in

Interdicţie de circulaţie pentru imigranţi: „Pentru evitarea scabiei”

Opt asociaţii de voluntariat: „În mod absolut nu e acceptabil”. Amnesty International Calabria vorbeşte de prevederi „discriminatorii”. Însă primarul răspunde: „Prevederile pe care tocmai le-am adoptat au ca scop protejarea sănătăţii tuturor persoanelor care se află pe teritoriul localităţii Cirò Marina”.

Primarul din Cirò Marina (Crotone), Roberto Siciliani, nu vrea să o numească ordonanţă. El o numeşte invitaţie, adresată imigranţilor, de a nu circula pe străzile localităţii sale pentru a evita răspândirea scabiei.

Siciliani a fost ales primar în 2011 cu o alianţă de centru-stânga, dar a candidat în 2014 la şefia Provinciei Crotone cu centru-dreapta!


Decizia a ajuns pe câteva site-uri de informare locală, potrivit cărora primarul a invitat „Comandamentul Poliţiei Locale, în deplinul respect al persoanei umane, în scop preventiv, să ia toate măsurile necesare pentru de a evita ca extracomunitarii să se poată apropia de magazine sau să umble în mod liber pe străzi pentru a cere de pomană sau altceva cu scopul de a preveni eventuale cazuri de scabie nesemnalate”.

Împotriva măsurii s-au reunit opt asociaţii de voluntariat, potrivit cărora „în mod absolut nu este acceptabil ca un om al instituţiilor să declanşeze o atât de periculoasă vânătoare a străinului purtător de maladii şi să interzică unei persoane libera circulaţie prin localitatea sa”.

La Cirò Marina, în provincia Crotone, există aşadar psihoza imigrantului produsă de două cazuri de scabie care s-au depistat într-o şcoală din localitate. Cazuri pe care primarul Siciliani în mod evident le pune pe seama imigranţilor sosiţi în Italia cu bărcile. Iată de ce ar fi cerut să se supună în mod periodic la controale medicale din partea Agenţiei sanitare provinciale extracomunitarii găzduiţi în centrul de primire Sant’Antonio din Cirò Marina.

Potrivit asociaţiilor, şi aceasta este o modalitate de marginalizare a imigranţilor: „Primarul, întrucât este responsabil de sănătatea publică trebuie să garanteze controalele medicale specifice, însă pentru toţi cetăţenii fără a izola şi discrimina o parte a populaţiei. Nu există persoană sau imigrant purtător de maladii, ci există instituţii absente şi incapabile să dea răspunsuri juste şi demnitate tuturor persoanelor”.

Deosebit de activ pe Facebook, Roberto Siciliani a răspuns şi atacat asociaţiile de voluntariat. „Am citit documentul asociaţiilor care mă critică şi mă invită să merg la lecţie la ele. Sunt perplex pentru că dacă rezultatul este ceea ce se vede la Crotone, unde mulţi imigranţi (şi nu di vina lor) cerşesc în faţa supermarket-urilor şi în parcări, dorm în gară, urinează în holurile blocurilor, sunt implicaţi în încăierări şi caută refugiu în alcool, ca să nu mai vorbesc de fenomenul prostituţiei feminine, eu personal prefer lecţii de la cu totul alţi profesori. Şi cu asta am încheiat”.

Potrivit lui Siciliano, în fond, nu există nicio vânare a imigrantului. Mai degrabă o îndepărtare „educată” a imigranţilor care se apropie de magazine. „Am dispus – scrie primarul din Cirò Marina – ca agenţii municipali să-i invite în mod educat pe imigranţi să nu cerşească în faţa uşilor de intrare în supermarket-uri. Clarific că imigranţii, toţi majori, care staţionează în faţa supermarket-urilor, sosesc cu autocarul de la Crotone. Măsurile pe care tocmai le-am adoptat au ca scop protejarea sănătăţii tuturor persoanelor care se află pe teritoriul localităţii Cirò Marina”.

Potrivit Amnesty International Calabria, măsurile sunt discriminatorii: „Autorităţile au datoria de a proteja sănătatea tuturor celor care se află pe teritoriul lor şi să ia măsuri în acest scop, însă acestea nu trebuie să aibă conţinuturi discriminatorii şi nici să indice un întreg grup de persoane fugite de război şi persecuţii ca purtător al unei ameninţări pentru sănătatea publică, izolându-l din punct de vedere social sau, şi mai grav, dorind o compresie a libertăţii personale şi de deplasare”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Știi unde pleci, dar nu știi când te întorci

Costel Buliman, marele EXCLUS de pe lista conducerii PNL Diaspora: „Sper ca lista să fie neadevărată”