in

Grevele românilor din La Spezia

Nemulţumirile muncitorilor români din La Spezia nu sunt de azi, de ieri. Anul trecut, pe 3 martie, 180 de români de la Şantierele navale San Marco din La Spezia au intrat în grevă, pentru că nu fuseseră plătiţi de câteva luni. În plus, muncitorii s-au plâns de condiţii foarte proaste de locuit. După ce au protestat în faţa firmei, s-au mutat în faţa primăriei. Massimo Federici, primarul din La Spezia, a promis atunci că îi va ajuta. Şi în 2009, în octombrie, românii au protestat pentru că nu-şi primiseră salariile de 6 luni.

Anul trecut în martie, 180 de români au protestat la poarta şantierului naval. Neplătiţi de două luni, au declarat că li se datorează o sumă totală de 400.000 de euro. Pe de altă parte, firmele angajatoare, înregistrate în România, au susţinut că şantierul le datorează 1,6 milioane de euro.

Reprezentanţii şantierului San Marco au spus că cifrele avansate de români sunt „ştiinţifico-fantastice” şi au spus că au plătit lucrările până la ultimul euro: „Şantierul a efectuat lunar transferuri către subcontractori (în România – n.r.). Aflând de plata neregulară a salariilor muncitorilor, firma noastră şi-a manifestat de asemenea disponibilitatea de a plăti direct lucrătorilor ceea ce nu le-a fost încă plătit de către firmele lor; totuşi aceştia refuză să accepte această propunere, probabil din cauza presiunilor puternice ale superiorilor lor”.

„Ne vrem salariile şi nu vom pleca din La Spezia”, a declarat atunci Bogdan Ştefănescu, de 39 de ani, inginer. „Lucrez zilnic, la fel ca şi colegii, dar nu mă plătesc de luni de zile”, a spus Ştefănescu, devenit purtător de cuvânt al greviştilor, care s-a întâlnit atunci şi cu primarul din La Spezia.

Cotidianul La Nazione a făcut atunci chiar prima pagină cu greva românilor, sub titlul „Rabbia romena” (Mânie românească).

Site-ul primocanale.it a realizat un reportaj video, intitulat „Viaţă de bestii pentru românii din La Spezia”. Reporterul a vorbit cu românii care protestau pentru neplata salariilor, dar şi pentru condiţiile grele de locuit: „Bucătăria, doi pe doi metri pentru 9 persoane, gândaci, şobolani”.

În 2009, în octombrie, alţi 80 de români de la şantierele San Marco din La Spezia au făcut grevă pentru că nu-şi primiseră banii din iunie. Erau plătiţi cu 4 euro pe oră, fiind angajaţi direct în România. Şi atunci, şantierul susţinea că a dat banii firmelor angajatoare, dar banii n-au mai ajuns la muncitori. Atunci, firma a vrut să-i concedieze. Sindicatele s-au solidarizat cu românii şi proprietarii şantierului, fraţii Davide şi Gabriele Calderan, au luat măsuri pentru plata muncitorilor.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

A murit împreună cu viitoarea soţie în maşina cumpărată din banii câştigaţi la Loto în Italia

Muncitorii români de pe şantierul naval din La Spezia, neplătiţi de jumătate de an