in

Familiile românilor morți la muncă în Cehia: «Nu ne-a anunțat nimeni, am aflat de la televizor»

Au aflat mai întâi de la televizor că rudele lor au pierit în accidentul din Cehia. Familiile victimelor au declarat că nu au fost informate mai întâi de autorități.

Cinci români au murit într-o explozie la o fabrică din Cehia în 22 martie. În total au fost șase victime, dintre care cinci români. De asemenea, mai multe persoane au fost rănite. Potrivit autorităţilor române, numele celor morţi sunt: Ion Pandele (47 de ani), originar din localitatea prahoveană Tinosu, Marian Iulian Mihăilescu (31 de ani), din Ploieşti,  Constantin Brânzaru (55 de ani), din Chirca, judeţul Dâmboviţa, Georgian Cătălin Ştefan (24 de ani), din Titu, judeţul Dâmboviţa. Numele celui de-al cincilea român care a decedat în explozie n-a fost dat încă publicităţii.

Explozia a avut loc la o uzină chimică din oraşul Kralupy nad Vltavou, la 30 de km de capitala Cehiei, Praga. Explozia s-a produs în timpul operaţiunii de curăţare a unui rezervor gol.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis condoleanţe familiilor victimelor. „Preşedintele Klaus Iohannis îşi exprimă profundul regret că cetăţeni români au căzut victime ale acestui accident. Preşedintele României transmite condoleanţe şi este alături de familiile îndurerate ale tuturor celor care şi-au pierdut viaţa în acest tragic accident şi urează însănătoşire grabnică celor răniţi”, a comunicat Administraţia prezidenţială.

Patru din cele cinci victime: Constantin Brânzaru, Georgian Cătălin Ştefan, Ion Pandele și Marian Iulian Mihăilescu

Și premierul Viorica Dăncilă a transmis un mesaj de solidaritate: „Am aflat cu durere despre accidentul produs la o uzină chimică din Cehia, în urma căruia şi-au pierdut viaţa mai multe persoane, între care şi cetăţeni români. Transmit întreaga mea compasiune şi solidaritate familiilor îndurerate. Sunt în permanentă legătură cu Ministerul Afacerilor Externe, care a luat imediat toate măsurile de urgenţă şi a făcut toate demersurile necesare pentru ca familiile victimelor cetăţenilor români să primească asistenţa consulară de care au nevoie”

Potrivit declarațiilor rudelor victimelor, autoritățile române au întârziat să le anunțe tragedia. Astfel, Mama tânărului de 23 de ani din Dâmboviţa, Georgian Cătălin Ştefan, a declarat, pentru Adevărul, că oficialii Ministerului Afacerilor Externe nu au luat legătura cu membrii familiei pentru a le da vestea. Familia a aflat de la televizor. Mama tânărului a mai declarat că acesta se afla la muncă în Cehia de un an și trimitea bani în ţară pentru a-şi construi o casă.

Familia unei alte victime a confirmat că nu au fost anunțați. Este vorba de familia lui Constantin Brânzaru, bărbatul de 55 de ani din comuna Mogoşani, care a spus că nu i-a sunat nimeni din partea statului să le spună ce s-a întâmplat în Cehia. „Noi am aflat de la televizor ce s-a întâmplat acolo. Nu ne-a sunat nimeni. Am sunat noi în Cehia, la ambasadă şi ne-au confirmat că e mort. Lucra în condiţii periculoase. Făcea cazane pentru hidrocentrale termice acolo. Era lăcătuş mecanic. Venea anul acasă şi apoi pleca. Muncea cu contract, trimitea bani pentru terminarea casei”, a declarat Ionuţ Brânzaru, fiul victimei, pentru Adevărul.

Tatăl lui Ion Pandele, o altă victimă, a declarat că a aflat despre tragedie de la celălalt fiu al său, şi el angajat în Cehia, dar la o altă fabrică situată la o distanţă de o sută de kilometri faţă de rafinăria unde a avut loc explozia. Ion Pandele lucra de 10 ani în Cehia. ” Era lăcătuş. Un băiat foarte cuminte, foarte liniştit, foarte muncitor şi foarte cinstit. Seara când am venit, pe la ora cinci, am auzit ce s-a întâmplat. Mai am încă un băiat acolo. Lucrau la o distanţă de o sută de kilometric unul de altul. El ne-a anunţat. Să ştiţi că am văzut şi la televizor.”, a povestit Florea Pandele, tatăl românului mort în explozia din Cehia.

Autoritățile române, după ce au depășit contratimpul inițial, s-au mobilizat. O delegație a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, condusă de ministrul Natalia Intotero, s-a deplasat în Cehia, având întrevederi cu reprezentanții firmei unde lucrau cei 5 români

„Am avut discuții cu directorul uzinei și cu reprezentanții firmei și am solicitat urgentarea procedurilor, astfel încât repatrierea trupurilor românilor să fie rapidă. În aceste momente, familiile au nevoie să fie acasă”, a declarat ministrul Natalia-Elena Intotero.

Oficialul român s-a întâlnit cu membrii a patru dintre familiile care au rude implicate în accident și a discutat în detaliu cu acestea despre modalitățile prin care Guvernul României îi poate sprijini. Totodată, Natalia-Elena Intotero a fost alături prin telefon și de membrii celei de a cincea familii, care nu s-a putut deplasa la Praga, și i-a asigurat de susținerea statului român.

Încă un român mort la muncă în Italia: Ioan Craiu, 32 de ani, ucis la o oțelărie din Verona

Încă un român mort la muncă în Italia: Ioan Craiu, 32 de ani, ucis la o oțelărie din Verona

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Deputat din Parlamentul României: «În Italia sunt 3 milioane de români, jumătate muncesc la negru. Cum îi protejează MAE?»

Venise de la București cu un zbor Blue Air, tăinuitor arestat la Catania