Menu
in

În 2012, oportunităţile de angajare pentru imigranţi au scăzut cu 27%

Criza care afectează sistemul italian de producţie duce la scăderea posibilităţilor de găsire a unui loc de muncă şi printre imigranţi. În 2012 cererea de locuri de muncă din sectoarele non- sezoniere, cum ar fi cel industrial şi cel al serviciilor a scăzut cu 27% faţă de 2011. Astfel, în 2012, au existat o 60,570 de locuri de muncă disponibile pentru imigranţi, faţă de 82,990 de anul trecut (-27%).

Acestea sunt, pe scurt, principalele concluzii ale studiului anual cu privire la cererea de forţă de muncă printre imigranţi pe 2012, realizat de firmele italiene din industrie şi servicii, prin Sistemul de Informaţii “Excelsior”, al organizaţiei de profil Unioncamere, în colaborare cu Ministerul Muncii din Italia.

Scăderea cea mai vizibilă a cererei de locuri de muncă pentru imigranţi se înregistrează în rândul firmelor cu mai puţin de 50 de angajaţi. Aici ar fi nevoie de 30,190 de angajaţi, cu 19.840 mai puţini decât în anul precedent. De asemenea, potrivit aceloraşi date, criza se resimte mai ales în nordul Italiei. Avem de-a face cu “una din consecinţele inevitabile ale crizei economice care apasă asupra companiilor italiene”- a spus Ferruccio Dardanello, preşedintele Unioncamere.

El a mai precizat că raportul evidenţiază faptul că angajaţii imigranţi au devenit parte integrantă din sistemul italian de producţie, mai ales în anumite domenii, unde se găseşte din ce în ce mai greu mână de lucru autohtonă.

În termeni absoluţi, dacă se adună cererea de muncă sezonieră şi cea non sezonieră- mai arată raportul Unioncamere- se poate estima o disponibilitate de 113.000 de locuri de muncă pentur angajaţii străini. Scăderea este de 18% faţă de anul trecut. Însă, situaţia este mult mai gravă în ceea ce priveşte locurile de muncă destinate italienilor: scăderea în acest caz este de 31,6%. Prin urmare, în ciuda crizei, creşte ponderea contractelor de muncă semnate cu angajaţi străini.

Iată şi sectoarele unde, în 2012, au crescut oportunităţile de angajare: turism, catering, servicii sanitare şi asistenţă la domiciliu.

Regiunile unde oportunităţile de angajare sunt în creştere sunt: Abruzzo,  Basilicata, Liguria, Molise  şi Friuli Venezia Giulia.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version