in

Exploatare la Vittoria: zeci de lucrători angajați la recoltarea roșiilor trăiau în condiții degradante. Arestați frații Busacca

Doi întreprinzători au fost arestați și un al treilea a fost denunțat pentru exploatare a forței de muncă. Ancheta Echipei Mobile din Ragusa a aplicat noua normativă privind caporalatul și a permis să se descopere că erau 26 de lucrători, bărbați și femei, constrânși să lucreze ca muncitori agricoli în condiții degradante de muncă timp de 8 ore pe zi pentru 25 de euro, fără concedii și fără niciun drept.

Cei 19 solicitanți de azil, 5 români și 2 tunisieni erau înghesuiți în câteva case abuzive situate în interiorul întreprinderii în condiții care nu le permiteau nici măcar o vizibilitate minimă.

Arestații sunt Valentino Busacca, de 31 de ani, și Cosimo și Angelo Busacca, de 48 de ani, din Vittoria. Sunt acuzați de complicitate la exploatare a muncii, infracțiune prevăzută de noua normativă privind caporalatul. Infracțiune agravată de numărul de lucrători recrutați și de expunerea lucrătorilor exploatați la situații de mare pericol privind condițiile de muncă.


Oamenii de la Echipa Mobilă din Ragusa s-au postat în apropierea întreprinderii agricole ”Busacca” și deja la 5.30 au văzut sosirea primei mașini plină cu lucrători. La 8.30 polițiștii au încercuit întreprinderea și au demarat controalele. Pe un teren de 80.000 de metri pătrați operau trei firme agricole din sectorul cultivării de zarzavaturi în sere. În una dintre cele trei firme erau 4 muncitori toți angajați regulamentar însă plătiți cu doar 25 de euro pe zi, deși au semnat un contract care prevedea plata a 63 de euro, motiv pentru care întreprinzătorul a fost denunțat.

La a treia firmă, cea a fraților Angelo și Valentino Busacca, erau 26 de lucrători, bărbați și femei, angajați la recoltarea roșiilor. Alți muncitori au reușit să fugă. Niciunul dintre lucrători nu fusese supus vreodată vreunei consultații medicale deși trebuiau să lucreze în condiții de stres fizic puternic și niciuna dintre prevederile normativei privind siguranța la locurile de muncă nu a fost respectată.

Locuințele dărăpănate construite abuziv în cadrul întreprinderii găzduiau 15 lucrători în condiții degradante. Restul lucrătorilor erau preluați în fiecare dimineață de patronii care se ocupau și de recrutarea muncitorilor, fără intermediere. Poliția Criminalistică a efectuat o muncă de video-documentare a întregii activități de investigație a Echipei Mobile și a fost necesară solicitarea sprijinului Serviciului Igienă și Sănătate Publică de la ASP din Ragusa.

Deja în 2015 ASP a efectuat, alături de Poliția de Stat, un alt control la aceeași întreprindere evidențiind aceleași carențe. Muncitorii nu aveau încălțăminte de lucru, muncind desculți sau în șlapi; nu aveau nici tricouri și niciunul nu deținea îmbrăcăminte adecvată așa cum este prevăzut pentru tipul de muncă încredințată lor. În sere și în locuințe lipseau în totalitate sistemele antiincendiu.

Muncitorii, audiați de investigatori, au fost unanimi în declararea faptului că lucrau la întreprinderea fraților Busacca și că tocmai aceștia îi preluau furnizând indicații și dând ordine. În plus, muncitorii au declarat că efectuează munci de lucrători agricoli la culturile din sere, că lucrează cel puțin 8 ore pe zi pentru o plată zilnică de 25 de euro (și nu 63 așa cum era prevăzut) plătiți în fiecare sâmbătă în numerar, că nu beneficiază de nicio perioadă de concedii (unii chiar au spus că nu cunosc semnificația cuvântului) și că nu au frecventat niciodată un curs privind siguranța sau o consultație medicală.

Lucrătorilor le era foarte teamă să nu fie concediați, fie dacă cereau o creștere a salariului, fie în cazul în care eficiența în muncă nu satisfăcea dorințele însărcinatului cu supravegherea lor. Frații Busacca au fost arestați și plasați în arest la domiciliu.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Panică la Canicattì, fetița unor români înghite monede de 1 și 2 euro și riscă să moară sufocată

Prostituție și droguri în Sardegna. Femeile, foarte tinere și la prima experiență, erau drogate pentru a se dezinhiba