in

Eveniment remarcabil la Veneția cu prilejul celebrării Zilei Naționale a României

Cu prilejul celebrării Zilei Naționale a României, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia (ICR) și Consulatul General al României la Trieste au organizat un eveniment de marcare a Zilei de 1 Decembrie. Invitații s-au putut bucura de un concert extraordinar interpretat de Orchestra de cameră “Lyra Gorjului” din Târgu Jiu, într-un ambient de poveste.

Eveniment remarcabil la Veneția cu prilejul celebrării Zilei Naționale a României

Concertul a avut loc la Sala Capitolare din Scuola Grande di San Rocco (Veneţia). Un edificiu istoric de prestigiu din Veneția, care este decorat cu operele pictorului Tintoretto (1518–1594), ale sculptorilor Giovanni Marchiori (1696–1778) şi Francesco Pianta (1657–1676). Edificiul este admirat de vizitatori din întreaga lume și găzduieşte manifestări culturale de înalt nivel calitativ.

Acțiunea de celebrare a Zilei Naționale a României s-a bucurat de prezența domnului Andrei Novac, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României. A reprezentanților autorităților italiene civile și militare din regiunile Friuli-Venezia Giulia și Veneto, ai mediului asociativ și antreprenorial românesc din zona de circumscripție, profesori de Limbă, Cultură și Civilizație Românească, oameni de cultură, reprezentanți ai Jandarmeriei Române care își desfășoară activitatea la Vicenza la Centrul de Excelență NATO pentru Poliția de Stabilitate, respectiv la Forța de Jandarmerie Europeană – Eurogendfor, precum și reprezentanți ai mass-media de limbă română din Republica Italiană – corespondenții Radio România, respectiv ai Televiziunii Române, alături de jurnaliști ai publicației online „Gazeta Românească”.

Evenimentul a debutat cu intonarea imnurilor Italiei🇮🇹, al României🇷🇴 și cel al Uniunii Europene🇪🇺 de către Orchestra de cameră “Lyra Gorjului” din Târgu Jiu. Urmată de alocuțiunile susținute de domnul Cristian Luca, directorul Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, doamna Doina Boblea, gerant interimar al Consulatului General al României la Trieste și domnul Andrei Novac, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României.

Presație deosebită a artiștilor prezenți

Concertul Orchestrei de cameră “Lyra Gorjului” din Târgu Jiu, sub bagheta dirijorului şi pianistului Florin Berculescu, a cuprins compoziții reprezentative ale unor maeştri români clasici şi contemporani, precum: George Enescu, Ciprian Porumbescu, Alfred Alessandrescu, Constantin Dimitrescu și Doru Popovici.

Prestația artistică a muzicienilor a fost foarte apreciată și răsplătită cu îndelungi aplauze de un public format din aproximativ 150 persoane, scrie Consulatul General al României la Trieste pe pagina lor oficială de Facebook.

„Adresăm mulțumiri tuturor celor implicați în organizarea acestui eveniment și transmitem felicitările noastre excepționalilor muzicieni ai Orchestrei de cameră “Lyra Gorjului” din Târgu Jiu, pentru promovarea cu succes a valorilor culturii române în Italia, precum și pentru cadoul muzical oferit cu ocazia celebrării Zilei Naționale a României”, transmit reprezentanții ICR și Consulatul General al României la Trieste.

La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!

un articol de Irina Gavriluț

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

Revenirea în România, de la „nu m-aș întoarce pentru nimic în lume” până la „nu regret nicio clipă”

Ramona Bădescu s-a înscris în partidul AUR

Ramona Bădescu s-a înscris în AUR: „Românii care sunt în diaspora au nevoie de noi” – VIDEO