in

Fuga către facultăţile din România: «Ocolim examenele de admitere»

Cum să devii medic, dentist sau chiar fizioterapeut în Italia, fără a trece greoaiele examene de admitere ale Universităţilor? Cotidianul “La Repubblica”, în ediţia de Palermo, în urma unui reportaj printre viitori studenţi şi profesori universitari, pe care îl redăm în continuare, a găsit răspunsul la întrebarea de mai sus.

Simplu: este de ajuns să te înscrii (şi să-ţi iei licenţa) la una dintre multele universităţi din Uniunea Europeană care eliberează diplome echivalate celor italiene, precum Charles University din Praga, Medical University din Sofia sau una dintre multele universităţi din România care acum sunt pline ochi cu studenţi italieni, atraşi de perspectiva unui acces mai facil şi de un cost al vieţii mai abordabilStudenţii sunt ajutaţi în această aventură de centre de studii, şcoli private şi societăţi care răsar câte puţin în întreaga Italie. Cu costuri care, cheltuieli de înscriere şi “servicii de intermediere”, merg de la 8.000 la 25.000 de euro.

Ştie ceva despre aceasta Giovanni, proaspăt posesor de diplomă de liceu din Palermo, care ieri a susţinut testele pentru Facultatea de Medicină din Palermo şi care zilele viitoare se va duce în România pentru a susţine examenele de admitere la o universitate locală: «Dacă nu va fi să o fac la Palermo, sunt gata să mă mut în România. Sigur, plătesc mult, circa 8.000 de euro, taxe de înscriere incluse. Dar prefer să încep imediat facultatea, în loc să aştept încă un an şi poate să cheltuiesc aceeaşi sumă pentru un centru de pregătire pentru examene».

Spune sigur că examenele româneşti sunt aproape numai o formalitate: «Acolo nu este vorba de adevărate examene, ci de un fel de colocviu. Accesul este asigurat».

Ar fi apoi problema limbii, însă în ţările din fostul bloc sovietic examenele şi cursurile sunt în mare parte în engleză. Cel mult se cere o probă de abilitare pentru limba locală care, potrivit celor care au susţinut-o, nu reprezintă un mare obstacol.

De restul (proceduri birocratice, transfer şi orientare) se ocupă centrele specializate. Apoi să găseşti asemenea centre nu este atât de complicat, dimpotrivă. La Carini, de exemplu, există institutul Pascal, şcoală paritară care se ocupă şi de “medierea” cu universităţile româneşti.

În timp ce la Palermo este Cepu, care ieri a plasat câteva hostess la campusul de pe viale delle Scienze, la doi paşi de locul unde se desfăşoară examenele, pentru a promova cursurile “sale”: Medicină la Praga, Stomatologie la Sofia şi Fizioterapie la Madrid. Costul serviciului oferit de Cepu este de 19.000 de euro pentru o asistenţă care merge de la cursuri de limba engleză la sprijin pentru examenele primului semestru. Cheltuiala nu prevede taxele de înscriere, care de exemplu la Sofia ajung la 6.000 de euro pe an. O investiţie frumoasă, aşadar.

Cepu nu se ocupă de România, şi în urma unei anchete care cu ceva timp în urmă a dus la anularea a circa cincizeci de diplome obţinute de italieni la universitatea din Oradea.

Un caz care nu a oprit fuga aspiranţilor la meseria de medic şi dentist: în 2011 numai la universitatea din Arad, în Transilvania, erau 350 de studenţi italieni.

Fuga a început acum cinci ani, odată cu directiva UE care a echivalat diplomele diferitelor facultăţi europene. Italia a încercat să frâneze exodul, interzicând recunoaşterea diplomelor, dar la final Ministerul Sănătăţii a trebuit să respecte sentinţele diferitelor Tribunale administrative regionale, care au reabilitat şi atât de mult discutatul sistem universitar românesc. «Însă pentru diplomele în Medicină este necesar ca universităţile să respecte anumite cerinţe, începând de la prezenţa numărului închis», explică decanul Facultăţii de Medicină din Palermo, Giacomo De Leo.

O cerinţă care, însă, nu este uşor de verificat. Şi care, după cum spune Giovanni, până la urmă este numai o «formalitate». Nu seamănă nici pe departe cu examenele italiene de admitere.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Hoţi de cupru/ Român mort într-o fabrică din Lombardia

Oroare la Roma: româncă bătută şi arsă de vie