in

Funcţionar român bătut cu bestialitate la Consulatul din Barcelona: „Îţi tai capul”

Nemulţumirea românilor faţă de serviciile oferite de consulatele româneşti din străinătate este foarte mare, dar niciodată nu am fi crezut că vom asista la agresiuni împotriva funcţionarilor consulari. Iată că s-a întâmplat, în Spania, la Barcelona.

Un funcţionar consular român a fost bătut şi ameninţat cu moartea de către un conaţional, chiar în timpul serviciului. Incidentul s-a petrecut joi, 19 iunie, în interiorul Consulatului General al României din Barcelona. Unul dintre cititorii publicaţiei noastre ne-a povestit despre incident.

„În jur de ora 10 dimineaţa a intrat un bărbat în consulat şi fără niciun aviz, fără a se plânge de vreo problemă, s-a întreptat către funcţionarul consular, l-a lovit cu capul în faţă, iar apoi l-a luat la pumni. De faţă cu toată lumea…” ne-a povestit o persoană prezentă în acel moment în Consulatul General al României la Barcelona.

Atac la consulatul din Barcelona, MAE face apel la „un comportament civilizat şi demn” din partea românilor

„Imediat a venit şi doamna Geanina Boicu, Consul General, dar a fost şi ea ameninţată şi jignită” a completat el.

După venirea poliţiei spaniole, românul violent nu s-a liniştit. „De faţă cu poliţia spaniolă şi cu persoanele prezente în acel moment în clădirea consulatului, românul violent îl ameninţa pe funcţionar că îi va tăia capul dacă declară ceva împotriva lui. Poliţiştii nu înţelegeau, evident, ce spune el. A fost arestat, dar i s-a dat drumul după câteva ore, din câte am înţeles…”

Conflictul nu s-a încheiat în acea zi. Cititorul nostru ne-a explicat că românul violent a revenit şi a doua zi la consulat. „A doua zi a venit din nou la consulat să facă presiuni să fie retrasă plângerea. Spunea că aşa e mai bine pentru toţi, să nu iasă mai rău. A lovit în uşi şi geamuri. Alerga după funcţionar să-l bată mai rău.”

Marius Vili Sârbu, avocat român în Spania a scris pe pagina de facebook următoarea precizare: ” Un funcţionar din Consulatul României în Barcelona a fost agresat cu o violenţă de nedescris în timpul serviciului. În prezenţa a 20 de persoane, concetăţeni de-ai noştri, care nu au mişcat un deget. Violenţa atinge cote alarmante, îngrijorătoare şi nu cred că soluţia este aceasta.

Condamn ferm acest act de o violenţă de nedescris. Putem solicita taxe consulare mai mici, servicii mai eficiente, însă e un drum lung până la violenţă. Sper într-o soluţie eficientă şi agilă a justiţiei în cazul „violentului din consulat” şi că va fi în curând acolo unde îi este locul. Şi îmi place să cred că pot merge liniştit pe stradă sau la instituţii publice fără ca aceste incidente să fie posibile.”

De la Consulatul General al României la Barcelona nu ni s-a dat niciun detaliu. Am solicitat o declaraţie oficială din partea Ministerului Afacerilor Externe.

Andi Rădiu

În fotografii: funcționarul consular agresat la BarcelonaFaceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Migraţia părinţilor schimbă viaţa copiilor rămaşi acasă. Peste 81000 de minori crescuți de bunici sau rude

Român de 20 de ani, mort într-un accident lângă Viterbo