Menu
in

Emilia Stoica, 55 de voturi / Eşecul străinilor la alegerile regionale

Candidaţii de origine străină ai pierdut cursa pentru a deveni consilieri regionali în Lazio şi Lombardia. Şeful de listă al Pd la Roma, Jean- Leonard Touadi, recunoaşte: „Democraţia stă în cifre…”. Candidata româncă de pe listele PD la Bergamo, Emilia Stoica, a obţinut numai 55 de voturi.

Jean-Leonard Touadi

Numai doi străini în Parlament

La alegerile regionale noii italieni au pierdut. Niciun candidat de origine străină nu a obţinut suficiente voturi în Lombardia, Lazio sau Molise. Cel mai cunoscut respins, la Roma, este Jean-Leonard Touadi, jurnalist, profesor universitar şi până acum deputat al Partidului Democrat, născut în Congo Brazaville.

„Democraţia stă în cifre şi în capacitatea de a strânge voturi”

Chiar dacă a fost „noul italian” cel mai votat la alegerile regionale, cele aproape opt mii de voturi strânse de Touadi după o campanie centrată pe sloganul „Facciamo la differenza!” nu i-au asigurat un scaun în consiliul regional din Lazio. A ajuns pe locul 14.

„Să ne bucurăm de visul regiunii recucerite de Pd” scrie Touadi pe pagina sa de Facebook, amintind în mod sportiv că „democraţia stă în cifre şi în capacitatea de a strânge voturi”. Felicită câştigătorii, şi mulţumeşte tuturor, în special celei pe care o numeşte „echipa mea de vis”. „Suntem şi vom fi uniţi şi în înfrângere şi în explorarea de noi străzi pe care să ne consumăm energiile”.

De ce am votat cu Pd şi cu Pierluigi Bersani?

Partidul Democrat nu reuşeşte să-l ducă în Regiune nici pe Ferdes Abderrezak, de origine algeriană, exponent al comunităţii islamice din capitală care a convins circa 120 de electori. Şi se sfârşeşte prost şi cursa lui Francoise Kankindi, preşedinte al Asociaţiei non-profit Bene- Rwanda care a strâns peste 400 de voturi.

Nu-i merge mai bine nici lui Fidel Mbanga Bauna (foto), originar din Congo, jurnalist la Tgr Lazio şi numărul unu pe lista „Storace Presidente”, care s- a oprit la 300 de voturi. O cursă grea pentru el, dacă ţinem cont că a pornit cu insulte xenofobe pe care baza partidului, în numelei unei lăudate „apărări a identităţii naţionale”, i le-a dăruit la începutul lui ianuarie, imediat ce a fost făcută publică candidatura sa..

În Molise nu existau candidaţi de origine străină. În Lombardia, unde patrula a fost destul de consistentă, rezultatul de la urne a fost oricum negativ. Nimic de făcut pentru Reas Syed, din rândurile Pd, avocat de 30 de ani născut în Pakistan dar crescut la Milano, ales (în zadar) de 1.300 de alegători: „Sunt foarte dezamăgit de cum a mers în general – comentează pe Facebook – dar vorbind de mine, sau mai bine de noi, vă pot spune că am surprins în mod plăcut. În oraş sunt pe locul 11 printre cei mai votaţi din coaliţia pentru Ambrosoli… Vă mulţumesc vouă tuturor!”.

Emilia Stoica, pe listele PD la regionale în Lombardia

La Pirellone nu intră nici măcar Emilia Stoica (foto), inginer de origine română candidată a Pd la Bergamo, care a strâns 55 de voturi. Şi nu au reuşit nici candidaţii de pe lista civică a lui Ambrosoli: întreprinzătorul de origine cameruneză Otto Bitjoka la Milano a strâns 600 de voturi, pedagogul şi scriitorul de basme Jean Claude Mugabo, sosit în Italia din Rwanda, a primit mai puţin de cincizeci de voturi la Cremona.

Le-a mers rău, în fine, şi celor doi candidaţi ai Lega Nord, care însă, şi este un fapt de subliniat, în competiţia lombardă a noilor italieni au strâns împreună cele mai multe voturi, faţă de concurenţii de pe alte liste. Conception Ayala, de origine portoricană, a primit la Brescia peste 400 de voturi, afro-padanul Tony Iwobi a ajuns la Bergamo la aproape două mii.

Leghistul de origine nigeriană, care a etichetat cuvântul „negher” ca „un mod expresiv de a defini în bergamască o persoană de culoare”, astăzi nu renunţă la dialect nici măcar pentru a-şi saluta fanii pe Twitter: „Mulţumesc tuturor pentru susţinere, mulţumesc pentru afecţiune şi stimă. Acum înainte, cu Maroni preşedinte, să ducem toţi uniţi bătălia cea mai importantă, aceea a libertăţii noastre. Să nu ne lăsăm niciodată!”.

Elvio Pasca

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version