in

Emilia Precup, candidată în circumscripția XV Roma: ”Sper într-o mobilizare a comunității din Cesano”

O româncă din Cesano (Roma) va participa la alegerile locale din circumscripția XV Roma, pe lista civică “Territorio e Gente per Giacomini Presidente”, care îl care candidat la primăria de circumscripție pe Gianni Giacomini (PdL), fost președinte la municipiul XX. Sprijinită de conaționalii din asociația “Cuore Romania” din Cesano, al cărei președinte este fratele ei, Emilia Precup încearcă să obțină un loc de consilier.

Promite să rezolve “lucurile mici, dar importante” și speră ca prin acțiunile viitoare să schimbe imaginea comunității din zona unde locuiește.

Emilia Precup, 35 de ani, este originară din Târnăveni, județul Mureș. Este în Italia de zece ani, locuiește împreună cu familia la Cesano, o mică localitate din apropiere Romei. S-a dedicat mai mult creșterii copiilor săi, dar s-a confruntat de-a lungul perioadei de emigrant cu majoritatea problemelor pe care le întâmpină străinii.

“Am lucrat de toate, inclusiv menajeră, nu mi-e rușine s-o spun. Am întâmpinat probleme legate de chirie, de găsirea unui loc de muncă bun, de rezolvare a documentelor pentru mine sau copii. Cunosc bine problemele cu care se confruntă românii de aici, chiar dacă pentru mult timp am făcut-o mai mult pe mama, pentru că am avut grijă de copii.”

Mureșeanca a decis să candideze pentru obținerea unui post de consilier la Municipiul XV Roma, în cadrul listei civice “Territorio e Gente per Giacomini Presidente”. Susține un candidat de dreapta, dar pentru ea nu e o alegere legată de vreo ideologie de partid, ci “mai degrabă o oportunitate pentru comunitatea românească din zona noastră”.

“Lista civică susține partidul Popolo della Liberta al lui Berlusconi, dar vă asigur că nu a fost o alegere legată de politica de dreapta. Pur și simplu cunoșteam persoanele din această listă civică, persoane care de-a lungul timpului ne-au ajutat mult pe noi dar și pe mulți români de aici. Cred că e o și o mână de ajutor, ca să spun așa, pe care noi, comunitatea de români din Cesano, încercăm să o dăm la aceste alegeri. Apoi, a fost și un motiv de orgoliu faptul că mi s-a propus să candidez.”

Fără avantaje personale

Emilia Precup vrea să se înțeleagă foarte clar că nu candidează pentru vreun avantaj personal, iar gestul ei este pentru a da o mână de ajutor tuturor conaționalilor ei. “Nu mă interesează imaginea mea, nu mă gândesc la nu știu ce avantaje personale. Văd prin această candidatură o posibilitate de a îmbunătății viața românilor de aici, din Cesano.”

”Probleme sunt multe, ca peste tot în Italia, mai ales în ultima perioadă, de când cu criza. Dar sunt și multe probleme specifice nouă, emigranților. O persoană în consiliu poate informa și poate ajuta. Nu vreau să creadă cineva că voi da locuri de muncă, ci voi încerca să pornesc de la lucrurile mici, simple. Cele legate de obținerea informațiilor, de școala copiilor sau de fonduri pentru cursuri profesionale.”

La Cesano, viitoarea candidată are în vedere obținerea unui loc pentru o biserică românească. “Ar fi o mare realizare pentru românii de aici.” ne-a spus românca.

Majoritatea proiectelor Emiliei Precup sunt însă de natură culturală, legate de manifestări care să aducă în vizor tradițiile românești. “Împreună cu fratele meu, care e președintele asociației culturale “Cuore Romania” am organizat deja trei evenimente culturale, care au adunat sute de români, la care au participat și mulți italieni. Satisfacțiile au fost mari, toată lumea mulțumită. Pe linia asta vom merge și de acum înainte, chiar dacă voi câștiga sau nu alegerile.”

Emilia Precup este foarte încrezătoare în șansele ei. Ultimul spectacol (foto 2) organizat de asociaț ia Cuore Romania la Cesano a mobilizat întreaga comunitate. “Asociația a organizat un spectacol deosebit de frumos, cu marea cântăreață Veta Biriș, care a avut loc datorită mobilizării oamenilor din comunitate. A fost un succes. Sper ca la alegeri să putem spune același lucru.”

Trei acțiuni

Moga Trifan, 43 de ani, este fratele Emiliei Precup și totodată președintele asociației culturale “Cuore Romania”, înființată recent, în noiembrie 2012, dar care are deja la activ trei acțiuni. “Suntem hotărâți să facem cât mai multe acțiuni, să ne implicăm nu doar în spectacole și manifestări similare, ci să participăm efectiv la viața localității. Un prim pas este tocmai candidatura surorii mele, pentru obținerea unui post de consilier. Ar fi cu adevărat o victorie pentru noi toți.” ne-a declarat Trifan.

Pe hârtie, calculele ies bine. “Asociația noastră are în jur de 300 de membri. Nu știu încă sigur câți dintre ei s-au înscris să voteze, dar este un număr important, sunt convins. E adevărat că mulți sunt și fără documente sau mai rău, nu vor să se implice. Unii dintre ei încă nu au înțeles importanța acestei acțiuni. Oricum, pentru un loc în consiliu am avea nevoie de un minim de 150 de voturi.”

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Fiecare are un rost!

„La orfelinat eram marfă expusă la vânzare”