa. Pregăteşte de toate, coace pâinea în casă, de 2-3 ori pe săptămână şi îi place să-i răsfeţe pe cei dragi cu bunătăţi de tot felul. Găteşte cu aceeaşi plăcere reţete vechi, tradiţionale, dar şi reţete mai noi, sau exotice, din bucătăria internaţională.

Îi place să frământe aluaturi, iubeşte bucătăria tradiţională românească, dar prefera reţetele simple, rapide, care nu sunt extrem de elaborate, dar ingredientul principal şi de succes pe care-l foloseşte din belşug, este pasiunea. Dacă nu pui suflet în ceea ce faci, acest lucru se va simţi imediat. S-a îndrăgostit de bucătăria italiană, iar mâncarea de care nu se sătura niciodată este pizza. Păi, dacă este atât de bună?, spune Iuliana, râzând.

În Italia au puţini prieteni, câteva rude de-ale soţului, oameni cumsecade, alături de care se bucura mereu de tradiţiile şi sărbătorile româneşti.

Peste 4-5 ani vor să se întoarcă acasă, în România, ca să fie lângă familie, măcar la bătrâneţe. Şi-au cumpărat o căsuţă la ţară, un colţişor de Rai, unde vor să trăiască în linişte, să aibă o gospodărie micuţă şi frumoasă.

Gina Bradea

De același autor, blogul POFTA-BUNA


Pentru că vine Paştele. Iuliana ne oferă cu tot dragul, o minunată reţetă de pască.

PASCA CU ALUAT UMPLUT SI RICOTTA

Nu peste mult timp vom sărbători Paştele ortodox şi m-am gândit că n-ar fi rău să vă arăt pasca pe care eu o iubesc în mod deosebit. Pe lângă faptul că este arătoasă, mai are şi un aluat delicios umplut cu nuci şi cacao, iar deasupra tronează un amestec extrem de bun cu ricotta şi stafide. Sper să vă placă şi să o încercaţi,vă asigur că pasca cu aluat umplut şi ricotta merită tot efortul.

Ingrediente:

Aluat: 280 g făină; 130 ml lapte, 50 g zahăr, 2 gălbenuşuri, 40 g unt, 15 g drojdie proaspătă, un praf de sare, coajă de la 1/2 lămâie şi 1/2 portocală.

Umplutură aluat: 2 albuşuri, 50 g zahăr, 3 linguri pline cu cacao (25 g), 80 g nuci măcinate.

Topping: 500 g ricotta (urdă sau brânză dulce de vaci), 2 ouă, 130 g zahăr, 115 g stafide, 3 linguri de griş (50 g), 1 linguriţă extract de vanilie (sau 1/2 esenţă de vanilie).

Mod de preparare:

Ca la orice aluat dospit,trebuie să avem ingredientele la temperatura camerei, aşa că le scoatem din frigider, cămară sau de prin alte locuri răcoroase şi le lăsăm în bucătărie.

Pentru ca treaba să meargă rapid, cântărim tot ce ne trebuie pentru reţetă şi ţinem ingredientele la îndemână.

Prepararea aluatului: cernem făina într-un bol încăpător, facem o gropiţă în mijloc şi punem drojdia dizolvată în 2-3 linguri de lapte (din cantitatea dată) şi aşteptăm 5-7 minute să apară bule deasupra.


  • Între timp, amestecăm zahărul cu gălbenuşurile, apoi turnam laptele cald (nu fierbinte) şi amestecăm până se dizolvă zahărul. Punem amestecul peste făină, adăugăm un praf de sare şi începem să frământăm, incorporând puţin câte puţin untul topit (călduţ). Am frământat în jur de 10 minute până ce aluatul a devenit elastic şi pufos, apoi l-am lăsat la crescut într-un loc cald,ferit de curenţi de aer.
  • Între timp am preparat umputura şi toppingul.
  • Umplutura aluatului o preparăm foarte simplu,toată treaba constă în amestecarea ingredientelor menţionate mai sus , într-un castronel până acestea se omogenizează
  • La fel şi toppingul (crema de ricotta), adunăm toate ingredientele date şi le amestecăm bine.
  • Când aluatul şi-a dublat volumul (cam 35-40 de minute sau chiar mai mult) îl punem pe blatul de lucru şi-l întindem cu un sucitor, formând un dreptunghi ( 24×60). Întindem uniform pe toată suprafaţa crema de albuşuri cu cacao şi nuci, apoi rulăm aluatul. Îl tăiem în 12 bucăţi aproximativ egale.
  • Ungem o formă cu pereţii detaşabili (de 24 cm diametru) cu unt şi o acoperim cu hârtie de copt. Aşezăm rulourile în tavă şi le lăsăm să crească. Când au crescut, le băgăm la cuptor până sunt făcute pe jumătate, în jur de 25 de minute la 180-190°C, după care scoatem tava şi aşezăm deasupra crema de ricotta, apăsând uşor cu spatula pentru a pătrunde şi printre spaţiile libere dintre aluaturi. Punem din nou la cuptor şi coacem încă 20 de minute până ce e gata făcută şi cremă de deasupra.
  • Lăsăm să se răcească în totalitate, presărăm zahăr pudră şi putem servi.

Poftă bună!

Rețeta o găsiți pe blogul Iulianei:


 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Despre amanţi şi oameni singuri de sărbători. Interviu cu Corina Ozon, autoarea bestseller-ului „Zilele amanţilor”

Un adevărat domn știe cum să iubească