in

În ciuda deciziei CCR, Guvernul Ponta vrea neaparat să scoată 4 milioane de români din străinătate de pe listele electorale

Curtea Constituţională a României a stabilit că românii din străinătate trebuie luaţi în calcul la stabilirea cvorumului pentru referendumul de demitere a preşedintelui, chiar dacă românii cu domiciliul stabilit în străinătate nu mai erau incluşi în listele electorale permanente din localităţile de origine. Hotărârea Curţii a fost în cele din urmă publicată integral în Monitorul Oficial, chiar dacă într-o primă fază, dispăruse pasajul cu includerea diasporei în corpul electoral care-l alege şi demite pe preşedinte. Acest pasaj a fost publicat ulterior, printr-o „erată”.

Decizia Curţii Constituţionale, publicată în Monitorul Oficial FĂRĂ paragraful legat de votul diasporei

În aceste condiţii, Victor Ponta a anunţat că nu mai „actualizează” listele electorale permanente până pe 31 august, data următoarei şedinţe a CCR,, pentru că oricum cvorumul se stabileşte luând în calcul toţi cetăţenii cu drept de vot. O decizie logică, Ponta a spus că nu se mai face niciun mini-recensământ.

Un memorandum către toate prefecturile, publicat de presa de la Bucureşti, arată însă că recensământul alegătorilor se va face, iar de pe liste trebuie să dispară, între alte categorii, toţi românii cu rezidenţa sau domiciliul în străinătate. Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, estimează numărul acestora la 2 milioane, însă în mod realist, luând în calcul toţi românii care sunt plecaţi peste hotare la muncă, cifra trece de 4 milioane.

Pe 8 august, Ministrul de Interne, Mircea Duşa, şi ministrul delegat pentru Administraţie, Radu Stroe, au trimis la Prefecturi şi primării un Memorandum, prin care li se indică prefecţilor şi primarilor ce categorii de persoane trebuie depistate, trecute nominal pe liste şi trimise la Guvern, pentru a fi scoase din listele electorale permanente.

Iliescu despre românii din diaspora: „N-au ce căuta pe liste”

Iată ce categorii de persoane vor fi scoase de pe liste:

– Persoanele care au obţinut statutul de cetăţean român cu domiciliul în străinătate dovedit prin deţinerea unui paşaport cu menţionarea ţării de domiciliu

– Persoanele cu reşedinţa / domiciliul în străinătate

– Persoanele care au pierdut cetăţenia română

– Persoanele al căror act de identate a expirat şi nu a fost reînnoit

– Persoanele care şi-au schimbat domiciliul fără a fi radiate din lista localităţii rezidenţei anterioare

– Persoanele care se identifică la un domiciliu într-un număr ce nu se corelează cu suprafaţa locuibilă şi numărul de camere ale imobilului

– Persoanele care şi-au schimbat numele prin căsătorie, divorţ, pe care administrativă

– Persoanele care şi-au pierdut dreptul de a vota

– Persoanele decedate

Pentru toate cele nouă situaţii de mai sus vor fi întocmite tabele nominale la nivelul fiecărei localităţi (municipiu, oraş, comună).

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat că cetăţenii cu domiciliu în străinătate nu fac parte din cvorum. Cvorumul pentru demiterea lui Traian Băsescu se stabileşte doar prin „raportarea la listele electorale permanente”, care cuprind doar cetăţenii cu domiciliul în România, a declarat Antonescu. Potrivit acestuia, alegătorii din străinătate au drept de vot, dar nu pot influenţa cvorumul de la referendum.

Antonescu: Românii din străinătate “Nu sunt în cvorum”/ CCR: Sunt incluşi

Dragnea (PSD): „Minus 2 milioane”

Într-un document al PSD, intitulat „Clarificări legislative privind referendumul din 29 iulie 2012”, semnat de secretarul general Liviu Dragnea, se spune că din listele electorale permanente trebuie scoşi cetăţenii români cu drept de vot care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate, adică aproximativ două milioane de persoane.

„Din totalul cetăţenilor români cu drept de vot se vor scădea cei cu domiciliul şi/sau reşedinţa în străinătate (care în mod nelegal au apărut pe listele electorale permanente la referendumul din 29 iulie şi care sunt de ordinul milioanelor, ex Spania 856.000, Italia 987.000 etc.), iar cei rămaşi sunt cetăţenii care, conform legii, numai ei pot figura pe listele electorale permanente, pe baza cărora trebuie stabilit cvorumul de participare la referendum”, se arată în documentul USL.

În documentul întocmit de secretarul general al PSD sunt prezentate câteva decizii ale Curţii Constituţionale, care fac referire la listele electorale permanente şi la faptul că acestea nu cuprind persoanele care au domiciliul sau reşedinţa în afara ţării.

În document, nu se spune însă nimic despre erata trimisă de judecătorii Curţii Constituţionale, care face referire la legea 370/2004, cea care defineşte că pe listele electorale permamente intră toţi cetăţenii peste 18 ani.

Băsescu: „Plus 300.000”

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat că mizează nu pe o reducere, ci pe o creştere cu cel puţin 300.000 a numărului cetăţenilor cu drept de vot la data de 29 iulie, dacă Guvernul va face corect şi legal actualizarea listelor electorale.

Băsescu: Scoaterea din listă a românilor din străinătate, „o prostie şi o ilegalitate”

„Paradoxul este că va fi un număr de electori mai mare. Datorită celor care au împlinit 18 ani, sunt mai mulţi decât cei care au decedat în acest interval. Bun, deci surprizele vor fi mari dacă actualizarea se face corect. Eu mizez pe o creştere a numărului de electori, cetăţeni români cu drept de vot, indiferent unde s-ar afla ei, cu cel puţin 300.000”, a afirmat Băsescu, adăugând că aceasta ar însemna un procent şi mai mic de participare la referendum.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ce e de făcut când primeşti o somaţie de plată (cartella esattoriale)?

Un străin câştigă în medie 973 de euro pe lună/ Un italian, cu 316 euro mai mult