in

Din toamnă, am putea vota prin corespondență. Vezi cum s-ar desfăşura alegerile

Ministerul de Externe român a înaintat guvernului un proiect de lege cu privire la votul prin corespondență, proiect care urmează să fie discutat şi ulterior supus spre aprobare în parlament.

Anunțul a fost făcut ieri, 29 iunie, de către Doris Mircea purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe.

"Proiectul de lege are toate avizele interinstituţionale, a fost depus la Guvern şi urmează să fie supus aprobării Executivului", a spus Doris Mircea.

MAE mai speră ca proiectul de lege să poată fi adoptat “în sesiunea parlamentară din toamnă”. 

In Parlament mai există în dezbatere o propunere legislativă cu privire la votul românilor de peste hotare, înaintată şi susținută de câtiva parlamentari ai PDL, printre care şi William Brînză, deputat ales în Diasporă. Proiectul a fost deja aprobat tacit de către Senat şi urmează să fie dezbătut în Camera Deputaților.

Proiectul de lege MAE are 27de articole şi se adresează “alegătorilor  români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate”. Conform proiectului, alegătorii români stabiliți peste hotare, trebuie să solicite în scris dreptul de a vota prin corespondență. Solicitanții vor fi înscrişi într-o bază de date electronică: “Registrul alegătorilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate”.

Care ar fi, practic, procedura de votare?Misiunea diplomatică trimite alegătorului un plic  cu toate documentale necesare exprimării opțiunii electorale. Alegătorul, pe cheltuială proprie, după ce a votat, retrimite plicul la consulate. Aici, plicurile sunt desigilate, iar voturile introduse într-o urnă specială, urmând a fi numărate de membrii biroului electoral.

Iată o schemă a procedurii de vot

Proiectul de lege integral poate fi consultata aici

Miruna Căjvăneanu

Citeşte şi:

Site-ul Ministerului de Externe dedicat votului prin corespondență

Critici la proiectul MAE

Votul prin corespondenta, marul discordiei la Conferinta DRP de la Torino

Votul prin corespondenta, respins de Comisia juridica a Senatului 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Imigranţii ţin în picioare sistemul de pensii italian

Ana Maria Marinovici, avocat in Italia: „Cheia succesului: sa nu renunti la valori si principii”