in

Jignirile aduse poporului român, pedepsite cu amendă sau închisoare – proiect de lege

Deputatul PSD Bogdan Diaconu a anunțat că va depune la Parlament un proiect legislativ care să combată faptele, declaraţiile şi acţiunile de leznaţiune, adică orice jignire sau ofensă adusă poporului şi naţiunii române, României sau simbolurilor naţionale.

Potrivit unui comunicat de presă remis de parlamentarul social-democrat, acesta consideră că o asemenea lege era necesară pentru a proteja România şi poporul român „împotriva creşterii numărului acţiunilor şi declaraţiilor jignitoare şi ofensatoare la adresa sa, a factorilor săi constitutivi şi a simbolurilor naţionale”.

„Proiectul de lege aduce precizări clare asupra noţiunii de leznaţiune şi scoate de sub incidenţa legii, pentru a evita orice confuzie, criticile aduse puterii politice, instituţiilor statului sau persoanelor cu funcţii publice, aşa încât sub nicio circumstanţă această lege nu ar putea fi folosită împotriva libertăţii de exprimare a opiniei publice sau a criticii sau acţiunii democratice din partea mass-media, a cetăţenilor sau a opoziţiei de orice fel (politice sau civice) împotriva puterii politice sau a activităţii politice şi instituţionale”, se arată într-un comunicat de presă transmis de deputatul PSD.

„Prin leznaţiune se înţelege orice faptă, declaraţie sau acţiune jignitoare sau ofensatoare, la adresa poporului român, a naţiunii române, a României ca entitate statală aşa cum este definită de art.1, alin.1, art. 3. alin.1 şi art. 13 alin. 1 din Constituţie, precum şi a simbolurilor României, aşa cum sunt definite la art. 12, alin. 1 şi 2 din Constituţie.

Declaraţia de leznaţiune aşa cum este definită la art. 1 (1) este considerată contravenţie, indiferent de mediul sau modalitatea în care este propagată (verbal, scris sau online). (…) Orice persoană care se face vinovată de declaraţie de leznaţiune se pedepseşte cu amendă până la 2.500 de lei. Orice persoană care se face vinovată de infracţiunea de leznaţiune se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani„, prevede proiectul de lege.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

De câţi poliţişti români este nevoie pentru a salva Italia

Aurelia Ceoromila, prima străină în consiliul local din Arezzo: „Nu intenţionez să fiu numai reprezentanta cetăţenilor români”