in

Guvernul Cioloş ascunde gunoaiele din Napoli sub preş şi decretează: Ştire falsă

Sorin Cehan

Nu e nicio ruşine să nu ştii. Ruşinos e să respingi ca FALS ce nu ştii, fără să cercetezi. Măcar pe Google!

Gazeta Românească a publicat online în 12 mai un articol intitulat ”Gunoaiele din Napoli iau drumul României. Guvernul Cioloș a aprobat așa ceva?”, în care explicam că Regiunea Campania a încheiat o licitaţie pentru exportul a mai multor sute de mii de tone de deşeuri de la Napoli şi alte zone din Campania, puse sub sechestru în urmă cu mai mult de zece ani.

Aşa cum a anunţat o firmă care şi-a adjudecat o parte a licitaţiei, o parte din aceste gunoaie vor lua drumul gropilor de gunoi din România, fără nicio garanţie cu privire la ceea ce conţin. Ştirea a apărut în numeroase publicaţii italiene, am citat una dintre ele, cotidianul Il Mattino. În acelaşi text am citat o interpelare a senatorilor M5S (Movimento 5 Stelle) în care se vorbea despre cererea unui armator român referitoare la folosirea portului Pozzuoli pentru transportul deşeurilor în România. Interpelarea se află pe site-ul Senatului italian.

În material am formulat o întrebare legitimă: «Ne întrebăm dacă Ministerul Mediului este de acord ca România să devină destinaţie a gunoaielor din alte ţări, în condiţiile în care procesoarea deşeurilor româneşti este într-o mare suferinţă. Iar dacă ministerul este de acord, cetăţenii cu siguranţă nu vor aşa ceva. Cine a autorizat această operaţiune de import de gunoaie către România? Aşteptăm opinia Guvernului Cioloş cu privire la această operaţiune de otrăvire a teritoriului României.»

Precizare ECO SUD S.A.: Nu avem legătură cu Manlio Cerroni, nu am fost niciodată obiect al unei anchete judiciare

Şi răspunsul Guvernului Cioloş a venit în 16 mai, pe pagina Facebook a Guvernului, foarte ţâfnos: Ştirea este falsă!

«#‎FACTCHECKER‬: Publicația Gazeta Românească din Italia a prezentat o știre preluată de mai multe instituții media din România cu titlul:”Gunoaiele din Napoli iau drumul României. Guvernul Cioloș a aprobat așa ceva?” Din știre reiese că sute de mii de tone de deşeuri vor pleca din Italia către gropile de gunoi din România pentru depozitare.

Știrea este falsă. Până în prezent, Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) nu a primit o notificare pentru un astfel de transport și niciun transport de deșeuri nu poate intra pe teritoriul României fără să transmită, în prealabil, o astfel de notificare către ANPM, instituție care emite acordul de transport.»


Cum falsă? Minte Regiunea Campania care a organizat licitaţia? Minte toată presa italiană? Este greu de crezut că o firmă participă la o licitaţie fără a avea o minimă garanţie că poate duce la bun sfârşit ceea ce se angajează să facă. Dacă o firmă se angajează că va duce gunoaiele în România, măcar cu un portar de la groapa de gunoi tot a aranjat, dacă nu cu cineva mai de sus. Iar la noi nu există corupţie, nu! Asta e o invenţie. Iar sectorul gunoiului este transparent ca lacrima!

Dacă ştirea e falsă, de ce Garda Națională de Mediu anunţă că „s-a autosesizat și va iniția un control la societatea comercială menționată, pentru a verifica aspectele semnalate în articolele de presă.”?

Garda Națională de Mediu (GNM) pregătește controale la firmele ce apar în articolele din media referitoare la un eventual transport de deșeuri ce ar urma să ajungă în România din Italia, au declarat, pentru Agerpres, reprezentanți ai GNM.

„Garda Națională de Mediu a luat act de informațiile apărute recent în presă cu privire la un eventual transport de deșeuri dinspre Italia către România. De asemenea, confirmăm că, în perioada următoare, pregătim ample controale la firmele de care se amintește în materialele din mass-media. În urma verificărilor, rezultatele controalelor vor fi făcute publice”, au precizat sursele citate.

Pai Garda de Mediu trebuia să stea acasă, dacă ştirea este FALSĂ! Sau nu este?

Afirmaţia că „Ştirea din Gazeta Românească este falsă” a colportat-o însuşi primul ministru, Dacian Cioloş, răspunzând (el sau cine se ocupă de pagină în numele său, tot aia e) la o întrebare pe pagina sa de Facebook.

Intrebare: Dnule Prim Ministru este adevărat ca sacii cu gunoi din Italia vor fi aduși in România? Suntem groapa de gunoi a Europei?! Va susținem necondiționat pentru anularea acestei mirsavii, indiferent ce guvern a aprobat-o.

Dacian Ciolos: Nu. Este o știre falsă!


 


 

Sorbind cuvintele oficiale cu nesaţ, cu ambii plămâni şi ambele mâini, mai multe organe de presă au sărit să rostogolească vorbele stăpânirii. Dacă zice Guvernul că e falsă, e falsă.

Paginademedia.ro, un site care păzeşte deontologia şi face morală ziarelor de dimineaţă până seara, a dat cel mai slugarnic titlu: „Știrile false din presă, contracarate de Guvern pe Facebook. Cazurile România TV și Gazeta Românească”, preluând pe nemestecate aberaţiile comunicatorilor din Guvern.

Ştirea guvernului care demască falsele ştiri a ajuns chiar şi pe zoso.ro, un blog care face ordine prin spaţiul virtual românesc şi se dă etalon de independenţă a minţii, şi care condimentează cu slugărnicie cu termeni mai tari: «Guvernul dă două răspunsuri tăioase la două știri mizerabile și false. Pentru că poate și pentru că s-a săturat de minciuni și mizerii.» Răspunsuri tăioase şi ştiri mizerabile.

Nu putem decât să îi asigurăm pe toţi că sunt într-o eroare. Ştirea nu este falsă. Licitaţia pentru gunoaiele din Napoli s-a incheiat, iar firma din România a indicat şi locurile unde ar putea ajunge deşeurile. Sunt surse publice, nu e niciun secret. Iată ce scrie publicaţia Edizione Caserta, o publicaţie din zona unde sunt stocate gunoaiele:

„Eco Sud, firmă cu sediul la Bucureşti, gestionează în prezent patru situri de tratare a deşeurilor în România şi s-a declarat disponibilă să primească gunoaiele din Campania perntru a le trata în gropile de gunoi din Bucureşti, Craiova, Mavrodin şi Giurgiu.” Un articol din 13 mai! Nu se poate folosi o expresie dificilă ca „ştire falsă”.

Aşteptăm rezultatele controalelor şi în măsura în care vor apărea noutăţi, le vom publica. La rubrica Ştiri false!


Citiți și:

Alarmă! Gunoaiele din Napoli iau drumul României. Guvernul Cioloș a aprobat așa ceva?

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Daily Mail: Vine vara, apar românii fără adăpost în centrul Londrei

Ghidul turistic care te învață italiana prin gesturi – VIDEO