in

Imperia, bătrâni torturați la ospiciu, doi ani de închisoare pentru o româncă

În dimineața zilei de 15 ianuarie s-a încheiat la tribunalul din Imperia cu trei acorduri judiciare, patru judecăți cu procedură simplificată și două ”puneri în probă” audierea preliminară privind violențele asupra bolnavilor de la ospiciul Cicalotto din Pornassio, structură gestionată de Asl în convenție cu cooperativa Il Faggio.

Evenimentele datează din perioada 2014-2016. Nouă cereri de trimitere în judecată: trei pentru delapidare, trei pentru ”omiterea supravegherii” și trei pentru rele tratamente în dauna unor pacienți cu tulburări psihice internați în structură.

Massimo Deperi, operator socio-sanitar din Pornassio, de 49 de ani, fost consilier local, concediat din structură, a încheiat un acord judiciar pentru 2 ani și 8 luni; Elena Stoica, de 47 de ani, infirmieră română, suspendată timp de 12 luni, a încheiat un acord pentru 2 ani de închisoare; Daniele Arranga, de 58 de ani, operatoare socio-sanitară a încheiat un acord judiciar pentru 4 luni. Deperi și Stoica au fost acuzați de rele tratamente și insulte împotriva oaspeților structurii, deseori lăsați dezbrăcați pe podea și murdari cu propriile excremente.

A fost supranumit „ospiciul groazei” structura unde aveau loc abuzurile și torturile asupra bătrânilor și unde Elena Stoica era coordonatoarea serviciului de infirmerie. Ancheta a documentat numeroase episoade de violență comise asupra unor bătrâni găzduiți în structură. Unii operatori, nerespectând în totalitate delicatele sarcini care le-au fost atribuite, având în vedere vârsta înaintată și condițiile psiho-fizice ale unor pacienți, obișnuiau să aplice rele tratamente oaspeților structurii, în manieră absolut gratuită.

Elena Stoica a fost acuzată că nu a împiedicat ”comportamentele care includeau rele tratamente, inclusiv neprestarea asistenței igienico-sanitare, fapte la a căror cunoștință era fiindu-i uneori semnalate sau asistând personal, sau, uneori, chiar participând la acestea”.

Stoica ”maltrata pacienții/oaspeții internați, bătrâni purtători de patologii și/sau afecțiuni psihiatrice și fizice, deseori infirmi și în orice caz cu dizabilități”. Ea mai este acuzată că, alături de altă infirmieră, au abandonat o pacientă pe timpul nopții, aceasta decedând dimineața următoare.

În detaliu, în ordonanța de arest preventiv se citește că ”în complicitate între ele (…) neefectuând pe timpul turei de noapte dintre 6-7/10/2016 vizite în camera pacientei/oaspetei (…) afectată de bronhopneumonie cronică obstructivă (BPCO), deja transportată pe 4/10/2016 la serviciul de urgență al spitalului din Imperia, cu scopul monitorizării periodice a parametrilor vitali de bază, în special ”saturația hemoglobinică arterială”, de asemenea pentru eventuale aspirări a secrețiilor bronhiale, au abandonat-o pe aceasta, incapabilă din cauza bolii și prea bătrână pentru a se îngriji singură, deși trebuiau să se îngrijească de ea, aceasta decedând în aceeași noapte”.

Ambele sunt acuzate că au falsificat, de comun acord, registrele de predare, atestând efectuarea controlului, care în realitate nu a avut loc deloc, de pe timpul nopții.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Vercelli, biciclist român ucis de un jeep

Proteste ale românilor la Milano și Torino: ”Lupta împotriva corupției este un proces îndelungat, dureros și urât…noi #Rezistăm”