in

Încep să se miște autoritățile: recensământul lucrătorilor români în Puglia. ”Ieșiți din sclavie”

Misiuni diplomatice românești lansează la Taranto un recensământ al lucrătorilor: ”Ieșiți din sclavie”, este apelul autorităților. În plus, vor fi instalate noi info-chioșcuri!

A fost semnat un acord între diplomați români din Italia și primăriile din Taranto și Ginosa: vor fi activate câteva puncte de informare și muncitorii vor fi numărați prin intermediul școlilor, parohiilor și Caritasului, scrie La Repubblica, ediția de Bari.

”Prin colaborarea cu sindicatul, consulul Dan Ștefănesa, și consilierul diplomatic român pentru muncă și afaceri sociale, Andrei Sfîrloagă, s-au activat pentru înființarea unor puncte de informare în vederea creării unei rețele de garanții și protecții în jurul unui fenomen, cel al caporalatului, care pare tot mai răspândit față de cazurile aduse în atenție de presă”, a anunțat Flai și Cigl din Taranto, care au denunțat în urmă cu câteva săptămâni violențele suferite de câțiva cetățeni români abuzați și bătuți într-o casă rurală din Marina di Ginosa.

Secretarul general al Cgil din Taranto, Paolo Peluso, împreună cu consulul român și consilierul diplomatic pentru muncă și afaceri sociale, i-au întâlnit pe 20 martie pe primarul din Ginosa, Vito Parisi, și pe Mimmo Cotugno, consilier local din Taranto. Info-chioșcurile ar urma să fie instalate în sediile instituționale (italiene și române) prezente în teritoriu și la sediile Camerelor de Muncă ale Cgil. S-a considerat util și un recensământ prin intermediul școlilor, parohiilor și Caritasului.

”Aveam nevoie – explică Peluso – să studiem cu ei acțiuni utile pentru a evita acest trafic și a introduce instrumente de garanție atât pentru lucrători străini, cât și pentru cei italieni care deja de mai mult timp nu reușesc să concureze pe piața la preț redus a acestei forțe de muncă. Când munca se transformă într-un război între săraci, cei cu responsabilități instituționale și sociale au obligația de a întrerupe carnagiul: iată de ce vrem să implicăm și primarii”.

”Avem nevoie de un recensământ detaliat – a spus primarul din Ginosa, Vito Parisi –, iată de ce acționăm pe două fronturi: cunoașterea fenomenului prin intermediul unei evidențe a persoanelor pe care o vom reconstrui intersectând datele parohiilor, cele ale Caritas și cele ale școlilor, și controlul teritoriului prin intermediul utilizării agențiilor Poliției Municipale și coordonării Prefecturii căreia îi vom cere să-și integreze controalele cu celelalte forțe de ordine”.

O temă care potrivit primarului din Ginosa trebuie tratată cu rigoare având în vedere că ”lipsa de integrare, evaziunea fiscală, câștigurile realizate în defavoarea celor care respectă regulile, sunt o daună pentru întreaga comunitate din Ginosa și nu numai pentru cetățenii români, bulgari sau de alte naționalități care trăiesc pe teritoriul nostru”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Liliana Turoiu, viitorul președinte al Institutului Cultural Român: ”Nominalizarea mea este un rezultat al parcursului meu profesional”

Oboseala la volan, venea din România, mai avea puțin până acasă: s-a făcut praf pe autostradă lângă Udine