in

Fabrica de avioane Alenia angajează români în Puglia, sindicatele şi politicienii protestează

Alenia Aermacchi, societate controlată de Finmeccanica S.p.A., cea mai importantă firmă italiană din domeniul aeronautic şi printre cele mai avansate pe plan mondial, a angajat 100 de lucrători temporari români, la stabilimentul din Grottaglie, în Puglia. Acolo se produce fuselajul pentru Boeing 787 Dreamliner, colosul american al aerului.

Dar în Puglia, şomajul se apropie de 20%, aşa că sindicatele şi politicienii locali au sărit în sus. Românii au fost angajaţi de la începutul lui 2014. Ştirea, publicată de Corriere di Mezzogiorno, a creat vâlvă. Cum, într-o regiune cu atâtia şomeri, au angajat români?

Compania a comunicat că este vorba de muncitori specializaţi a căror expertiză nu este uşor de găsit în scurt timp în Puglia. „Câteva vârfuri de muncă fac necesară utilizarea temporară de lucrători deja în posesia unor competenţe tehnico-profesionale în domeniul aeronautic. Angajarea unor asemenea lucrători este strict corelată cu sarcini de muncă de natură excepţională (aşa-numitele şei productive), în cadrul cărora la resursele în mod stabil angajate sunt alăturaţi câţiva lucrători specializaţi cu caracter în mod tipic temporar”, a explicat conducerea Alenia Aermacchi.

Nu este prima dată când grupul Alenia recurge la români. În 2013 în stabilimentul Alenia din Venegono, în provincia Varese, circa 70 de muncitori şi tehnicieni români au fost angajaţi cu contract de muncă temporar. Şi s-a întâmplat şi în Puglia, la Foggia, în 2012, când din România au fost chemaţi 37 de montatori aeronautici specializaţi. De fiecare dată a fost scandal.

Sindicatele sunt acum pe picior de război. Aldo Pugliese, secretar Uil, informează că „românii urmează să plece, şi datorită insistenţelor noastre firma caută acum în Puglia lucrători calificaţi pentru propria producţie”.

Liderul pugliez al Fiom, Domenico Stefanelli spune că „numărul românilor „administraţi de agenţia de muncă temporară este mai mare de 100 la Grottaglie, la un personal care depăşeşte 1.000 de unităţi; şi apoi pentru că recurgerea la muncă temporară străină interesează toate fabricile firmei, din toată Italia”.

„Nu este o chestiune de personal calificat sau nu să efectueze anumite sarcini pentru o perioadă limitată, pentru că Alenia are posibilitatea să facă angajări, chiar şi stabile, pescuind dintr-un bazin cu persoane de valoare, începând de la ucenici calificaţi chiar de firmă, dar angajaţi part-time”, spune Stefanelli.

Sindicalistul Fiom vorbeşte de o „situaţe dezordonată dar organizată”, adică dorită, adăugând că „lucrătorii temporari primesc acelaşi salariu cu al lucrătorilor angajaţi pe perioadă nedeterminată, însă firma plăteşte la agenţie, pentru serviciul său, cu cel puţin 30% mai mult”.

Intervine şi politica. „Regiunea trebuie să-şi asume formarea lucrătorilor pugliezi şi maxima răspândire a anunţurilor de muncă. Numai aşa se poate combate şomajul în Puglia”, a spus consilierul regional al Pd, Giovanni Epifani, într-o interpelare adresată Teresei Bellanuova, subsecretar la Muncă şi Politici sociale.

„Ceea ce s-a întâmplat la Alenia Aermacchi din Grottaglie este grav. Toate acestea se întâmplă într-un stabiliment ridicat datorită finanţărilor europene şi statale şi dezvoltat şi graţie contractelor de program stipulate cu regiunea Puglia”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

“Cântec românesc despre viaţă” la Bologna. Turneul Grupului Trio Tezaur II

Deputatul Aurelian Mihai, scrisoare deschisă: ”Votați legi și în favoarea românilor care trăiesc în diaspora”